Skelet van drie miljoen jaar oude watervogel gevonden in Girona

Skelet van drie miljoen jaar oude watervogel gevonden in Girona
Beeld: IPHES-CERCA / facebook

Skelet van drie miljoen jaar oude watervogel gevonden in Girona

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Catalaans Instituut voor Paleo-ecologie van de Mens en Sociale Evolutie (IPHES-CERCA) voert opgraving werkzaamheden uit op de site van Camp dels Ninots in Caldes de Malavella (Girona). Daarbij hebben ze een volledig skelet van een 3,1 miljoen jaar oude watervogel ontdekt. Het instituut maakte op woensdag bekend dat de overblijfselen uitstekend bewaard zijn gebleven en dat ze nog in anatomische volgorde liggen, met alle botten op hun juiste plek.

Na de identificatie procedures heeft het team het fragiele skelet verwijderd om het te vervoeren naar het veldrestauratie laboratorium in de nabijgelegen Aquae ruimte, aangezien het niet bestand is tegen blootstelling aan de buitenlucht. Vervolgens zal men de conserverings- en restauratiewerkzaamheden voortzetten om het vervolgonderzoek te starten. Ondertussen gaan de opgravingen bij Camp dels Ninots door tot 9 juni.

Dit is een belangrijke ontdekking omdat dit het eerste volledige vogelskelet is dat op deze site is gevonden. Het zal cruciale informatie bieden om de oude omgevingscondities van dit prehistorische meer te begrijpen.

Ondanks dat het nog enkele maanden zal duren voordat de onderzoekers de exacte soort kunnen vaststellen, is al bekend dat het om een grote watervogel gaat, ongeveer een meter hoog en met een gewicht variërend tussen vijf en acht kilo.

Er zijn in Europa maar weinig locaties die resten van dit soort en deze periode hebben opgeleverd. De experts verwachten nu een inzicht te krijgen in de ecologie en het dieet van deze vogel, en om biomechanische en aerodynamische studies uit te voeren betreffende de vleugelbewegingen van het dier.

Ga naar de inhoud