skip to Main Content
Brussel geeft nogmaals aan dat een zelfstandig Catalonië buiten de EU valt
123rf

Brussel geeft nogmaals aan dat een zelfstandig Catalonië buiten de EU valt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De voorzitter van het Europees Parlement heeft de mening van de Europese Commissie wat betreft Catalonië opnieuw bekend gemaakt. Elke aanslag op een grondwet van een van de lidstaten van de EU is een aanslag op de de legaliteit binnen de Europese Unie. Daarnaast geeft Antonio Tajani nogmaals aan dat een onafhankelijk Catalonië niet automatisch als land een nieuw EU-lid wordt. Met andere woorden, als Catalonië uit Spanje stapt, stapt de regio ook uit de Europese Unie.

Het is niet de eerste keer dat Brussel een mening geeft over de Catalonië kwestie waarbij men vanuit de Belgische stad nogmaals aangeeft dat Catalonië uit de EU stapt op het moment dat de deelstaat uit Spanje treedt. Catalonië zou dan een nieuw lidmaatschap moeten aanvragen waarna er een jarenlang proces zal volgen waarbij alle lidstaten, waaronder ook Spanje, het nieuwe lid moeten accepteren, iets wat men vanuit Madrid waarschijnlijk niet zo snel zullen doen.

Volgens de EU zijn er regels over wanneer een deel of regio van een EU-lid uit dat land stapt, deze regio of gebied automatisch alle rechten op een EU-lidmaatschap verliest en alle Europese overeenkomsten met dat deel van een land komen te vervallen.

De Catalaanse autoriteiten zeggen echter dat er in de EU regels niet duidelijk staat omschreven wat er gebeurd in een onafhankelijksverklaring van een deel van een EU-lid. Zij menen dat met politiek overleg Catalonië gewoon bij de Europese Unie zal kunnen blijven, hetzelfde als deelstaat van Spanje. De vraag is alleen of de Catalaanse politici daar wel gelijk in hebben en of ze het Catalaanse volk wel de waarheid zeggen want ondanks de mening van de Catalaanse autoriteiten blijven Brussel en de EU commissie steeds weer opnieuw aangeven dat Catalonië buiten de EU valt bij afscheiding van Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Het rammelt aan alle kanten binnen en buiten de EU. Zonder vrije handel is er geen samenwerking . Geld en macht de tweeling uit het vagevuur. Iedereen praat maar over democratie en beschaving die er niet is waar?? Oude voorbeelden van vroeger bewijzen dat keer op keer. ! De vraatzucht naar alles wat maar blinkt en klinkt. De natuur moet het ongelden met al die dwalenden. De hebzucht die er heerst geeft nooit ruimte vrij voor andersdenkenden. Alleen als het water tot aan de lippen staat letterlijk en figuurlijk bestaat er een klein kansje dat men iets vrij geeft. Deze wereld heeft nog veel te leren. Niemand aan de top geeft het goede voorbeeld kan ook niet anders het barst van de inhalige corruptie. Het wezen wat men mens noemt weet dat het leven slechts tijdelijk is en vormt zich tot een soort graai-duivel die niets over heeft voor anderen. Zelfs die arm zijn met een goed karakter kunnen veranderen als zij de wind mee krijgen. Waar ligt de ultieme oplossing.

 2. Die ene man heeft gesproken.
  Maar enkele miljoenen Catalanen mogen niet spreken.
  Schotten mochten wel spreken over hun eventuele onafhankelijkheid. Britten ook over hun brexit of niet-brexit.
  (en zelfs Amerikanen mochten zich uitspreken over een zot gelijk Trump of niet).
  Wat is dat nu eigenlijk, het begrip democratie ?

  1. democratie heeft betrekking op een heel land en niet slechts een deel van een land. Daarnaast is er nu in Catalonië weinig te merken van een democratie aangezien mensen die tegen zijn ontslagen worden en zelfs in het catalaanse parlement alels aangenomen wordt in zittingen die van te voren al georganiseerd zijn. Dat noemt men een schijn democratie. Democratie is je houden aan de grondwet en aan de regels, iets wat men in catalonië dus nu niet doet.

   1. De grondwet van Spanje is ontstaan toen ze overgingen van een dictatuur na een zogenaamde DEMOCRATIE die aan bepaalde voorwaarden moest voldoen zo niet dan stond het leger en ultra rechts klaar om in te grijpen en 1 van de voorwaarden was o.a dat Spanje 1 koninkrijk zou worden met Juan Carlos aan het hoofd en dat was op bevel van Franco. Ik denk dat je je beter eerst kan verdiepen in de geschiedenis van Catalunya.

   2. Democratie betekent dat de wil van het volk wet is.
    Niet dat de grondwet de wet is.
    De grondwet moet het volk dienen, en niet omgekeerd.
    Het Catalaanse volk moet zich kunnen uitspreken, net als de Schotten, de Tsjechen, de Slovaken en de volkeren van het voormalige Joegoslavië.

    Ooit stond in de grondwet van Amerika dat slavernij legaal was.

  2. @ Luc: Goeie vraag ! De knakkers die het voor het zeggen hebben weten het maar hebben het onder het tapijt geveegd.

  1. Antonio Tajani (Rome, 4 augustus 1953) is een Italiaans politicus. Hij werd op 17 januari 2017 verkozen als voorzitter van het Europees Parlement

 3. Waarmee de EC nogmaals aangeeft dat ze met de verzuchtingen van de Europese bevolking geen moer rekening wenst te houden. Schotland zou omarmt worden als nieuw lid bij de brexit; in Turkije worden nog altijd miljoenen euros gepompt om hen te laten aansluiten bij de EU; Hongarije, Polen, etc worden bedreigd met sancties; van de lidstaten word geëist dat ze de islamisering van hun land bewerkstelligen; de migratiepolitiek van de EC wordt door onze strot geramd (met de hulp van de slaafjes in het Europees Hof). Voor een dergelijke EC kan ik weinig respect opbrengen, des te meer voor het vrijheidsstreven van de Catalanen.
  Trouwens de huidige grenzen binnen Europa zijn het gevolg van oorlogen, gebiedsroof door de overwinnaars nadien (zonder rekening te houden met de bevolking in kwestie) of akkoorden tussen de toenmalige grootmachten (zie het onstaan van België ). Grondwetten (in België slechts in het nederlands sinds 1967) zijn wetten die de bestaande klasse moeten beschermen, en weinig vandoen hebben met democratische ontwikkeling (zie België ).

  1. Geachte Freddy ; het is u misschien ontgaan , maar sinds meer dan 70 jaar kennen we geen oorlog meer in onze streken . Het hoofddoel van de oprichting van EU was het vermijden van een nieuwe (wereld)oorlog door de verschillende protagonisten ( vnml de aartsvijanden Frankrijk en Duitsland ) aan mekaar te klinken eerst door een vereniging van hun zware industrieën ( kolen en staal ) gevolgd door een monetaire unie.
   Dat de EU ambtenarij misschien te log en zeker overbetaald is een feit en daar dient aan gewerkt maar de EU heeft haar enorme nut bewezen .
   Wat de grenzen binnen de EU betreft ;wil u terug naar de middeleeuwen met graafschappen , hertogdommen , heerlijkheden enz , of naar de tijd van de Romeinen en de Gallische stammen ?
   Wat Catalonië betreft , tijdens de overgangsperiode , na de dood van Franco in de jaren 70 heeft een sterke Catalaanse meerderheid gestemd voor een nieuwe Spaanse grondwet waarin oa een grote autonomie voor de 18 regio’s (waaronder Catalonië ) werd ingebakken .
   Het is vooral omdat de huidige leidende politieke klasse die absurde totale onafhankelijkheid als hun hoofdmotto heeft vooropgesteld dat dat pseudo vrijheidsstreven is ontstaan. Streven dat permanent , op alle niveaus en in alle aspecten van het openbaar leven, wordt aangewakkerd ; en dat met allerlei sloganeske uitspraken die de werkelijkheid niet weergeven. Hun voornaamste en enigste doel is de macht te behouden .
   We hebben al genoeg aan een Farage , een Trump en nog zo een paar kortzichtige gasten om daar nog een afbrokkeling van Spanje ( en misschien van de ganse EU )mee te maken ; en het oorlogsspook terug vrij spel te geven.

   1. Ik ben het met U eens wat betreft oorlog. Dat de EU een log oorgaan is duidelijk, ik vind dat elke lidstaat het engels als tweede taal moet invoeren (verplicht dus) daarmee heeft de EU op een gegeven moment geen tolken meer nodig dat is al een miljoenen besparing.

   2. Jan 70 jaar kennen we geen oorlog meer in onze streken .
    U bedoelt er wordt niet meer met wapens gekletterd.
    De grote landen zoals Frankrijk en Duitsland hebben het met wapens geprobeerd dat lukte dus niet. Dus voeren ze nu via andere wegen de druk op .Dus ze worden de baas links om dan maar rechts om. Als Angela wat zicht heeft heel Europa alleen maar ja te knikken.
    Ondertussen proberen ze wel landen binnen te halen die wel van een potje knokken houden. Ze betalen er al miljoenen voor om zich bij ons aan te sluiten Oekraiene

  2. Schotland zou omarmt . Schotland is dus een land en geen deel regio van Engeland UK heeft dus naast Schotland ook nog Engeland , Wales en Noord Ierland, Ook hebben deze landen allemaal een eigen landenteam bij het voetballen. Het zijn dus landen die zich verbonden hebben al voor ze gezamenlijk lid werden van de EU. Daar hebben toen alle vier de landen toestemming voor gegeven. Dus er een groot verschil . Bij ons kan Friesland ook net als de Catalanen zo´n stemming gaan houden waar ze wel eens aan gedacht hebben maar zouden dan ook buiten de EU subsidie pot vallen

  3. U slaat de nagel midden op de kop, meneer Sonnemans. Doet goed wat ernstigs te lezen ipv onzinnige prietpraat; democratie is er voor zij die ze toepassen naargelang hun zakken diep zijn, en heus niet voor de “gewone” mens. Die ONDERGAAT gewoon de “democratie” van de zogenaamde leiders!

 4. In het denkbeeldige geval dat een onafhankelijk Catalonië toetreding tot de EU zou wensen liggen er meer obstakels dan alleen een mogelijke belemmering door Spanje. Deze betreffen respectievelijk het gebrek aan vertrouwen in het nakomen van afspraken, de taalpolitiek en de corruptie. Het gebrek aan vertrouwen komt voort uit het niet respecteren van de Spaanse grondwet, waar in 1978 de Catalanen massaal vóór hebben gestemd. De grondwet geeft de spelregels weer van de democratie. De EU heeft haar eigen wettelijk kader. Als de Catalanen daar ook vóór zouden stemmen, wie zegt dat ze die na een aantal jaren aan hun laars zullen lappen? Een in de media nauwelijks genoemde eis om te kunnen toetreden tot Europese instituties is het respecteren van de minderheidstalen, in het geval het Spaans. Officieel is het Spaans naast het Catalaans erkend, maar in de praktijk hebben Spaanstaligen maar beperkt toegang tot publieke voorzieningen en voert de deelregering een politiek van assimilatie. Tenslotte, in Catalonië is de corruptie van politici alom aanwezig en doet zij niet onder voor corruptie in de rest van Spanje. De vraag is of een Catalaanse Republiek corrupte nationalistische politici zal aanpakken. Zo niet, dan zal de rechtsstaat het niveau van een bananenrepubliek niet ontstijgen en aan zwakke staten als nieuwe leden heeft de EU geen behoefte.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken