De paella zoals deze volgens de Spaanse overheid traditioneel bereid wordt

De paella zoals deze volgens de Spaanse overheid traditioneel bereid wordt
Beeld: 123rf

De paella zoals deze volgens de Spaanse overheid traditioneel bereid wordt

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Spaanse overheid heeft recent in de Spaanse Staatscourant BOE een artikel gepubliceerd waarin vermeld staat hoe de traditionele paella bereid dient te worden. De paella is sinds mei 2021 een zogenaamd ‘bien de interés cultural inmaterial’ ofwel een ‘immaterieel cultureel belang’.

De Valenciaanse paella is wellicht het bekendste Spaanse gerecht op de wereld. De paella komt uit de Valencia regio en uiteraard is er een traditionele manier van bereiden waarvan het belangrijk genoeg is om deze te beschermen. Daarom staat de correcte bereidingswijze in de BOE omschreven en die is als volgt.

  • De rijst moet aan de bouillon worden toegevoegd door een kruis te tekenen. Op die manier wordt de hoeveelheid gelijkmatig wordt verdeeld.
  • Als het aantal eters het toelaat, moet de laag rijst dun zijn, ongeacht het type rijst en paella.
  • Het is raadzaam om niet in de rijst te roeren tijdens het koken om te voorkomen dat het zetmeel het indikt. 
  • Eet je met meerdere mensen uit een en dezelfde paella-pan en dus niet individueel op borden, dan moet elke eter zijn/haar eigen ruimte hebben.
  • De paella moet met een (houten) lepel worden gegeten. Deze traditionele manier van paella-eten is momenteel minder in gebruik dus de keuze is aan de paella-eter zelf.
  • Het zou ideaal zijn om de paella met sinaasappelhout te koken om het een speciaal aroma te geven.  Als je een gasfornuis gebruikt, is het belangrijk dat de hele paella gelijkmatig wordt verwarmd.

De BOE stelt ook de oorsprong vast van het paella-gerecht wat te vinden is in de Albufera streek van  Valencia. Daar werd de paella bereid voor de arbeiders op het land en voor de boeren in het gebied. Het is de Albufera lagune waar de beste omstandigheden te vinden zijn om de paella-rijst te verbouwen aangezien het een zeer vruchtbaar gebied is.

De oorspronkelijke paella heeft als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).

Ga naar de inhoud