skip to Main Content
Tsunami-achtig fenomeen in Cádiz was te wijten aan de zon
Conil / afbeelding gemaakt van video

Tsunami-achtig fenomeen in Cádiz was te wijten aan de zon

CÁDIZ – Afgelopen zaterdag was er bij veel mensen die zich in of nabij de haven van de kustplaats Conil in de provincie Cádiz bevonden, even een moment van angst vanwege de snelle terugtrekking van de zee. Tegenwoordig weten veel mensen wel dat als de zee zich in sneltreinvaart terugtrekt er kans is op een tsunami. In dit geval was er sprake van een natuurverschijnsel.

Er was even sprake van paniek en angstige momenten bij veel waarnemers van de terugtrekking van de zee (bajada de la marea) en ook 112 en de Protección Civil (burgerwacht) kregen veel meldingen binnen. Er was echter geen sprake van een voorbode van een tsunami maar de terugtrekking van de zee had te maken met de stand van de zon.

In het Spaans wordt er gesproken over ‘afelio’ wat in het Nederlands de naam ‘aphelium’ heeft gekregen. Dat is het punt in de baan van een planeet dat in een elliptische baan om de zon draait en dat het verst van de zon gelegen is. De tegenhanger van het aphelium is het perihelium of ‘perihelio’ in het Spaans waarbij de baan de zon het dichtst nadert.

In dit geval ging het dus om de aarde die zich zaterdag op een punt het verst van de zon vandaan bevond. Dit fenomeen gebeurt altijd begin juli en ook dit keer wisten specialisten dat het zou gebeuren. Maar nooit eerder heeft men in Conil te maken gehad met de gevolgen van de ‘afelio’ dus de terugtrekking van de zee was uniek te noemen. Overigens vindt de tegenhanger van dit fenomeen ‘perihelio’ altijd plaats begin januari.

Dat de mensen in Conil dachten aan een tsunami bij het zien van de terugtrekking van de zee is niet zo vreemd. Slechts momenten voor de ‘afelio’ vond er namelijk een aardbeving plaats nabij Conil met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Dat is slechts een kleine aardbeving en niet genoeg om een tsunami te veroorzaken maar mensen trekken soms te snel een conclusie.

Het fenomeen ‘afelio’ moet men niet verwarren met de zogenaamde ‘rissaga’ ofwel ‘meteotsunami’ welke regelmatige plaatsvindt bij het Balearen eiland Menorca en soms ook bij Mallorca en de Middellandse Zeekust op het vasteland. In dat geval stijgt het water juist door invloed van meteorologische invloeden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. @Edwin; ‘De pot verwijt de Ketel’ zou ik zeggen. Ik ben bang dat jij mijn uitleg niet helemaal begrepen hebt.
   Zoals uit de reactie blijkt de redactie en anderen dus wel.

   Er staat duidelijk dat het fenomeen te danken is aan de afstand van de aarde tot de zon, die nu zo’n beetje op zijn verst is. Uit mijn uitleg, en de uitleg van de NOAA (link was bijgevoegd, maar misschien kan je geen Engels lezen?) valt af te leiden dat het artikel (en dus de proteccion civil) het bij het verkeerde eind heeft. Het werkt nl. net anders om als dan het artikel stelt.
   Door de afstand zou het fenomeen nu juist erg zwak zijn. Er moet dus een andere oorzaak zijn.
   Als je toch bij je mening blijft, dan moet je die maar eens verduidelijken. Kunnen we daar nog een leuke ‘boom’ over opzetten.

 1. Het fenomeen wat hier is te zien heeft niets met de afstand van de zon in zijn eclips met de aarde te maken (het is andersom natuurlijk, de aarde beschrijft een eclips rond de zon.. maar ja)
  Het is gewoon een samenloop van omstandigheden tussen het tij en eventueel een druk verschil op zee en heersende windrichting. Stond de zon nu juist het dichts bij de aarde op hetzelfde moment en de andere variabelen gelijk (maan, wind en luchtdruk) dan was het verschil nog spectaculairder geweest. Nu is het juist verzwakt door de zon. Als het al hiermee te maken had.

  Als de zon namelijk het verst van de aarde is verwijderd is ook zijn invloed op de zee het minst. Dus de geschetste verklaring is evenredig onjuist met de redenatie.

  Kijk hier verder over de uitleg: https://oceanservice.noaa.gov/education/tutorial_tides/tides06_variations.html

  Overigens kan ook een kleine aardbeving best schuldig zijn aan het fenomeen. Want ook als wanneer een lichte aardbeving die zich echter over een groot gedeelte van de aardbodem voordoet kan dit wel degelijk een verplaatsing van watermassa tot gevolg hebben die bij langzaam hellende kusten en inhammen wel degelijk merkbare gevolgen heeft.

  En mocht de schrijver van deze alleen maar weergeven wat hem te ore is gekomen; ook ‘officiële instanties’ als de “protección civil” worden bemand door gewone mensen die meestal niet meer weten van dit soort fenomenen dan de gemiddelde burger in de straat.
  (Kijk maar eens naar de gemiddelde brandweerman in Nederland. Die weet vaak van toeten nog blazen en doet maar wat hem uitkomt of door zijn groepsleider wordt verteld. Ook zij geven het publiek wel adviezen die vaak nergens op slaan…)

  1. Zoals je in de link in het artikel kunt zien is het (zoals altijd bij SpanjeVandaag) een vertaling van een Spaans krantenartikel. De Proteccion Civil heeft informatie ingewonnen bij het Nationale Geografische Instituut in Spanje dus ja, wie geeft dan de juiste informatie. In ieder geval bedankt voor de toelichting, zo leert men nog eens wat 😉

 2. In Cadiz heb je gewoon eb en vloedstroming waarbij het waterpeil daalt en stijgt. Bij springtij kan dit fors groter verschillen geven dus ook extra stroming. Je ziet aan de constructie van de steigers en de manier van vastmaken van de boten met lange lijnen, dat ze dat hier wel gewend zijn. Was dus gewoon natuurlijk verschijnsel.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken