Nederlanders zijn deze zomer massaal in favoriete vakantieland Spanje te vinden

Nederlanders zijn deze zomer massaal in favoriete vakantieland Spanje te vinden
Beeld: via canva.com

Nederlanders zijn deze zomer massaal in favoriete vakantieland Spanje te vinden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Snak jij ook zo naar een vakantie? Dan ben je niet de enige, want Nederlanders gaan deze zomer ruim een kwart vaker op vakantie dan vorig jaar. Veruit de meesten zoeken de zon op, maar er wordt niet alleen maar geluierd: het aantal stedentrips is namelijk bijna verdubbeld. Uit de boekingsgegevens van Prijsvrij Vakanties vergeleken met 2022 blijkt dat Spanje het populairste vakantieland en Mallorca het meest bezochte eiland zijn.

Net als vorig jaar trekken Nederlanders in de zomer van 2023 massaal naar de zon. Maar liefst 85% van alle boekingen zijn zonvakanties. Spanje blijft numero uno en is zelfs 45% vaker geboekt dan vorig jaar. Er zijn dus veel Prijsvrij Vakantiegangers die naar het land van de playa’s, tapas en siësta’s reizen!

Turkije was jarenlang de nummer 2, maar wordt deze zomer ingehaald door Griekenland. Daarmee belandt Turkije op de 3e plaats. De lichte afname van boekingen naar Turkije heeft mogelijk te maken met de aardbeving eerder dit jaar. Ook Portugal en Malta stijgen in populariteit en worden deze zomer respectievelijk 58% en 45% vaker bezocht dan in 2022.

Mallorca is het populairste eiland

Nederlanders zijn een klein landje gewend, zouden we daarom zo graag naar eilanden reizen? De populairste bestemming is Spanje, waar Mallorca by far het populairste eiland is. Ook zijn we in Spanje graag te vinden op de Canarische Eilanden en daarvan groeit Tenerife het hardst, met 85% meer boekingen in 2023. Andere bestemmingen in Spanje die opvallend populair zijn dit jaar, zijn de Costa Brava en de gouden Costa Dorada. Deze costa’s worden in de aanstaande vakantieperiode respectievelijk 136% en 121% vaker bezocht door Nederlanders dan vorige zomer.

Het populairste Griekse eiland was jarenlang Kreta, maar wordt dit jaar voorbijgestreefd door Rhodos. Bijzonder is dat we dit jaar ook onze weg vinden naar onbekende plekjes: Samos en Chalkidiki zijn in opkomst!

Explosieve stijging in stedentrips

Naast een zomervakantie boeken Nederlanders ook massaal een stedentrip als extra vakantie. Er worden namelijk ruim 82% meer stedentrips gemaakt dan vorig jaar in deze vakantieperiode. Net zoals bij de zonvakanties is vooral Spanje populair. Opvallend is dat vooral Malaga en Sevilla enorm in opkomst lijken te zijn. Deze zonnige culturele steden worden nu zo’n 3 keer vaker geboekt dan in de zomer van 2022.

Dat we steeds vaker voor originelere stedentrips kiezen blijkt ook uit de rest van de statistieken. Het aantal stedentrips naar Portugal (Lissabon en Porto) is verdubbeld en ook unieke pareltjes als Krakau, Kopenhagen en Dublin pakken extra aandeel dit jaar. Verder is het magische Marrakesh in 2023 de absolute winnaar: we struinen deze zomer wel 6 keer vaker door de kleurrijke medina van de Marokkaanse stad.

Meer vluchten vanuit België

Nederlanders pakken vaker het vliegtuig en vertrekken graag vanuit ons eigen vertrouwde land. Het aandeel Nederlandse passagiers dat de reis begint op de Nederlandse luchthavens is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit ondanks de capaciteitsproblemen vanwege de werkgelegenheid op de luchthavens. Wat verder opvalt, is dat we vaker onze weg naar België weten te vinden. In zomer 2023 beginnen we met de vliegvakantie zo’n 169% vaker bij de zuiderburen.

(Bron: Persbericht Prijsvrij Vakanties)

Ga naar de inhoud