Waterhoos zorgt voor schade in jachthaven en bars van Cambrils aan de Costa Dorada

Waterhoos zorgt voor schade in jachthaven en bars van Cambrils aan de Costa Dorada
Beeld: @edgibert / twitter & clubnauticcambrils / instagram

Waterhoos zorgt voor schade in jachthaven en bars van Cambrils aan de Costa Dorada

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De schrik zat er even goed in afgelopen nacht op het strand van de kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada. Een waterhoos of ‘manga marina’ kwam aan land en richtte schade aan bij de jachthaven, op het strand, bij bars en strandtenten en aan de promenade. Dit gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Gelukkig waren er geen gewonden, maar er is wel materiële schade.

Volgens een melding bij het noodnummer 112 vond het incident plaats om 1.20 uur. Er was een hevige windstoot die het dak van een bar wegblies en boten omver wierp. De brandweerlieden hebben de schade geïnspecteerd en het getroffen gebied gemarkeerd.

Het lijkt erop dat de waterhoos startte bij de scheepswerf, verderging door het zeilgebied en eindigde op het strand. Enkele boten bij de scheepswerf zijn omgewaaid. Daarnaast is een deel van het dak van zowel de zeilschool als de bar Barlovento losgekomen, terwijl er ook schade was bij diverse strandtenten.

Beveiligingscamera’s van een strandtent hebben de kracht van de wind geregistreerd die over het strand woei en daarbij tafels en stoelen de lucht in blies. Op de beelden van de strandtent is te zien hoe de wind de tafels en stoelen heeft omgeblazen en verspreid.

De jachthaven heeft op hun sociale media de impact van het weersverschijnsel laten zien. Ze melden dat meerdere boten en delen van de club beschadigd zijn geraakt. De zeilschool heeft ook te lijden gehad. Een deel van het dak van de sportafdeling is weggewaaid, enkele lichte zeilboten zijn gekanteld en een aantal prullenbakken is beschadigd.

Een waterhoos is een vaak trechtervormige slurf onderaan een wolk, veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen boven open water. Hierbij wordt water omhoog gevoerd. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.

Ga naar de inhoud