skip to Main Content
Gaat Spanje een weekend krijgen van drie dagen?

Gaat Spanje een weekend krijgen van drie dagen?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Minister Álvaro María Nadal van het ministerie van Energie, Toerisme en Digitale Agenda heeft een oude discussie nieuw leven ingeblazen door te roepen dat met de moderne technologie het mogelijk zou kunnen zijn om een weekend van drie dagen te hebben in Spanje. Nieuw is dat idee niet aangezien dit al enkele jaren door experts geroepen wordt maar geen enkel land heeft tot nu toe een weekend van drie dagen ingelast.

Volgens de Spaanse minister zou een kortere werkweek en dus een langer weekend kunnen vanwege het feit dat de technologie het mogelijk maakt sneller en efficiënter te werken. Álvaro Nadal deed deze uitspraak tijdens het Foro Retina waarbij hij als laatste zin na een toespraak zei “la revolución tecnológica traerá consige los fines de semana de tres días”. Die korte zin werd door de Spaanse pers serieus genomen maar helaas is de regering nog niet bezig met de plannen voor een langer weekend.

Een langer weekend van drie in plaats van twee dagen lijkt er nog niet zo snel aan te komen maar een kortere werkdag zoals in Zweden zou eventueel wel een mogelijkheid kunnen zijn. Mocht dat er ooit van komen dan zal dat nog jaren gaan duren maar de discussie is in ieder geval begonnen en blijkbaar spookt het wel door het hoofd van de minister.

Een langer weekend of kortere werkweek is niet iets nieuws. Drie jaar geleden wist de Mexicaanse zakenman Carlos Slim hier al over te praten door aan te geven voorstander te zijn van een werkweek van slechts drie dagen maar dan wel van 11 uur per dag. Op die manier zouden werknemers vier dagen de tijd hebben om aandacht te besteden aan het gezin. In 2014 wist ook de Internationale Arbeidsorganisatie al aan te geven dat ze voorstander zijn van een werkweek van 4 dagen in plaats van de huidige 6 dagen.

Ondanks alle experts die menen dat een kortere werkweek en meer vrije dagen ervoor zou zorgen dat werknemers blijer zijn en zich meer zouden inzetten op die dagen dat ze wel werken, lijkt het erop dat dit de komende jaren nog niet het geval zal zijn … als het al zover zou komen in Spanje 🙂 Ben jij voorstander van een kortere werkweek en langer weekend? Zou dat succesvol zijn in Spanje?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 38 reacties
 1. 17 jaar overwinter ik 9 maanden in Spanje, Altea (nabijheid Benidorm)
  Hier gaan winkels ´s middags dicht, ongeveer 2 tot 2 en half uur. Ofwel op de drukste tijden met wandelaars en toeristen. Dan zijn open tot 20 uur ´s avonds, terwijl er bijna niemand meer op straat loopt.pfff
  Bouwvakkers idem dito die pauze. Gaan gezamenlijk in restaurants eten, met wijn en 1,5 liter bierflessen op tafel. Werken daarna tot 20 uur en in de winterperiode moeten zij met grote bouwlampen hun werk doen. Belachelijk. ´s zomers oké ivm warmte, maar na oktober pfff

  1. Ik zie het probleem niet zo. Juist ‘ s winters zitten de terrassen en restaurants tussen 1400 en 1600 vol met lunchende gasten. Deze mensen gaan dus niet winkelen. Ga nu maar eens in Altea kijken.
   Met de huidige warmte zijn de terrassen leeg in de middag.

 2. allemaal lekker belangrijk hieronder maar de discusie is gauw achterhaald want het z.n grond-inkomen voor iedereen komt er vast en zeker.
  Dan kan diegene die wil werken naar haar of zijn werk gaan voor extra geld en die niet willen werken kunnen dan van (een karig?) grondinkomen doen waar ze zin in hebben. Dit is (wordt) DE oplosing voor veel problemen.
  Doei allemaal!

 3. Hé Remco……..weet je ook niet van te voren, dat een ei leggen zoveel pijn kan doen hè.

 4. Beste redactie,
  Lees alle artikels van jullie die heel verhelderend zijn.
  Het was de eerste maal dat ik reageerde, weet niet of ik dit nog zal doen in de toekomst.
  Zoals u kan lezen heeft die man geen enkel normbesef.
  Hij maakt hier verwijten naar nederlanders, belgen en zelfs tegen jullie.
  Als ik zijn antwoord lees is het alsof jullie hem ook niet begrijpen en krijgen jullie les.
  Zou het misschien niet beter zijn dat we allemaal niet meer reageren op zijn antwoord?
  nog een fijne dag gewenst

 5. Fran zou je niet beter ophouden?
  het enige wat je bedoeld is volgens mij dat u er toch fel de nadruk op legt dat de Spanjaarden geen al te harde werkers zijn. dat is nochtans niet zo, het zijn wel harde werkers.
  je lult gewoon maar wat uit je nek
  je ziet toch ook dat je van niemand gelijk krijgt?
  of denk je dat nog steeds?
  groet Chris

 6. oei grapje over mij alleen? dacht dat we met 2 waren, geen probleem hoor maar haal ze toch niet altijd van google he
  heb er ook eentje, leuk toch? er mag al eens gelachen worden, ,t leven is al moeilijk genoeg voor u met al die dommeriken die je moet antwoorden

  fran zit in de kerk en meneer pastoor zegt :
  hoe ist fran? je ziet er al leuker uit of volgende week

  en nog eentje om het weekend goed af te sluiten:
  fran kan de letter “r” niet uitspreken, hun adoptiekindje wordt gedoopt, meneer pastoor vraagt: en hoe heet dat kleine meisje waarop fran zijn vriend aankijkt en antwoordt: BALBALA
  allee, tot binnen 3 weken, ga op reis, no rome

 7. Spanjaarden werken even hard als Nederlanders of Belgen, heb dit al genoeg ervaren.
  Nee, ik ben nooit negatief over de spanjaarden, het zijn jullie die niet goed kunnen lezen en mij niet begrijpen en bla bla bla….dat is het, wij zijn dom.
  groetjes Noel

  1. Heb je weer een pintje te veel gedronken in je barreke op het hondjesstrand? Ja veel Belgen zijn heel dom, hoor! Rijdt een Belg van Antwerpen naar Brussel, meldt de autoradio: “Er komt U een spookrijder tegemoet!” Roept de Belg: “Eén spookrijder, ik zie er wel honderd!” Fijne zondag nog!

   1. En in de kelder klinkt het monotome geluid van het baardopwindmachintje

   2. En in de kelder klinkt het monotone geluid van het baardopwindmachientje

   3. Laten we het rustig houden Fran, en niet te persoonlijk worden. Richt je met het commentaar op het artikel en je mening en niet op anderen, iets wat natuurlijk ook voor andere lezers geldt. De redactie

    1. Ik reageer slechts persoonlijk als ik me persoonlijk aangesproken voel of wordt. En wat mij dan weer duidelijk opvalt: vooral Nederlands smeken direct om censuur, ophouden, verdwijnen. Als de tegenstem maar gesmoord kan worden. Geen wonder dat Nederland zo’n politieke chaos is, waar de roep om censuur op alles en iedereen die niet altijd zogenaamd “politiek correct” reageert, dus zegt wat de massa denkt dat waar is, steeds erger wordt. Ik vind de oproep van de eerste reactie hier van ene Chris om er mee op te houden, de opmerking dat ik uit mijn nek lul omdat anderen weerwoord geven, veel te ver gaan. Dit soort opvattingen horen niet op een communicatiesite thuis. Kan die heer even zeggen wie ik hier in soortgelijke termen als hij mij beledigd heb? Er kwam een beetje leven in de brouwerij op deze site, ook over andere zaken dan vliegtickets of honden en leukste plekjes. Het ging soms ergens over. Dan gaan de deelnemers maar terug naar het uitwisselen van “leuke weetjes”. Hoef ik me niet te ergeren aan hoe vooral mijn vroegere landgenoten uitblinken in het anderen beledigen als ze iets niet begrijpen. Adios!

     1. Wederom een heerlijke bijdrage op dit artikel. Echt goed onderbouwd ook.

     2. We hebben helemaal niet gecensureerd of wel? We vragen alleen aan iedereen om niet te persoonlijk te worden, reageren op een artikel is geen enkel probleem en een eigen mening hebben al helemaal niet. En dit geldt niet alleen voor Fran Carlos maar ook voor anderen. Rustiger aan is het enige wat we vragen en we doen niet aan censuur.

    2. PS: Nog een gouden tip voor de redactie: stel hier meldpunten in voor mensen met klachten, die zich beledigd voelen of racistische bejegend, zodat ze aangifte kunnen doen omdat ze gekwetsts zijn. In Nederland is dat een doorslaand succes (van complete gekte als U alleen aan Zwarte Piet denkt). Maar we zijn nu eenmaal in het tijdperk van de slachtoffercultuur.

 8. Beste Fran Carlos.
  Waneer ga je van je vakantie genieten.

  Met vriendelijke groet Harrie

  1. Nou nog eentje dan en verder reageer ik uitsluitend serieus op andere echt belangwekkende thema’s (autodiefstal, hondenstront in het strandzand etc etc). Harrie, volgens mijn eerste indrukken ben jij harder aan vakantie toe dan ik.
   Olé, felices vacaciones, hasta la proxima!

 9. Met al die roomse feestdagen (en bijbehorende puentes) duurt de werkweek in Spanje nu al sowieso niet langer dan drie dagen. Als je daar dan nog minstens vijf maal een siësta van drie uur (dus 9 of 15 uur) bij optelt (of aftrekt), begrijp ik niet er überhaupt in dit land nog iemand anders dan op papier werkt.

  1. Jammer dat u altijd zo negatief over Spanje en de Spanjaarden denkt/schrijft! Te bedenken dat bouwvakkers in Nederland al tussen 15/16.00 uur thuis zijn en hier met de warmte tot minstens 19.00 uur werken, deze harde werkers hebben slechts 1 uur pauze tussen de middag, althans hier in Cataluña!

   1. Ik ben helemaal nooit negatief over Spanje, U moet mij goed lezen. Ik constateer bepaalde dingen die mij opvallen, al ken ik dit land 45 jaar, en die signaleer ik dan. Ik maak daarover wel eens een negatieve opmerking tegen Nederlanders die hier een paar keer geweest zijn en hier helemaal niet vast wonen, maar dan alles denken te begrijpen, daar hebt U een punt, ja. En die vergelijking van economische werkmodellen tussen Spanje en NL (en B neem ik aan), dat is een en al sinaasappels en kweeperen, daar is begin noch eind aan. Dus daarover zwijg ik, op één opmerking na: er is geen enkele economie van het ene EU land goed te vergelijken met die van een ander EU land. Daarom is de hele EU een fataal mislukt 28-koppig gedrocht, waarvan de dictatoren op het politbureau in Brussel volhouden dat alles in alle lidstaten (liever meer dan min) hetzelfde is. Pure politieke leugens. Nog één vraagje over Uw Cataluña werkers. Als zij tot minstens 1900H werken met 1H pauze, hoe vroeg of laat zijn ze dan begonnen? Volgens mij zijn werkdagen van meer dan 10 uur ook in Spanje niet toegestaan EU regel, Hahaha!

    1. Beste Fran Carlos,

     Toch komt u mij over als een ongelofelijke betweter, alsof u mij kunt vertellen na 43 jaar hier vast te wonen over werktijden, die hier ook zijn regels hebben…….. natuurlijk zijn er hier regels, die maar wat al te vaak overtreden worden.
     Zoals 6 jaar werken zonder verzekerd te zijn omdat de sociale lasten niet betaald konden worden in de crisis, wat bij een kennis is gebeurd. Mensen die ik ken, in de bouw die om 8.00 uur s’morgens beginnen tot 19.00 uur met 1 uur pauze, bestaan hier nog steeds, ook al staat dat niet op de loonlijst, u denkt teveel als een “Noordeling” denk ik en aan regels en hokjes, die hebben in Spanje gelukkig toch wat andere lijnen. Ook al ben ik het met u eens dat het monetair stelsel van de Euro “nevast” is voor heel Europa.

   2. Misschien is het een suggestie dat Fran Carlos de agenda van de officiële feestdagen in Spanje er nog eens op naleest.
    Blijft een feit dat naast deze landelijke feestdagen er heel veel extra feestdagen (lees vrije dagen) per comunidad, provincie en stad/dorp zijn! Ook het sluiten van bedrijven/winkels etc. kan per comunidad, provincie en gemeente heel verschillend zijn!

    1. Hehe…ja, op dat laatste doel ik natuurlijk, die plaatselijke fiësta’s. Kijk, de agenda van de officiële Spaanse feestdagen is gauw opgesteld, die trekt Rajoy ook altijd als het politbureau in Brussel over de vrije werkdagen begint. Dat zijn er niet veel meer dan in NL. Maar NL in zijn calvinistische zuinigheid viert niet eens Bevrijdingsdag jaarlijks, en als hier een officiële feestdag op een zondag valt, is het maandag vrije dag. Kijk, dat is het verschil, kom daar eens om in NL! Alleen als koningsdag op een zondag valt, wordt die op maandag gevierd want anders worden de christelijke Oranjeklanten in hun zondagsrust gestoord. Viva España hoor!

   3. Om om 15.00/16.00 uur naar huis te kunnen, beginnen ze veelal om 06.00/06.30 uur.

   4. Ja gaar het niet winnen van Frans, Carmen. Je moet het ook maar niet proberen ook. Wat jij opmerkt over Nederland en Cataluña is beslist waar.

    1. Señora Carmen is plotseling desaparecido. Dat is wel spijtig, want daardoor valt een schakel uit mijn betoog weg. Nouja, het werd toch misschien al wel een beetje te vrolijke Spaanse discussie hier (ik bedoel dat dwars door elkaar heen praten, wat ik als typisch Spaans ervaar, en waardoor ik de zgn. praatprogramma’s op TV gekmakend vind).

    2. Lo siento! Señora Carmen is er nog. Niets aan de hand dus. Onderstaand bericht kunt U overslaan.

  2. De rekensom van Fran Carlos klopt niet. Zo werken bijvoorbeeld mijn vriendin en haar collega’s in de makelaardij de ene week van 9:00 tot 18:00 (met soms een uur lunchpauze) en de andere week van 9:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 19:00. Om de week ook zaterdagmorgen of middag.Een enkele zondag ook. En bijna elke avond telefoontjes met cliënten en collega’s. Ruw geschat een werkweek van 45-50 uur.Kom daar in Nederland maar eens om…
   Wat betreft de siësta’s, inderdaad zijn winkels meestal in de zomer een uur of vier-vijf gesloten. maar daartegenover staan de veel latere sluitingstijden als in Nederland. Die mensen halen echt wel de 40uur. Als het niet meer is…..
   Feestdagen heeft men hier inderdaad wat meer dan in veel andere landen.
   Ik word altijd een beetje moe als ik mensen hoor afgeven op Spanjaarden alsof die niet veel en hard zouden werken….

   1. Beste Wim! Ik heb net tegen señora Carmen proberen uit te leggen, dat geen enkele economie en ook geen enkel beroep één op één te vergelijken valt. Met het aantrekken van de huizenmarkt in NL draaien de makelaars daar ook op volle toeren en ook op zondag, en notarissen zijn vaak op 31 december tot 23.59H bezig polissen op te stellen… etc etc. Vrije beroepen zijn niet te vergelijken met CAO beroepen. Daar gaat toch nu dat hele gezeur in NL over ZZP’ers over! Boeren hebben nooit vakantie, in NL niet en in Spanje niet. Artsen ook bijna nooit. En tot uw reactie: Ik geef helemaal niet af op Spanjaarden, dan zou ik hier toch niet vrijwillig met zo veel plezier al zo lang wonen! Ik denk dat ik de Spanjaarden benijd om hun “mañana-mentaliteit” (U weet dat mañana “overmorgen” betekent, hoop ik), passend bij het klimaat en hun vrijheidsbeleving. Als uitsmijter: ik verafschuw de domineesmentaliteit van de Noorderlingen met hun hypocriete gehuichel. Prosit, santé al España!

   2. Er schiet mij toch nog één vraagje aan U te binnen. Hebt U of Uw vriendin in de makelaardij wel eens te maken met overheidsinstanties? Ayuntamiento, Correos, Haciendo, voor het gemak ook even Bancos…Hebt U daar wel eens na 1400H een handeling verricht? Horario de Oficina…Vermenigvuldigt U dat met 5, dan komt U niet eens aan de dertig uur. Gracias, Buen fin de semana, FC

  3. Een reactie op mijzelf. Dit is toch gewoon een wat badinerend berichtje. Ik begrijp niet dat al die Nederlanders daar zo serieus, zo domineesachtig op reageren. Alsof ik het Wereldraadsel ter discussie heb gesteld! Blijkbaar klopt mijn beeld van de Nederlanders (lees verderop) toch wel. En van de Spanjaarden ook, daarom geeft deze samenleving hier plezier.

 10. “…Volgens de Spaanse minister zou een kortere werkweek en dus een langer weekend kunnen vanwege het feit dat de technologie het mogelijk maakt sneller en efficiënter te werken…”
  Mij lijkt het logisch dat een werknemer snel en efficiënt werkt en dus zegt de minister eigenlijk dat een werknemer vijf dagen betaald krijgt voor 4 dagen werk ! Tja,…

 11. een vierdaagse werk week doe ik nu ook en bevalt goed de rest is weekend door zoiets te doen zouden er ook meer mensen in bepaalde branches kunnen werken en kan de werkloosheid om laag geholpen worden ik zou zeggen ga er voor

  1. Natuurlijk !!! iedereen zal dit goed vinden maar op voorwaarde dat er niet aan het loon gekomen wordt.
   andere kant van de medaille ….Welke werkgever wil dat betalen

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken