Ontdek één van de mooiste dorpen van Spanje in Huesca: Alquézar

Ontdek één van de mooiste dorpen van Spanje in Huesca: Alquézar
Beeld: via Freepik

Ontdek één van de mooiste dorpen van Spanje in Huesca: Alquézar

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op een uurtje afstand van de Pyreneeën (Aínsa) ligt één van de mooiste dorpen van Spanje. Alquézar is tegen een paar hoge kliffen gebouwd en kijkt uit over een indrukwekkende kloof. Het is heerlijk verdwalen in de kleine straatjes, en ook rondom wacht heel wat natuurpracht.

En het is heus niet alleen de redactie van SpanjeVandaag die Alquézar de hemel in prijst. Volgens de Wereld toeristische organisatie was Alquézar in 2022 het beste toeristische dorp ter wereld. Een wat overdreven titel, zo denkt u misschien, maar het geeft toch een beeld van de schoonheid van het dorpje.

Het hele dorp is gebouwd rond een rotsformatie die wel met de punt van een mes lijkt te zijn uitgehouwen. Tegen de top van die rots zijn het kasteel en de kerk gebouwd, die uitkijken over de rest van het dorp. In het Middeleeuwse centrum kun je geleide wandelingen volgen, zowel overdag als ’s nachts. Die laatste gaan gepaard van een lekker glas Somontano wijn uit de regio. Je loopt er door steegjes van plein naar plein, om tot slot in het hoogste deel uit te komen en weg te dromen bij het landschap.

De kerk boven het dorp was een oud fort van de Moren, gesticht in de 9e eeuw. De torens en de muren van dat fort zijn nog steeds in bijzonder goede staat.

Alquézar ligt ook nog eens aan de rand van het natuurpark van de Sierra y los Cañones de Guara en aan de kristalheldere río Vero. Aan het dorp zelf ligt de bekende wandeling van de Pasarelas de Alquézar, een reeks van loopbruggen die je langs de rivier voeren. 

Over waar je kan eten hoef je je ook geen zorgen te maken. Alquézar heeft twee belangrijke pleinen. Op het eerste, wanneer je net het dorp binnenkomt, zijn een handvol restaurants en bars. Het tweede pleintje ligt in het dorp verstopt. Het is omringd door overdekte wandelgangen, en ook daar vind je een restaurantje en een bekende bakkerij.

Ga naar de inhoud