NIEUW BOEK: ‘Het dorp van de herinneringen’ over een dorpje in Noordwest Spanje

NIEUW BOEK: ‘Het dorp van de herinneringen’ over een dorpje in Noordwest Spanje
Beeld: redactie

NIEUW BOEK: ‘Het dorp van de herinneringen’ over een dorpje in Noordwest Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In deze wonderbaarlijke roman die op 4 oktober 2023 verschijnt en HIER al te reserveren is, vertelt de Spaanse schrijver Juan Gómez Bárcena via de geschiedenis van zijn geboorteplaats het verhaal van het leven. Hij gebruikt de literatuur om daar te komen waar documenten en wetenschap niet kunnen gaan. De lezer zal zich weer als een kind in de bioscoop voelen, die getuige is van het ontstaan van de wereld.

Tweeëndertig huizen, vier hotelletjes, een kerk, geen café. Een ogenschijnlijk onbeduidend gehucht aan een zee die bijna altijd grijs is. Dat is Toñanes. Een plek die je passeert, die je verlaat om er nooit terug te keren. Maar de geschiedenis van Toñanes is ook de eeuwenoude geschiedenis van de weg die erdoorheen loopt. Vol marskramers, dagloners, leprozen, rode Renault Clio’s, vier rekruten onder leiding van kapitein Fernando Velarde, de wielrenners van de Ronde van Spanje.

Emilio en Mercedes hebben wat spaargeld, twee dochters en er is een baby op komst. Een tweede huisje aan zee lijkt een goed idee. Ze vinden er een in Toñanes, een klein dorpje in het noordwesten van Spanje. Het is de lente van 1984.

Maar het is tegelijkertijd ook de winter van 1633 en hebben Juan en Juliana net hun derde baby verloren; en het is 1946 met Luis en Teresa die dansen op de pelgrimstocht zijn; en het is 1753, wanneer Francisca in het geheim leert schrijven; en het is 1937 wanneer het hele dorp schuilt in een grot tegen het geweld van de burgeroorlog; en het is het Krijt, honderd miljoen jaar geleden, en een ammoniet moet sterven opdat een kind het in 1995 kan vinden. Alles gebeurt op dezelfde plek en op hetzelfde moment.

Een groot verhaal over menselijkheid in een klein dorp aan zee, gebaseerd op historisch onderzoek naar Gómez Bárcena’s geboorteplaats en familiegeschiedenis. De lezer zal zich weer als een kind in de bioscoop voelen, die getuige is van het ontstaan van de wereld.

Verschijnt 4 oktober en is nu al te reserveren bij Bol.com KLIK HIER.
Vertaald door Nadia Ramer, oorspronkelijke titel: ‘Lo demás es aire’.
Aantal pagina’s: 480 | ISBN 978 90 2845 270 1

Ga naar de inhoud