De oudste brievenbus van Spanje staat misschien wel in de Pyreneeën

De oudste brievenbus van Spanje staat misschien wel in de Pyreneeën
Beeld: Ayuntamiento Tramacastilla de Tena / web

De oudste brievenbus van Spanje staat misschien wel in de Pyreneeën

Eerder schreven we al over het belang van de Spaanse landelijke postbodes. Af en toe worden die extra in de bloemetjes gezet. Zo bijvoorbeeld afgelopen zondag in Tramacastilla de Tena in de provincie Huesca. Het dorp heeft een stenen brievenbus van 150 jaar oud en vierde die verjaardag met een feest ter ere van de landelijke postbodes.

In de Valle de Tena (Huesca) staat waarschijnlijk de oudste nog steeds actieve brievenbus van Spanje. Zondag vierde het gemeentebestuur van Tramacastilla de Tena die stenen constructie in de gevel van het stadhuis. Ze bestaat ongeveer 150 jaar en vormde zo een excuus om de landelijke postbodes in de bloemetjes te zetten. Ook werd er een internationale literatuurprijs uitgereikt en een prijs voor “arte epistolar” (briefkunst).

Miguel Martínez Tomey, gehuld in traditionele klederdracht, ging de proclamatie voor. Hij las enkele brieven die de dorpelingen opdroegen aan hun monumentale brievenbus. De brievenbus is een trots voor het hele dorp, zeker in een tijdperk waarin digitale brieven de papieren versies hebben teruggedrongen.

Om heel eerlijk te zijn is er echter nog een oudere brievenbus in Spanje, alleen is die niet meer in gebruik. Dat exemplaar staat in Mayorga de Campos en dateert al van 1793. Het exemplaar van Tramacastilla heeft een uitgehouwen opening, gemaakt uit de franse steen die zo gewoon is in de deuren en vensters van de Valle de Tena. Die stenen werden te paard uit Frankrijk aangevoerd en in Spanje bewerkt door handwerkers. In de brievenbus zelf staat ‘Correos-1874’ gegrift.

Aan de basis van de brievenbus staan een paar takken afgebeeld, mogelijk gaat het om een palmblad en een olijftak, de symbolen van de Spaanse post die voor het eerst werden vermeld in 1777.

De oudste brievenbus van Europa staat op het eiland Guernsey in het kanaal tussen Engeland en het Europese vasteland. Die brievenbus dateert van 1854 en is dus dertig jaar ouder dan het exemplaar van Tramacastilla.

postbodes
Maak kennis met de onmisbare landelijke postbodes van het lege Spanje
Niet iedereen in Spanje woont in een grote stad of daar dichtbij, want er zijn miljoenen mensen die in het vaak vergeten platteland van het grote Spanje wonen. Post en postbodes blijven, ook in deze moderne digitale tijd, onmisbaar voor veel inwoners van het rurale Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud