Gaat Spanje een weekend krijgen van drie dagen?

Oeps ... foto ontbreekt!

Gaat Spanje een weekend krijgen van drie dagen?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Minister Álvaro María Nadal van het ministerie van Energie, Toerisme en Digitale Agenda heeft een oude discussie nieuw leven ingeblazen door te roepen dat met de moderne technologie het mogelijk zou kunnen zijn om een weekend van drie dagen te hebben in Spanje. Nieuw is dat idee niet aangezien dit al enkele jaren door experts geroepen wordt maar geen enkel land heeft tot nu toe een weekend van drie dagen ingelast.

Volgens de Spaanse minister zou een kortere werkweek en dus een langer weekend kunnen vanwege het feit dat de technologie het mogelijk maakt sneller en efficiënter te werken. Álvaro Nadal deed deze uitspraak tijdens het Foro Retina waarbij hij als laatste zin na een toespraak zei “la revolución tecnológica traerá consige los fines de semana de tres días”. Die korte zin werd door de Spaanse pers serieus genomen maar helaas is de regering nog niet bezig met de plannen voor een langer weekend.

Een langer weekend van drie in plaats van twee dagen lijkt er nog niet zo snel aan te komen maar een kortere werkdag zoals in Zweden zou eventueel wel een mogelijkheid kunnen zijn. Mocht dat er ooit van komen dan zal dat nog jaren gaan duren maar de discussie is in ieder geval begonnen en blijkbaar spookt het wel door het hoofd van de minister.

Een langer weekend of kortere werkweek is niet iets nieuws. Drie jaar geleden wist de Mexicaanse zakenman Carlos Slim hier al over te praten door aan te geven voorstander te zijn van een werkweek van slechts drie dagen maar dan wel van 11 uur per dag. Op die manier zouden werknemers vier dagen de tijd hebben om aandacht te besteden aan het gezin. In 2014 wist ook de Internationale Arbeidsorganisatie al aan te geven dat ze voorstander zijn van een werkweek van 4 dagen in plaats van de huidige 6 dagen.

Ondanks alle experts die menen dat een kortere werkweek en meer vrije dagen ervoor zou zorgen dat werknemers blijer zijn en zich meer zouden inzetten op die dagen dat ze wel werken, lijkt het erop dat dit de komende jaren nog niet het geval zal zijn … als het al zover zou komen in Spanje 🙂 Ben jij voorstander van een kortere werkweek en langer weekend? Zou dat succesvol zijn in Spanje?

Ga naar de inhoud