skip to Main Content
De beste gazpacho en salmorejo die je in de supermarkt kunt kopen in Spanje
123rf

De beste gazpacho en salmorejo die je in de supermarkt kunt kopen in Spanje

MADRID – De Spaanse Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft een vergelijkingsonderzoek gehouden onder de verschillende merken en types gazpachos en salmorejos die te koop zijn in de winkels in Spanje. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit van het product, de prijzen en de ingrediënten. Bij de populaire gazpachos winnen de Lidl, El Corte Inglés en Mercadona het van de grote merken.

Nu het warm/heet is in Spanje is een gezonde koude vitaminerijke soep erg aangenaam. In Spanje heeft men daar een antwoord op met de traditionele gazpacho en salmorejo. Met temperaturen tussen de 30 en 40 graden kan een koud glas of kom van deze verfrissende soepen/dranken de nodige vitaminen geven om er weer even afgekoeld tegenaan te kunnen.

Gazpacho

De klassieker onder het afkoelende voedsel (of drank) in Spanje, de koude soep. De Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, maar in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar moet ijskoud gegeten worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout.

Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten/gedronken. De Gazpacho bestaat uit tomaten, rode paprika, komkommer, uien, water, azijn, knoflook, zout en croutons (de rode paprika, uien en croutons worden meestal apart erbij gegeven maar het kan ook zonder).

Salmorejo

De Salmorejo is typisch voor de regio Córdoba en is vergelijkbaar met de bekendere Gazpacho. Er zijn echter wel verschillen zoals de textuur van het gerecht die veel romiger is. Salmorejo wordt meestal geserveerd als voorgerecht en wordt gemaakt van brood, knoflook, olijfolie, azijn, zout en tomaten.

De Salmorejo wordt op vele manieren geserveerd, los als koude soep, met een gekookt ei of met croutons. Ook is het normaal om blokjes Jamon Serrano in de Salmorejo te doen, iets wat overigens erg lekker is.

Vergelijking OCU

Uit de vergelijking van de vereniging van consumenten is gebleken dat de beste gazpacho verkocht wordt in de Lidl, El Corte Inglés en Mercadona supermarkten. Bij de salmorejo is dat die van het merk Alvalle en die van de Mercadona van het merk Hacendado (huismerk).

Gazpacho top 10:

 1. Chef Select Tradicional de Lidl. vanaf 1,45 euro.
 2. Aliada Tradicional (El Corte Inglés). vanaf 1,45 euro.
 3. Hacendado Andaluz (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 4. El Corte Inglés Tradicional. vanaf 2,59 euro.
 5. Don Simón tradicional. vanaf 1,87 euro.
 6. Hacendado Tradicional (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 7. Hacendado Suave (Mercadona). vanaf 1,45 euro.
 8. Santa Teresa. vanaf 2,94 euro.
 9. Supersol de hortalizas frescas. vanaf 1,45 euro.
 10. Lidl Select Tradicional BIO. vanaf 2.65 euro.

Salmorejo top 5:

 1. Salmorejo Alvalle. vanaf 3,49 euro.
 2. Salmorejo al estilo cordobés de Hacendado (Mercadona). vanaf 1,65 euro.
 3. La Huerta de Hacendado (Mercadona) Salmorejo fresco. vanaf 2,96 euro.
 4. Casa Mas Salmorejo. vanaf 3,11 euro.
 5. Salmorejo Santa Teresa Raf con pan de pueblo. vanaf 5,20 euro.

Bekijk alle resultaten HIER (in het Spaans)

Wat is jouw favoriete gazpacho en/of salmorejo die je kant-en-klaar kunt kopen? Uiteraard zijn er ook wel lezers die deze dranken/soepen liever zelf maken meer verse groente maar de meeste mensen zullen de gazpacho en salmorejo in een pak/fles kopen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Wanneer je gazpacho eenmaal zelf hebt gemaakt koop je nooit meer een pak of fles, die pure smaken van verse groenten daar kan niets kant en klaar tegenop. En zo gemakkelijk en snel te maken

 2. Leuk artikel !!
  Daarnaast kopen wij zelf altijd de nr 1 (Lidl) wat erg goedkoop is maar lijkt alsof het vers gemaakt is … Een echte aanrader.

  1. Helemaal mee eens Rita, maar als ik bij de Lidl ben neem ik daar de Gazpacho mee, want die is ook erg goed.
   Smaken verschillen natuurlijk, dus ben ik benieuwd naar meer suggesties.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken