Het bijzondere ‘Virgen de las Nieves’ feest van Hondón de las Nieves dat op even jaren in Aspe plaatsvindt

Het bijzondere ‘Virgen de las Nieves’ feest van Hondón de las Nieves dat op even jaren in Aspe plaatsvindt
Beeld: Costablanca.org / web

Het bijzondere ‘Virgen de las Nieves’ feest van Hondón de las Nieves dat op even jaren in Aspe plaatsvindt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Van 3 tot en met 28 augustus vieren Aspe en Hondón de las Nieves in de provincie Alicante feest, het feest van de ‘Virgen de las Nieves’. Het bijzondere van deze festiviteiten is dat er duizenden bezoekers van heinde en ver op af komen en dat dit feest het ene (even) jaar in Aspe en het andere (oneven) jaar in Hondón de las Nieves gevierd wordt en eindigt met het overbrengen van het beeld van de Maagd Maria naar de kerk van Hondón de las Nieves dat tot 1839 een gehucht van Aspe was. De ‘festividad de la Virgen de las Nieves’ vindt plaats op 5 augustus.

2022 is een even jaar en dus wordt het beeld van de ‘Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw’ van het Heiligdom in Hondón de las Nieves naar de basiliek Nuestra Señora del Socorro in Aspe overgebracht. Dat gebeurt tijdens een bedevaart op 3 augustus tot en met 28 augustus wanneer het beeld weer terugkeert naar de basiliek. Op zondag 28 augustus start het feest om 3 uur ‘s nachts met gelijktijdige kerkmissen in Aspe en Hondón de las Nieves waarna om 5 uur de afscheid processie plaatsvindt om het beeld over te brengen naar het Heiligdom in Hondón de las Nieves, iets dat tijdens de Paraje de La Ofra naar El Collao gebeurt met de overdracht van het beeld.

Sneeuw?

‘Virgen de las Nieves’ of Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw is een van de Mariatitels die in de Rooms-Katholieke Kerk worden gegeven aan de Heilige Maria. Tijdens het pontificaat van Paus Liberius zou zich een Mariaverschijning hebben voorgedaan, waarbij er op 5 augustus 358 sneeuw zou zijn gevallen op de Romeinse heuvel Esquilijn. Daarop besloot de paus op de heuvel een kerk te laten bouwen, en dit werd de Basiliek van Santa Maria Maggiore, bijgenaamd ‘ad Nives (ter sneeuw).

Legende

Op de avond op 4 augustus 1418 bevonden zich op het plein voor de kapel in Hondón de las Nieves enkele dorpelingen welke de richtlijn bespraken welke ze gekregen hadden om een bedevaart te organiseren naar Biar om daar bij de ‘Virgen de Gracia’ (maagd van gunsten) te smeken voor hun bescherming. Op dat moment zien ze twee jonge pelgrims naderbij komen die hun de weg vragen naar Yecla. De dorpelingen vertellen hen dat het nog heel ver is en bieden de pelgrims onderdak aan. De pelgrims aanvaarden het aanbod voor overnachting en men vervolgt het gesprek over de bedevaart naar Biar. Ze uiten hun wens om een eigen beeld van de Maagd Maria te hebben. De pelgrims bieden aan om een beeld voor hen te vervaardigen want ze zijn beeldhouwers.

De beeldhouwers willen opgesloten worden in de kapel met alleen materialen en eten, en in drie dagen zullen ze het beeld maken. Maar na drie dagen komen de pelgrims nog steeds de kapel niet uit en men hoort ook geen lawaai van arbeid van binnenuit. Bij de ochtend van de vijfde dag, donderdag 9 augustus, konden de dorpelingen hun nieuwsgierigheid en bezorgdheid over het welzijn van de pelgrims niet meer bedwingen. In tegenwoordigheid van de kapelaan van de kapel verbraken ze het slot van de kerk en openden de deuren. Met grote verbazing en verwondering treffen ze daar, boven op het altaar van de kapel, een nieuwe afbeelding van de Maagd Maria.

Plotseling en zonder iemands hulp begon de klok van de kapel zonder onderbreking drie uur te luiden. Het voedsel dat ze aan de pelgrims hadden meegegeven was door hen niet aangeraakt en zij waren verdwenen zonder dat iemand hen nog had gezien. De inwoners van Hondón de las Nieves maakte deze gebeurtenis in Aspe bekend (Hondon was toen nog een gehucht van Aspe) waarna verschillende inwoners met de pastoor en de autoriteiten voorop het beeld naar Aspe brachten en er een groot feest gevierd werd.

Om het beeld een officiële naam te geven kwam men met de volgende namen: Maria de la Piedad (Maria van de vroomheid); Maria de la Victoria (Maria van de overwinning); Refugio de Afligidos (toevlucht van diepbedroefde); Maria del Consuelo (Maria van troost); Concepcion Inmaculada (ontvangenis onbevlekte maagd). Alle namen werden op briefjes geschreven en in een pot gedaan en het lot zou de naam bepalen van het beeld. De naam die eruit kwam was de naam ‘Virgen de las Nieves’. Deze naam hadden ze niet opgeschreven Men controleerde alle andere namen en telkens kwam de naam ‘Virgen de las Nieves’ uit de pot. Vanaf het jaar 1418 viert men het feest van de ‘Virgen de las Nieves’ op 5 augustus, het ene (even) jaar in Aspe het andere (oneven) jaar in Hondón de las Nieves en eindigt dit met het overbrengen van het beeld naar de kerk van Hondón de las Nieves.

Ga naar de inhoud