Kleine aardbevingen in de Valencia regio en Almería

Kleine aardbevingen in de Valencia regio en Almería
Beeld: 123rf

Kleine aardbevingen in de Valencia regio en Almería

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De inwoners van de Valencia regio en in Almería hebben de afgelopen uren wellicht de gevolgen van diverse aardbevingen kunnen merken al waren deze ‘terremotos’ niet heel erg krachtig. In de provincie Valencia werd bij Masalaves een aardbeving gemeten van 3,1 op de schaal van Richter. In de provincie Almería kon een aardbeving gevoeld worden van tevens 3,1 op de schaal van Richter.

Het gaat in beide gevallen om niet zo’n krachtige aardbevingen maar sommige inwoners of bezoekers van deze gebieden kunnen toch iets gemerkt hebben van deze aardbevingen, in beide gevallen met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter.

Valencia

In de Valencia regio registreerde het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter op slechts 2 kilometer van de gemeente Masalaves in de provincie Valencia. De aardbeving vond plaats om 9:48 uur op een diepte van 10 kilometer. In de krant schrijft men dat deze aardbeving alleen gevoeld kon worden in de gemeenten Alberic, Benimuslem en Tous.

Gedurende de afgelopen weken hebben er volgens de gegevens van het Instituto Geográfico Nacional 13 aardbevingen plaatsgevonden in deze regio. Het ging op deze meest recente beving na om aardbevingen van minder dan 3 op de schaal van Richter.

Almería

In de provincie Almería hebben inwoners en bezoekers van El Ejido en omgeving wellicht de aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter kunnen voelen. In dit geval kan eigenlijk meer gesproken worden van een onderzeese aardbeving of zeebeving omdat deze om 10:29 uur op zo’n 12 kilometer voor de kust van Adra op zo’n 5 kilometer diepte plaatsvond in de Alboran zee. Ook in dit geval gaat het om een lichte aardbeving die volgens deze krant alleen gevoeld kon worden in de gemeenten Albuñol, Sorvilán en Albondon. 

Gedurende de afgelopen week hebben er volgens de gegevens van het Instituto Geográfico Nacional 3 aardbevingen plaatsgevonden in deze regio en 11 in een maand tijd. Het ging op deze meest recente beving na om aardbevingen van minder dan 3 op de schaal van Richter behalve de aardbeving op 21 juli die een kracht had van 3,2 op des chaal van Richter.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud