Nederland krijgt te maken met de eerste hittegolf maar is dat hetzelfde als in Spanje?

Nederland krijgt te maken met de eerste hittegolf maar is dat hetzelfde als in Spanje?
Beeld: Canva

Nederland krijgt te maken met de eerste hittegolf maar is dat hetzelfde als in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De meteorologen weten het zeker, Nederland zal deze week de eerste echte hittegolf krijgen. Dat wil zeggen dat de temperaturen dusdanig stijgen dat er gesproken kan worden van een warme periode van meerdere dagen. Maar er moet wel voldaan worden aan enkele criteria die anders zijn dan in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen zoals het warme Spanje.

In Nederland verwacht men deze week een hittegolf, de eerste van het jaar. Maar wanneer wordt er gesproken van een hittegolf? In Nederland geldt dat er vijf dagen achtereen 25 graden of meer gemeten moet worden waarvan drie tropische dagen met 30 graden of meer. Voor België geldt dezelfde maatstaf. Mocht het extreem warm zijn zoals afgelopen juli maar voor een kortere periode zoals een of twee dagen, dan wordt gesproken over een hittepiek.

Maar in Spanje, waar men wel wat gewend is en waar het land ook veel groter is dan Nederland en België, gelden andere regels. In Spanje wordt namelijk gesproken van een hittegolf of ‘ola de calor’ wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. De 25 graden regel kan niet gehanteerd worden in Spanje want die temperatuur komt te vaak voor.

In feite geldt er in Spanje geen vaste regel en wordt de term ‘ola de calor’ vaak niet goed gebruikt door met name de pers. De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Spanje is daarnaast erg groot en de verschillende autonome regio’s hebben andere meteorologische omstandigheden. Cantabrië, Asturië of Baskenland heeft niet hetzelfde klimaat als Murcia, Andalusië, Extremadura of de Canarische Eilanden. Daarom is het in Spanje lastig om over een algemene hittegolf die voor het hele land geldt te spreken en wordt er vaker gesproken over regionale hittegolven.

Ga naar de inhoud