Search
menu
Search

Belgische Ryanair-piloten staken op 15 en 16 juli: impact nog onduidelijk

Belgische Ryanair-piloten staken op 15 en 16 juli: impact nog onduidelijk
Beeld: Ryanair / web

Belgische Ryanair-piloten staken op 15 en 16 juli: impact nog onduidelijk

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het zal ook deze zomer weer eentje worden van stakingen, hetzij in Frankrijk of bij Eurocontrol of bij de luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair. In België heeft een vakbond van piloten bevestigd op 15 en 16 juli het werk neer te leggen. Ondanks de ongunstige periode voor de Ierse budgetvlieger, verwacht de directie van Ryanair geen problemen.

De reden voor deze tweedaagse staking is een langdurige ruzie tussen Ryanair en de piloten die in België zijn gevestigd zijn. Deze keer ontbrandde de situatie toen het management van Ryanair aankondigde dat ze van plan waren om vanaf oktober de vlieg- en rustschema’s voor piloten te wijzigen. Deze schema’s zijn vastgesteld in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), die nog geldig is tot oktober 2024. De sociale inspectie heeft al schriftelijk bevestigd dat Ryanair deze schema’s niet eenzijdig kan veranderen.

Het is nog onzeker hoeveel vluchten door de staking zullen worden beïnvloed. De luchthaven van Charleroi meldt dat ze wachten op informatie van Ryanair, die meestal slechts 48 uur van tevoren beschikbaar is. Bij eerdere acties werden ongeveer vijftig vluchten per dag op de luchthaven van Charleroi getroffen. 

Ryanair zelf geeft aan geen aanzienlijke verstoring te verwachten door de staking. “Meer dan de helft van onze vluchten op Charleroi wordt bediend door buitenlands personeel,” reageert de Ierse budgetvlieger. “Piloten zouden moeten onderhandelen in plaats van te staken. Maar als ze ervoor kiezen om te staken, hebben ze dat recht.”

Ga naar de inhoud