Lijst met gemeenten in Andalusië met waterbeperkingen wordt steeds langer

Lijst met gemeenten in Andalusië met waterbeperkingen wordt steeds langer
Beeld: via canva.com

Lijst met gemeenten in Andalusië met waterbeperkingen wordt steeds langer

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanwege de aanhoudende droogte en verwachte hoge temperaturen en droge maanden in de zomer, voeren veel gemeenten in Andalusië waterbeperkingen in om het waterverbruik te verlagen. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer honderd gemeenten met een vorm van waterbeperking. In 27 gemeenten hebben de bewoners geen drinkwater meer wat uit de kraan komt en in 14 gemeenten wordt de waterkraan ‘s nachts dichtgedraaid. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om gemeenten in de provincies Málaga, Córdoba en Huelva.

Steeds meer Andalusische gemeenten kampen met waterbeperkingen. Droogte zorgt voor een groeiend watertekort in deze gebieden, wat een grote bron van zorg is voor de lokale overheden. Ze zijn druk bezig om hun droogte strategieën aan te passen en maatregelen te implementeren om maximaal water te besparen.

Elke week neemt de ernst van de situatie in de Andalusische waterreservoirs toe. In de afgelopen paar dagen hebben deze stuwmeren een afname gezien van 60 kubieke hectometers in hun reserves, de grootste wekelijkse daling dit jaar. Dit heeft geleid tot een waterhuishouding in de reservoirs van 3.130 hm³, wat overeenkomt met slechts 26% van hun maximale capaciteit. De Junta de Andalucía meldt dat er momenteel 855 hm³ minder water is opgeslagen dan exact een jaar geleden.

De belangrijkste maatregelen die gemeentebesturen hebben genomen om hun inwoners bewust te maken van de situatie, zijn onder andere verboden voor het vullen van zwembaden, het irrigeren van tuinen, en het schoonspoelen van straten en pleinen met kraan/drinkwater. In sommige bevolkingscentra waar de situatie nog ernstiger is, is er rechtstreeks gekozen voor gedeeltelijke of volledige afsluiting van de watervoorziening. Dit is het geval in Aracena en nog zeven andere gemeenten in de provincie Huelva, evenals in Vélez Málaga en enkele dorpen in Axarquía Malagueña.

In het Valle de los Pedroches en de Guadiato regio, beide in de provincie Córdoba, is de situatie zelfs nog nijpender: bewoners van deze gemeenten hebben al twee maanden geen toegang tot drinkwater. Het waterpeil in het stuwmeer La Colada dat deze gemeenten van water voorziet, is gedaald, en het water voldoet niet meer aan de kwaliteitsnormen voor menselijke consumptie.

Provincie Málaga

Een van de meest toeristische regio’s is de provincie Málaga met de populaire Costa del Sol. De streken die al beperkingen hebben ingevoerd of hun plannen hebben bijgewerkt, en waar de maatregelen spoedig zullen worden toegepast, zijn Vélez-Málaga, Rincón de la Victoria, Cártama, Benalmádena, Alhaurín de la Torre, Coín, Iznate, Almáchar en El Borge. Vélez-Málaga is enkele dagen geleden met de restricties begonnen. 

In Rincón de la Victoria zijn ze afgelopen dinsdag gestart met beperkingen op het gebruik van drinkwater voor het besproeien van tuinen, parken, het reinigen van straten en het vullen of bijvullen van privézwembaden. Bovendien zijn hier maatregelen aan toegevoegd zoals het sluiten van de stranddouches dat al sinds 1 augustus van vorig jaar wordt toegepast, en het sluiten van de voetwassers. 

In de gemeente Iznate zijn ook stappen ondernomen om de droogte aan te pakken. Eén van deze maatregelen is het dagelijks onderbreken van de watertoevoer in de verspreide gebieden van de gemeente van 22:00 uur ’s avonds tot 10:00 uur de volgende ochtend, met als doel om het waterverbruik met minimaal 20% te reduceren. In Almáchar en El Borge vinden de wateronderbrekingen plaats van middernacht tot 07:00 uur ’s ochtends.

Ga naar de inhoud