Teruel in het zuiden van Aragón is een provincie voor fervente sterrenkijkers

Teruel in het zuiden van Aragón is een provincie voor fervente sterrenkijkers
Beeld: Freepik

Teruel in het zuiden van Aragón is een provincie voor fervente sterrenkijkers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TERUEL – De regio’s Gúdar-Javalambre, Sierra de Albarracín en Cuencas Mineras in Teruel kregen de ‘Starlight’ onderscheiding, een onderscheiding die de kwaliteit van hun nachtelijke hemels benadrukt voor astronomische observatie. Wegens de zuivere lucht en de lage lichtvervuiling, is het één van de Spaanse plekken bij uitstek voor sterrenkijkers.

Een van de gelegenheden voor wie zich op een afgelegen plek bevindt, is genieten van de Tranen van Sint Laurentius (Lágrimas de San Lorenzo), ook bekend als de Perseïden, een in het Noordelijke halfrond bekende sterrenregen. De Perseïden zijn een meteorenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die elk jaar vanaf eind Juli langs de aarde passeert. Wie vanaf middernacht naar het sterrenbeeld Perseus kijkt, ziet ze met het blote oog als een reeks vallende sterren. In de nacht van 12 op 13 augustus is de zwerm op zijn hoogtepunt en dus het meest zichtbaar.

De Starlight stichting, een stichting die zich inzet voor de bescherming van de nachtelijke hemel, de culturele promotie van de astronomie en het astro-toerisme, gaf onlangs een onderscheiding aan grote delen van de provincie Teruel.

Ze benadrukt dat er deze maand ook meer te zien is dan enkel de Perseïden. Het samenvallen van Venus en de Maan in de nacht van 10 op 11 augustus bijvoorbeeld, of van de maan en Jupiter tussen 20 en 23 augustus. De zomernachten zijn gewoonlijk de beste voor astronomische observatie, gezien er minder wolken zijn.

In Teruel wordt dan ook heel wat georganiseerd om het astro-toerisme te promoveren. In Gea de Albarracín gaat op 9 augustus een nachtelijke sterrenwandeling door. Inschrijven kan in het gemeentehuis van het dorp. Op 12 augustus gaat in Orihuela del Tremedal een workshop in astronomie door, en in de regio Cuencas Mineras werkt men druk aan een netwerk van observatieposten.

Ook gaan er deze maand een paar workshops in nachtelijke fotografie door. Op 8 en 15 augustus in Rubielos de Mora, op 20 augustus in San Agustín. Liefhebbers van de astronomie die op reis zijn in de provincie Teruel, hebben de activiteiten voor het kiezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.