Brussel geeft nogmaals aan dat een zelfstandig Catalonië buiten de EU valt

Oeps ... foto ontbreekt!

Brussel geeft nogmaals aan dat een zelfstandig Catalonië buiten de EU valt

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De voorzitter van het Europees Parlement heeft de mening van de Europese Commissie wat betreft Catalonië opnieuw bekend gemaakt. Elke aanslag op een grondwet van een van de lidstaten van de EU is een aanslag op de de legaliteit binnen de Europese Unie. Daarnaast geeft Antonio Tajani nogmaals aan dat een onafhankelijk Catalonië niet automatisch als land een nieuw EU-lid wordt. Met andere woorden, als Catalonië uit Spanje stapt, stapt de regio ook uit de Europese Unie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel een mening geeft over de Catalonië kwestie waarbij men vanuit de Belgische stad nogmaals aangeeft dat Catalonië uit de EU stapt op het moment dat de deelstaat uit Spanje treedt. Catalonië zou dan een nieuw lidmaatschap moeten aanvragen waarna er een jarenlang proces zal volgen waarbij alle lidstaten, waaronder ook Spanje, het nieuwe lid moeten accepteren, iets wat men vanuit Madrid waarschijnlijk niet zo snel zullen doen.

Volgens de EU zijn er regels over wanneer een deel of regio van een EU-lid uit dat land stapt, deze regio of gebied automatisch alle rechten op een EU-lidmaatschap verliest en alle Europese overeenkomsten met dat deel van een land komen te vervallen.

De Catalaanse autoriteiten zeggen echter dat er in de EU regels niet duidelijk staat omschreven wat er gebeurd in een onafhankelijksverklaring van een deel van een EU-lid. Zij menen dat met politiek overleg Catalonië gewoon bij de Europese Unie zal kunnen blijven, hetzelfde als deelstaat van Spanje. De vraag is alleen of de Catalaanse politici daar wel gelijk in hebben en of ze het Catalaanse volk wel de waarheid zeggen want ondanks de mening van de Catalaanse autoriteiten blijven Brussel en de EU commissie steeds weer opnieuw aangeven dat Catalonië buiten de EU valt bij afscheiding van Spanje.

Ga naar de inhoud