Inwoners van Spanje en toeristen kunnen zich registreren voor met korting reizen met de trein in Spanje

Inwoners van Spanje en toeristen kunnen zich registreren voor met korting reizen met de trein in Spanje
Beeld: Canva

Inwoners van Spanje en toeristen kunnen zich registreren voor met korting reizen met de trein in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds maandag 8 augustus is het mogelijk voor alle treinreizigers die daar behoefte aan hebben om zich te registreren op DEZE website om gratis of met korting gebruik te kunnen maken van de trein in Spanje. De regering maakte eerder al bekend dat dit mogelijk zal zijn tussen 1 september en 31 december 2022. De treinreis-kortingen gelden voor iedereen, dus voor de inwoners van Spanje en voor toeristen die meerrittenkaarten kopen voor bepaalde treinen.

Half juli werden de nieuwe plannen aangekondigd om het leven van veel inwoners van Spanje iets goedkoper te maken. In dit geval gaat het om het reizen met de trein dat voor veel mensen gedurende vier maanden gratis zal worden. Maar deze 100% of 50% korting geldt niet voor iedereen en niet overal daarom een korte uitleg.

Toeristen

De regering heeft aangekondigd dat er geen onderscheid wordt gemaakt in treinreizigers dus de 100% of 50% kortingen gelden voor de inwoners van Spanje en ook voor de toeristen die in Spanje met de trein reizen. Daarbij gaat het dus alleen om de cercanías en rodalies treinen (100% korting) en media distancia of Avant treinen (50%) korting en alleen met de aanschaf van een meerrittenkaart.

Kortingen

De 100% korting geldt voor de zogenaamde ‘abonos de cercanías, rodalies’, dat zijn de meerrittenkaarten of abonnementen voor de korte afstand treinen. Deze korting geldt dus niet voor lange afstandsritten en de hogesnelheidstreinen of AVE/AVLO en ook niet voor individuele of losse treinkaartjes zoals een enkeltje of retourtje naar Madrid, Barcelona of Valencia.

De korting geldt voor de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen die verzorgd worden door de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe (zie onderaan artikel voor uitleg over de treinen). In feite geldt daar sinds juni al een korting van 50% maar van 1 september tot en met 31 december 2022 wordt dat 100% voor de houders van abonnementen of meer ritten kaarten (abonos).

De 50% korting geldt voor de media distancia of Avant treinen (Media Distancia Alta Velocidad) voor trajecten van minder dan 300 kilometer. Dit zijn dus niet de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen waar geen korting voor geldt.

Deze 100% of 50% korting geldt dus niet voor de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen en lange afstandstreinen maar ook niet voor de regionale treinverbindingen die onder de verantwoordelijkheid vallen van de autonome regio’s. Daar geldt een korting van 30% die door de regionale overheden uitgebreid mag worden waarbij de regering voorstelt om dat naar 60% te verhogen. De kortingen gelden dus ook niet voor de metro, tram of bussen of voor het schoolvervoer en zeker niet voor het toeristisch vervoer.

Om gebruik te kunnen maken van de 100% en 50% kortingen op de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen, moet je naar DEZE website gaan (in het Spaans) of gebruikmaken van de Renfe smartphone app (in het Spaans). Je moet dus een meerrittenkaart (abono) aanschaffen en een waarborgsom (depósito/fianza) betalen van 10 euro voor de cercanías en rodalies treinen en 20 euro voor de media distancia (Avant) treinen. Deze ‘fianza’ krijg je later weer terug van Renfe als je 16 treinreizen hebt gemaakt. 

Type treinen

Er zijn in Spanje veel typen treinen van de Spaanse spoorwegmaatschappij Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Renfe) waaronder de AVE (hogesnelheidstreinen), AVLO (budget hogesnelheidstreinen), larga distancia (lange afstandstreinen), media distancia (middellange afstandstreinen), cercanías (regionale of korte afstandstreinen) en de Catalaanse Rodalies (Catalaanse regionale of korte afstandstreinen).

Ga naar de inhoud