Search
menu
Search

Selfie, helfie, belfie, usie … ken jij deze termen al om een foto te plaatsen op de sociale media?

Oeps ... foto ontbreekt!

Selfie, helfie, belfie, usie … ken jij deze termen al om een foto te plaatsen op de sociale media?

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het hele jaar door zie je de toeristen door de straten lopen en bij monumenten staan om – met of zonder stok – een selfie te maken. Voor diegene die er (nog) niet mee bekend zijn, een selfie is het maken van een foto waar jijzelf opstaat, met of zonder monument op de achtergrond. Foto’s van jezelf maken is iets wat al heel lang gebeurd maar sinds de camera aan de voorkant van een mobiele telefoon is geplaatst is het aantal selfie-makende mensen alleen maar toegenomen. Er zijn echter nog veel meer termen die met een selfie te maken hebben.

Elke moderne smartphone heeft een camera aan de achterkant (die over het algemeen veel beter van kwaliteit is) en een camera aan de voorkant om bijvoorbeeld te facetimen (voor iPhone houders), te skypen, messenger van Facebook gebruiken en nu ook Whatsapp videobellen. De camera aan de voorkant wordt echter ook steeds meer gebruikt om foto’s van een persoon te maken als je op vakantie bent of gewoon op elk moment dat je er zin in hebt. Laten we eens kijken naar de vele varianten van de selfie, iets wat niet alleen de normale mensen doen maar ook de bekendheden.

Overigens worden de meeste termen op internet voorafgegaan van een # wat een hashtag is en wat ervoor zorgt dat eenieder die #selfie of #spanje of #spanjevandaag gebruikt zich mengt in een geheel van aaneengeschakelde berichten met dezelfde hashtag.

#Selfie

Dit was de eerste term die mede vanwege sociale media apps als Instagram wereldbekend werd. Een #selfie is een foto die men zichzelf maakt (self) en deze dan plaatst op de sociale media zoals Instagram maar ook snapchat, Facebook etc. De meeste selfies worden gemaakt met een smartphone door de camera aan de voor- of achterkant te gebruiken. Het is ook mogelijk om selfies te maken met een webcam of een gewone camera maar met die laatste kun je jouw #selfie niet meer op het internet plaatsen … en daar gaat het juist om natuurlijk 🙂 Het woord #selfie was in 2013 door Oxford als het woord van het jaar gekozen en iedereen is er inmiddels wel mee bekend. Helemaal met de invoering van de vervelende selfiesticks is het fenomeen zelfportretten alleen maar groter geworden.

#Helfie

Een #helfie is een variant op een selfie maar waarbij de nadruk ligt op het haar. Veel bekendheden maken helfies om aan de fans en de wereld te laten zien dat ze een “nieuwe look” hebben en naar de kapper zijn geweest. Net zoals het woord #selfie is het woord #helfie ook door het woordenboek van Oxford opgenomen. De meeste mensen die helfies maken zijn bekendheden, sporters, zangers, acteurs, actrices maar ook gewone mensen zoals jij en ik kunnen en mogen een #helfie maken.

#Belfie

Dit is iets wat de normale mens niet zo snel zou doen maar een #belfie is hetzelfde als een selfie maar dan met de nadruk op de kont!. Dat wil zeggen, men maakt een foto van zichzelf maar dan niet alleen het hoofd maar het hele lichaam waarbij de nadruk op het achterwerk ligt. Dit soort foto’s wordt veel gedeeld door bekendheden die voor de spiegel foto’s van hun achterwerk maken om zo meer “likes” te krijgen en zelfs in de media te verschijnen. Heb jij al een #belfie gemaakt?

#Drelfie

Eigenlijk is een #drelfie hetzelfde als een selfie maar dan als men dronken is en de foto er dus vaak heel anders uitziet dan wanneer je nuchter bent (selfie met de dr van drunk). Om een #drelfie te bekijken moet je vaak snel zijn want deze worden geplaatst in een dronken bui maar vaak de dag erna weer weggehaald omdat men zich schaamt. De #drelfie is iets van de gewonde mens en bekendheden zul je niet zo snel een #drelfie zien maken, al zijn er wel gevallen bekend 🙂

#Usie

In de volksmond wordt ook wel eens een #welfie gezegd maar officieel heet het een #usie, een groepsfoto. Op deze foto’s is een #selfie te zien maar dan met 2 of meer personen. De bekendste #usie was die van presentatrice Ellen DeGeneres die bij de Oscar uitreiking van 2014 een groepsselfie (usie) maakte met vele bekendheden, iets wat op Twitter werd geplaatst en binnen 50 minuten door meer dan 1 miljoen mensen was gedeeld. Men noemde die foto toen een #selfie maar inmiddels is dat dus een #usie.

#Groufie

Een #groufie is eigenlijk hetzelfde als een #usie waarbij een groep mensen op de foto staat waarbij. Het is dus een #selfie in groepsverband waarbij een iemand de camera of telefoon vast heeft en een foto maakt – met behulp of niet van een selfiestick – van de hele groep.

#Bedstagram

De #bedstagram is speciaal voor de Instagrammers en wordt ook wel #morning_selfie genoemd en is dus een #selfie van iemand die net wakker is geworden. De bekendste bedstagrams zijn gemaakt door bekendheden zoals Beyoncé, Miley Cyrus en ook de Spaanse Blanca Suárez die zo zichzelf aan de wereld laten zien zonder make-up op. Het doel van deze foto’s is dat men er zo natuurlijk mogelijk uitziet op de foto.

#Aftersex

De naam zegt het natuurlijk al. Vroeger werd er na een vrijpartij een sigaretje gerookt maar dat is tegenwoordig veranderd naar het nemen en delen van een foto met de hashtag/naam #aftersex. Geen idee waarom iemand graag een foto wil delen op het internet waarbij men laat zien dat men net sex heeft gehad maar het schijnt dus te gebeuren.

Ken jij nog meer #termen voor foto’s die men plaatst op Instagram, Twitter en/of Facebook? Gebruik je deze termen zelf ook? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen 🙂

Ga naar de inhoud