Bijna 9 miljoen inwoners van Spanje lijden onder water restricties door aanhoudende droogte

8,7 miljoen inwoners van Spanje leiden onder water restricties door aanhoudende droogte
Beeld: via canva.com

Bijna 9 miljoen inwoners van Spanje lijden onder water restricties door aanhoudende droogte

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gebrek aan water is steeds meer de Spaanse nachtmerrie van de toekomst. Vooral Catalonië en Andalusië hebben al een tijdje te maken met opgelegde beperkingen qua waterconsumptie. In totaal zijn er in meer dan 600 dorpen grenzen opgelegd, wat neerkomt op meer dan 8,7 miljoen inwoners van Spanje.  

De duizend inwoners van El Borge (Málaga) lijden al een maand lang onder onderbrekingen in de watertoevoer. Van middernacht tot zeven uur ’s ochtends komt er geen druppel water uit de kraan. Zo geeft men de opslagplaats tijd om bij te vullen en de inwoners overdag van water te voorzien. Burgemeester Raúl Vallejo ziet het somber in. Het stuwmeer waar het water uit komt staat amper op 8,6% van zijn totale capaciteit. Een historisch minimum is dat.

Volgens cijfers van Greenpeace zijn er in Andalusië een honderdtal dorpen met gelijkaardige restricties. Tel daar nog eens de 500 dorpen in Catalonië bij waar de noodtoestand is uitgeroepen, en het hoeft niet te verbazen dat meer dan 8,7 miljoen mensen lijden onder de gevolgen van de water restricties. Ook in Extremadura, Galicië, op de Balearen en in Aragón zijn in bepaalde dorpen beperkingen van kracht.

Vanuit de groene hoek zegt men dat een groot deel van het probleem bij de landbouw en de intensieve veeteelt ligt. Die consumeren 80% van al het water, “een onhoudbaar model”, volgens Julio Barea van de watercampagne van Greenpeace. Ook dieren hebben het moeilijk. In sommige delen van Andalusië zijn al drinkbakken geplaatst om hen van uitdroging te behoeden. 

Bij alle partijen klinkt het belang van sensibiliseren. De bevolking begrijpt nog steeds niet genoeg dat water een steeds schaarser goed is in Spanje. In Málaga heeft men daarom bijvoorbeeld de douches op het strand afgesloten. Ondanks dat die slechts goed zijn voor 0,24% van het totale waterverbruik van de stad, hoopt men de strandgangers wakker te schudden over de noodzaak van een voorzichtige omgang met water.

Ga naar de inhoud