Het kleinste dorp in omvang van Spanje is te vinden de provincie Valencia

Het kleinste dorp in omvang van Spanje is te vinden de provincie Valencia
Beeld: Google Maps 3D

Het kleinste dorp in omvang van Spanje is te vinden de provincie Valencia

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het kleinste dorp van Spanje wat betreft omvang is te vinden in de provincie valencia. Het gaat om de gemeente ‘Emperador’ ook wel ‘Lugar Nuevo del Emperador’ of ‘La Venta del Emperador’ genoemd. Het dorp is gelegen in de comarca ‘Huerta Norte’ en is 0,0306 vierkante kilometer groot, ofwel 0,03 hectare wat ongeveer de helft is van het nieuwe voetbalstadion van Real Madrid.

‘Emperador’ (keizer in het Nederlands) is weliswaar klein wat betreft vierkante kilometers of hectare en heeft slechts 9 straten en 6 winkels, er wonen toch 688 inwoners waardoor het dorp meteen ook het dichtstbevolkt is van de provincie Valencia. De stad Valencia ligt op slechts 9 kilometer afstand.

In de tweede helft van de 19e eeuw deed dit dorp slechts dienst als een ‘venta’ (een plaats waar reizigers konden rusten en konden eten en drinken) voor de reizigers die op weg waren van Valencia naar Sagunto. In 1771 wist de Valenciaanse zakenman Agustin Emperador op deze plaats circa 15 woningen en gebouwen te plaatsen.

Toen Agustín in 1778 overleed werd het dorp eigendom van zijn zus Luisa Emperador die een hermitage bouwde en in 1779 een broodoven opende. Langzaamaan steeg het aantal gebouwen en woningen tot 26 en woonden in Emperador 35 inwoners. 

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1812 plunderden Franse troepen de hermitage en namen het beeld van de Virgen del Rosario mee. In 1837 werd geheel van woningen opgericht als een onafhankelijke gemeente met de benaming ‘Venta del Emperor’, waardoor de stad de huidige naam ‘Emperador’ kreeg.

In 1978 werd Emperador samengevoegd met de gemeente Museros. De sociale druk was echter groot en in 1984 oordeelde het Hooggerechtshof in het voordeel van de inwoners van Emperador dat in 1985 weer een eigen gemeente werd. Tussen 2006 en 2009 verdubbelde de bevolking van 215 in 2001 naar 688 in 2021 Er werden in die jaren 210 nieuwbouwwoningen geplaatst.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.