Bulgaren Guerguiev en Venko stelen 52 luxe wagens in Spanje

Bulgaren Guerguiev en Venko stelen 52 luxe wagens in Spanje
Beeld: Canva

Bulgaren Guerguiev en Venko stelen 52 luxe wagens in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ze zijn in staat gelijk welk veiligheidssysteem van een wagen te omzeilen en er in minder dan 30 seconden mee aan de haal te gaan. Na alles samen meer dan honderd keer gearresteerd te zijn, werden ze nu aangehouden voor de roof van 52 auto’s. Het gaat om de twee Bulgaarse misdadigers Guerguiev en Venko die al een tijdje in Spanje actief waren.

De namen Ivan Guerguiev en Ventislav Vasilev (alias Venko) stonden al een tijdje op rood in alle politiesystemen. Begrijpelijk, want ze gingen in het verleden al onder meer aan de haal met een BMW X6, een Porsche Cayenne, een Lexus, een Range Rover en een Maserati. Die boden ze te koop aan tegen spotprijzen. De voornaamste afzetmarkt voor de luxe wagens waren de drugshandelaars van Gibraltar. In totaal stalen ze de afgelopen jaren 52 wagens ter waarde van in totaal meer dan 3 miljoen euro. In 2020 werden Guerguiev en Venko al eens aangehouden voor gelijkaardige feiten.

Guerguiev en Venko worden door de politie als de beste autodieven van Europa gezien. Ze lieten niets aan het toeval over, en planden elke roof met een bijna militaire discipline. De mannen gingen dan ook letterlijk naar school in de Bulgaarse stad Dimitrovgrad, waar ze kennis opdeden over mechanica en auto elektronica. Zo slaagden de dieven er in steeds complexere systemen te omzeilen. 

En Guerguiev en Venko voldoen zelfs aan de kwaliteiten van het typische schurken duo. Guerguiev was de hersenen van het stel. Een schijnbaar gewone vader die netjes zijn kinderen naar school bracht en alle diefstallen nauwkeurig uitdacht. Venko vormde de spierballen van het duo. De typische reus die je in de fitness tegen het lijf loopt, zonder te weten dat er 70 arrestaties op zijn naam staan. Venko werd trouwens al voor het eerst gearresteerd in Spanje in 2003.

Het duo wacht ondertussen haar proces af. Ze worden beschuldigd van diefstal, lidmaatschap van een criminele organisatie en documentvervalsing.

Ga naar de inhoud