Puerto Banús en de strijd tussen Lamborghini’s en terrassen

Puerto Banús en de strijd tussen Lamborghini's en terrassen
Beeld: via canva.com

Puerto Banús en de strijd tussen Lamborghini’s en terrassen

De exclusieve jachthaven Puerto Banús in Marbella staat bekend om zijn luxe en grandeur. Maar achter de glitter en glamour woedt een hevige strijd om de openbare ruimte. Centraal in dit conflict staan de terrassen die tijdens de pandemie werden uitgebreid, ten koste van parkeerplaatsen. Nu de situatie is genormaliseerd botsen de belangen van horecaondernemers en winkeliers. De vraag is dan ook: wat is beter, auto’s of terrassen?

De pandemie dwong horecagelegenheden in Puerto Banús om hun activiteiten naar buiten te verplaatsen. Als reactie hierop werden parkeerplaatsen omgezet in terrasruimte, kregen restaurants toestemming om hun terrassen uit te breiden en ontstond er een nieuwe dynamiek in het gebruik van de openbare ruimte.

Deze veranderingen, bedoeld als tijdelijke oplossing, bleken populair bij zowel ondernemers als bezoekers. Het creëerde een levendige sfeer en zorgde ervoor dat mensen op een veilige manier van hun maaltijd konden genieten in de buitenlucht. Maar niet iedereen deelt het enthousiasme van de horecaondernemers.

Het succes van deze aanpassingen heeft geleid tot discussies over de mogelijkheid om ze permanent te maken. Horecaondernemers zien de voordelen van een grotere buitenruimte en bezoekers waarderen de gezellige atmosfeer die is ontstaan.

Winkeliers en bepaalde belanghebbenden zijn tegen de permanente uitbreiding van terrassen. Ze maken zich zorgen over het verlies van exclusiviteit van het gebied, vrezen een te grote drukte en zijn bang dat de luxe uitstraling verloren gaat. Daarnaast benadrukken ze het belang van het herstellen van parkeerplaatsen voor de exclusieve klanten die niets liever willen dan voor de deur parkeren.

De havenbeheerder Puerto Banís S.A. heeft voorgesteld om een compromis te sluiten waarbij een deel van de uitgebreide terrassen behouden blijft, terwijl er tegelijkertijd nieuwe parkeerplaatsen worden gecreëerd op steigers en golfbrekers. Hierdoor zou er in totaal 2100 vierkante meter aan nieuwe terrassen ontstaan, evenals een vergelijkbaar oppervlak voor parkeren. Dit plan moet nog worden goedgekeurd.

Echter, het voorstel om parkeerplaatsen te creëren op steigers en golfbrekers in Puerto Banús heeft geleid tot een verhit debat over veiligheid, functionaliteit en de esthetiek van de jachthaven. Dit plan, dat bedoeld is als oplossing in de terrassenstrijd, roept weer nieuwe vragen en zorgen op.

Zolang er geen compromis wordt bereikt tussen voor- en tegenstanders van zowel de terrassen als de parkeerplaatsen voor exclusieve klanten van de nog exclusievere winkels in Puerto Banús, zal de strijd op de achtergrond doorgaan. Beide partijen zullen blijven vechten totdat er een oplossing is waar iedereen mee kan leven.

Ga naar de inhoud