De zomers in Spanje worden steeds warmer en duren langer

De zomers in Spanje worden steeds warmer en duren langer
Beeld: ai-beeld / redactie

De zomers in Spanje worden steeds warmer en duren langer

Het is geen geheim dat de zomers in Spanje steeds warmer en ook steeds langer worden. De weersomstandigheden in het land veranderen drastisch, met elk jaar hogere temperaturen en minder neerslag. De zomer van 2022 was een duidelijk voorbeeld hiervan, aangezien het de warmste zomer ooit was in de geschiedenis van Spanje.

Het is niet overdreven om te zeggen dat de zomer van 2022 in Spanje uitzonderlijk was qua hoge temperaturen. Verschillende weerkundige instanties hebben deze hittegolf bestudeerd en de resultaten zijn verontrustend.

De Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), de Spaanse Weerdienst, meldde dat in de zomer van 2022 in vrijwel alle regio’s van Spanje zeer hoge temperaturen werden gemeten. Sommige gebieden noteerden zelfs de hoogste temperaturen ooit gemeten.

  • In Andalusië werd een recordtemperatuur van 47,4 graden gemeten in Montoro (Córdoba).
  • In Aragón bereikte de thermometer 43,2 graden in Zaragoza (Aragón).
  • In Castilla-La Mancha werd een piek van 45,6 graden opgetekend in Tembleque (Toledo).
  • Op de Canarische Eilanden, normaal gesproken een koele toevluchtsoord in de zomer, steeg het kwik tot 40,2 graden op Lanzarote.

Naast de hoogte van de temperaturen viel ook de duur van de warme zomer op. In veel regio’s duurde de extreme hitte wel 2 tot 3 weken achter elkaar, wat zeer ongewoon is voor Spaanse zomers.

  • In Andalusië, Extremadura en Castilla-La Mancha werd gedurende 17 opeenvolgende dagen een temperatuur boven de 40 graden gemeten.
  • Op de Balearen en in Catalonië duurde de hittegolf 14 dagen.
  • Zelfs in het noorden van Spanje, waar de zomers normaal milder zijn, waren er periodes van meer dan 10 dagen met temperaturen boven de 35 graden.

Nu we de feiten hebben bekeken, is het tijd om de oorzaken van deze extreme warmte te onderzoeken. De belangrijkste oorzaak is ongetwijfeld de voortdurende klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde neemt de frequentie en intensiteit van hittegolven wereldwijd toe, en Spanje is daar geen uitzondering op.

Gezien de dramatische gevolgen van de zomer van 2022 is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Wat kunnen we verwachten van de komende zomers in Spanje? Helaas wijzen alle tekenen erop dat de zomers in Spanje in de toekomst alleen maar extremer zullen worden. Klimaatmodellen voorspellen een verdere toename van de frequentie en intensiteit van hittegolven.

  • Volgens schattingen is er een kans van 70-100% dat de zomer van 2024 opnieuw warmer zal zijn dan normaal in Spanje.
  • De kans dat de temperaturen in de top 20% van de warmste zomers ooit gemeten zullen vallen, wordt geschat op 50-70%.
  • Ook extreme droogte zal waarschijnlijk vaker voorkomen, met alle gevolgen van dien voor de watervoorziening en ecosystemen.
Ga naar de inhoud