De beste gazpacho en salmorejo die je in de supermarkt kunt kopen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De beste gazpacho en salmorejo die je in de supermarkt kunt kopen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft een vergelijkingsonderzoek gehouden onder de verschillende merken en types gazpachos en salmorejos die te koop zijn in de winkels in Spanje. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit van het product, de prijzen en de ingrediënten. Bij de populaire gazpachos winnen de Lidl, El Corte Inglés en Mercadona het van de grote merken.

Nu het warm/heet is in Spanje is een gezonde koude vitaminerijke soep erg aangenaam. In Spanje heeft men daar een antwoord op met de traditionele gazpacho en salmorejo. Met temperaturen tussen de 30 en 40 graden kan een koud glas of kom van deze verfrissende soepen/dranken de nodige vitaminen geven om er weer even afgekoeld tegenaan te kunnen.

Gazpacho

De klassieker onder het afkoelende voedsel (of drank) in Spanje, de koude soep. De Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, maar in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar moet ijskoud gegeten worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout.

Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten/gedronken. De Gazpacho bestaat uit tomaten, rode paprika, komkommer, uien, water, azijn, knoflook, zout en croutons (de rode paprika, uien en croutons worden meestal apart erbij gegeven maar het kan ook zonder).

Salmorejo

De Salmorejo is typisch voor de regio Córdoba en is vergelijkbaar met de bekendere Gazpacho. Er zijn echter wel verschillen zoals de textuur van het gerecht die veel romiger is. Salmorejo wordt meestal geserveerd als voorgerecht en wordt gemaakt van brood, knoflook, olijfolie, azijn, zout en tomaten.

De Salmorejo wordt op vele manieren geserveerd, los als koude soep, met een gekookt ei of met croutons. Ook is het normaal om blokjes Jamon Serrano in de Salmorejo te doen, iets wat overigens erg lekker is.

Vergelijking OCU

Uit de vergelijking van de vereniging van consumenten is gebleken dat de beste gazpacho verkocht wordt in de Lidl, El Corte Inglés en Mercadona supermarkten. Bij de salmorejo is dat die van het merk Alvalle en die van de Mercadona van het merk Hacendado (huismerk).

Gazpacho top 10:

 1. Chef Select Tradicional de Lidl. vanaf 1,45 euro.
 2. Aliada Tradicional (El Corte Inglés). vanaf 1,45 euro.
 3. Hacendado Andaluz (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 4. El Corte Inglés Tradicional. vanaf 2,59 euro.
 5. Don Simón tradicional. vanaf 1,87 euro.
 6. Hacendado Tradicional (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 7. Hacendado Suave (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 8. Santa Teresa. vanaf 2,94 euro.
 9. Supersol de hortalizas frescas. vanaf 1,45 euro.
 10. Lidl Select Tradicional BIO. vanaf 2.65 euro.

Salmorejo top 5:

 1. Salmorejo Alvalle. vanaf 3,49 euro.
 2. Salmorejo al estilo cordobés de Hacendado (Mercadona). vanaf 1,65 euro.
 3. La Huerta de Hacendado (Mercadona) Salmorejo fresco. vanaf 2,96 euro.
 4. Casa Mas Salmorejo. vanaf 3,11 euro.
 5. Salmorejo Santa Teresa Raf con pan de pueblo. vanaf 5,20 euro.

Bekijk alle resultaten HIER (in het Spaans)

Wat is jouw favoriete gazpacho en/of salmorejo die je kant-en-klaar kunt kopen? Uiteraard zijn er ook wel lezers die deze dranken/soepen liever zelf maken meer verse groente maar de meeste mensen zullen de gazpacho en salmorejo in een pak/fles kopen.

Ga naar de inhoud