Meer dan 1000 branden afgelopen twee jaar bij zonnepaneel installaties in Spanje

Meer dan 1000 branden afgelopen twee jaar bij zonnepaneel installaties in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Meer dan 1000 branden afgelopen twee jaar bij zonnepaneel installaties in Spanje

Het groeiende aantal branden dat zonne-energie-installaties treft in huizen, gebouwen en industriële panden in Spanje is een bron van toenemende zorg voor experts op het gebied van brandpreventie. Ze maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van deze installaties en proberen manieren te vinden om het risico op brand te verminderen.

In Spanje vonden er tussen 2022 en 2023 meer dan 1000 branden plaats in zonne-energie-installaties, waarvan de meeste in het eerste jaar na installatie ontstonden. Onjuiste installatie en productdefecten worden genoemd als de belangrijkste oorzaken van dit soort incidenten, blijkt uit een recent Spaanse onderzoek.

Een ander onderzoek gepubliceerd door de Universiteit van Berlijn in 2014 wijst uit dat in Duitsland van de 400 geanalyseerde incidenten die betrekking hadden op fotovoltaïsche systemen, 180 hun oorsprong vonden in de installatie zelf.

Het onderzoek identificeert de brandhaarden bij verkeerd technisch ontwerp (onvoldoende bedrading, gebruik van AC-zekeringen in DC-circuits, etc.), ongeschikte installaties (slechte lassen, losse schroeven, verkeerd geplaatste terminals, ent.) en andere externe invloeden (knagende dieren, verslechtering van isolatiemateriaal, ent.).

Tussen 2022 en 2023 werden in Spanje meer dan een half miljoen zonne-energie-installaties uitgevoerd (bijna 700 installaties per dag), waarvan 85% in woonwijken en 15% in industriële installaties werden geplaatst.

De meest voorkomende reden voor claims over zonnepanelen (41%) bij verzekeringsmaatschappijen is problemen met de waterdichtheid van de daken waarop de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, gevolgd door schade door wind (25%), defecte installaties (16%) en andere oorzaken (13%). Branden vormen slechts 4% van de claims.

Ga naar de inhoud