Minder Ryanair vluchten als de luchthavenbelasting in Spanje omhoog gaat

Minder Ryanair vluchten als de luchthavenbelasting in Spanje omhoog gaat
Beeld: Ryanair.com

Minder Ryanair vluchten als de luchthavenbelasting in Spanje omhoog gaat

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft laten weten dat als de plannen van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena om hogere luchthavenbelastingen te gaan heffen vanaf 2022 doorgaan, de maatschappij minder vluchten in Spanje gaat uitvoeren. Het gaat daarbij met name om de vluchten in de wintermaanden.

Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) is het bedrijf dat belast is met het beheer en ontwikkeling van de meeste vliegvelden in Spanje, op dit moment 46 vliegvelden. De luchthavenbeheerder heeft aangegeven de luchthavenbelasting (tasas aeroportuarias) te willen verhogen met 5 procent. 

De Spaanse Nationale Commissie voor Markten en Mededinging (CNMC) zegt in een niet-bindend verslag geen voorstander daarvan te zijn en meent dat het beter is om de luchthavenbelasting met 2 procent te verminderen.

Ryanair wil dat Aena naar de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia luistert, aldus de marketingdirecteur van Ryanair Dara Bardy. Ryanair doet haar best om de tarieven zo laag mogelijk te houden om het vliegen aantrekkelijk te maken in deze moeilijke tijd maar met belastingverhogingen is dat in Spanje niet mogelijk. In andere landen zoals Italië, Malta en Cyprus verlaagt men juist de luchthavenbelastingen maar in Spanje zou dat omhoog moeten als het aan de Aena ligt.

Ryanair verbindt deze zomer met 60 routes 28 landen en vliegt daarnaast op 70 nationale, dus binnen Spanje, routes met 2.500 vluchten per week. Er zijn 70 vliegtuigen die Spanje met andere Europese landen verbieden en er worden door Ryanair 2.000 directe banen gecreëerd.

Ga naar de inhoud