De Spaanse koninklijke munt koopt zilver voor productie verzamelaarsmunten

De Spaanse koninklijke munt koopt zilver voor productie verzamelaarsmunten
Beeld: via canva.com & FNMT-RCM

De Spaanse koninklijke munt koopt zilver voor productie verzamelaarsmunten

Verzamelaars en numismaten, dit is groot nieuws voor jullie! De Spaanse Koninklijke Munt (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre of FNMT-RCM) gaat de komende jaren flink investeren in de productie van verzamelaarsmunten. De Spaanse ministerraad heeft een investering van 44 miljoen euro goedgekeurd voor de aankoop van zilveren cospels, de schijven waarop munten worden geslagen. Dit enorme bedrag zal worden gebruikt voor de vervaardiging van herdenkingsmunten en -medailles in de periode 2024-2026.

Omdat verzamelaarsmunten voornamelijk uit zilver bestaan, moet de FNMT-RCM leveranciers van de hoogste kwaliteit vinden. Met deze overeenkomst kan de koninklijke munt de aanvoer van deze kostbare grondstof garanderen, ondanks de volatiliteit op de markten en de hoge vraag uit andere sectoren zoals de technologische industrie.

De FNMT-RCM heeft een lange geschiedenis op het gebied van muntslagen. Sinds 1989 slaat de munt naast de reguliere euromunten ook een lijn van verzamelaarsmunten, waarmee ze zich heeft gevestigd als een toonaangevend bedrijf op de internationale numismatische markten.

De verzamelaarsmunten van de FNMT-RCM worden hoofdzakelijk vervaardigd uit edelmetalen zoals goud en zilver, en worden aangeboden met een uitzonderlijke kwaliteitsafwerking. De proof-munten kenmerken zich door het contrast tussen de matte afbeeldingen en de spiegelgladde achtergrond, een effect dat wordt bereikt door een nauwgezet productieproces en strenge kwaliteitscontroles.

De afgelopen jaren is de vraag naar herdenkingsmunten aanzienlijk gestegen, van 511.400 stuks in 2021 tot meer dan 615.000 in 2023. Deze populariteit heeft te maken met de toenemende belangstelling voor numismatiek, maar ook met de aantrekkingskracht van deze munten als beleggingsobject.

Enkele van de populairste recente uitgaven zijn de munten ter gelegenheid van de 50e sterfdag van Picasso, de 100e geboortedag van de schilder Sorolla en de overwinning van de Spaanse vrouwenploeg op het WK voetbal.

10 jaar koningschap Filips VI in 2024

In 2024 zal de FNMT-RCM een nieuwe munt van 40 euro uitgeven ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de troonsbestijging van koning Filips VI. Dit belooft een van de meest begeerde uitgaven van 2024 te worden, net als vorig jaar met de munt voor de meerderjarigheid van de Prinses van Asturië.

Om de exclusiviteit te waarborgen, zal de munt slechts in een gelimiteerde oplage worden geslagen. Dit maakt de munt niet alleen aantrekkelijk voor verzamelaars, maar ook voor beleggers die op zoek zijn naar een waardevol en zeldzaam beleggingsobject.

In Spanje zijn er verzamelaarsmunten die duizenden euro’s waard zijn, met name de oudere exemplaren. Zo haalt de gouden doblón de a ocho uit 1598 maar liefst 30.000 euro op de markt. In deze lijst vind je de waarden van alle door de FNMT-RCM uitgebrachte munten, met prijzen variërend van 3000 tot 15.000 euro.

Ga naar de inhoud