Search
menu
Search

Negen staven lood uit eerste eeuw voor Christus gevonden bij de kust van Valencia

Negen staven lood uit eerste eeuw voor Christus gevonden bij de kust van Valencia
Beeld: Ajuntament de Cullera / facebook

Negen staven lood uit eerste eeuw voor Christus gevonden bij de kust van Valencia

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Archeologen van de gemeente van het Valenciaanse Cullera hebben in het water van een baai zes nieuwe loodstaven gevonden. Dit brengt het aantal gevonden loodstaven naar negen. De andere drie loodstaven waren al gevonden in oktober 2021 tijdens een zoektocht naar de overblijfselen van wat het Portum Sucronem zou kunnen zijn. 

De archeologen spelen met de hypothese dat het om een gezonken lading staven zou gaan die van Cartagena naar Rome vervoerd werden. Het gaat om staven uit de Romeinse periode, om precies te zijn uit de eerste eeuw voor Christus. Er zijn belangrijke details op te vinden die verwijzen naar de familie Planii. Dit was één van de invloedrijkste en vermogendste families van de eeuw. 

Kike Gandía, archeoloog van de gemeente Cullera denkt dat de Planii familie de staven naar Rome bracht om daar omgesmolten te worden, zodat er gereedschap, wapens of andere handige voorwerpen van gemaakt konden worden. Het is nog niet duidelijk of er ook resten te vinden zijn van het schip waarin ze mogelijk getransporteerd werden. Het is volgens Gandía duidelijk dat het gaat om een lading staven die van één schip naar een ander schip getransporteerd werden, maar in het proces zijn gezonken. Dit is te zien aan de hoeveelheid lading en aan het feit dat alle staven dicht bij elkaar lagen. 

De vondst is uitzonderlijk, omdat de staven nauwelijks in contact zijn gekomen met zout water en de organismen die daarin leven. De baai waarin ze gevonden zijn is de plek waar de rivier de Júcar de zee in stroomt. De staven lagen verborgen in de modder in het zoete water.

  • lood1
  • lood2
  • lood3
  • lood4
Ga naar de inhoud