Málaga krijgt op zonne-energie werkende afvalcontainers

Málaga krijgt op zonne-energie werkende afvalcontainers
Beeld: Ayuntamiento de Málaga

Málaga krijgt op zonne-energie werkende afvalcontainers

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De stad Málaga heeft per jaar bijna 3.000 zonuren op gemiddeld 300 zonnige dagen (met slechts 50 dagen regen) en dus dacht de gemeente dat het tijd werd om daar iets mee te doen. Daarom gaat de gemeente 100 op zonne-energie werkende afvalcontainers installeren, ook wel zonnebakken (papeleras solares) genoemd.

Het gaat om een proefproject waarbij de gemeente gebruik wil maken van nieuwe technologieën waardoor de kosten van deze speciale afvalbakken terugverdiend worden door de zonnepanelen en de kosten van de afvalophaal verminderd worden. 

De eerste 20 van de 100 nieuwe ‘zonnebakken’ zijn geplaatst langs het strand Playa La Malagueta. De overige 80 op zonne-energie werkende afvalcontainers worden op verschillende plaatsen in Málaga in de rest van de maand juli geplaatst.

De intelligente afvalbakken zijn van het merk Bigbelly en worden in Spanje door het bedrijf Sulo gedistribueerd. De Bigbelly, die ook in Nederland te vinden is, is een op zonne-energie werkende afvalcontainer met een inhoud van 600 liter wat vijf keer meer is dan de huidige 120 liter afvalbakken in Málaga.

Het verdichtingsmechanisme van de Bigbelly wordt aangedreven door kettingen en gebruikt geen hydraulische vloeistoffen. Het mechanisme werkt op een 12 volt-accu die door het zonnepaneel van 40 watt wordt opgeladen. Ze maken gebruik van draadloze technologie en rapporteren hun status via het zogenaamde CLEAN-dashboard dat informatie geeft over afvalbeheer en administratie voor monitoring en route-optimalisatie. Zo geeft de BigBelly door wanneer hij vol is.

Málaga is niet de eerste stad in Spanje met de Bigbelly want deze zijn al te vinden in Madrid, Valencia en Palma de Mallorca. Daarnaast zijn er tientallen Europese steden die Bigbelly’s geïnstalleerd hebben, waaronder in Nederland.

Ga naar de inhoud