menu

De wie-heeft-de-hoogste-kerstboom ruzie is begonnen in Spanje

De wie-heeft-de-hoogste-kerstboom ruzie is begonnen in Spanje
Beeld: Concello de Vigo / web

De wie-heeft-de-hoogste-kerstboom ruzie is begonnen in Spanje

Het duurt nog erg lang voordat kerstmis begint, maar diverse gemeenten zijn al bezig met hun voorbereidingen. Dat de kerstversiering van de steden de laatste jaren een competitie is geworden, mag duidelijk zijn. De stad Vigo in Galicië spant al enkele jaren de kroon met de over-the-top kerstversiering waarmee de burgemeester niet de strijd aangaat met de Spaanse hoofdstad Madrid, maar met New York. Maar dit jaar komt in deze een nieuwe speler bij vanuit Catalonië.

En dan hebben we het niet over Barcelona, maar over de voorstad Badalona waar de huidige burgemeester Xavier García Albiol heeft aangekondigd de hoogste kerstboom van heel Spanje te gaan plaatsen. Met die boom wil de burgemeester de stad Vigo van de kroon stoten, maar Vigo’s burgemeester Abel Caballero zegt dat zijn collega het kan proberen, maar dat zijn stad alleen de concurrentie heeft van New York.

Badalona wil een 40 meter hoge en 15 meter brede kerstboom installeren met 65.000 ledlampen. Dat is vijf meter meer dan de 35 meter hoge kerstboom van de stad Vigo. Het is de Galicische stad die echter tegenwoordig als kerststad bekendstaat, want het aantal toeristen is tijdens de kerstdagen gegroeid van 0 tot 6 miljoen, volgens de burgemeester van Vigo.

De burgemeesters van Badalona en Vigo hebben zo een ‘vriendelijke’ competitie gestart om de mooiste kerstversiering van de twee steden te maken. De competitie is bedoeld om het toerisme en de handel in beide steden te stimuleren. De burgemeester van Badalona heeft gezegd dat hij de kerstversiering in Vigo prachtig vindt. Hij heeft geen behoefte aan een strijd om de mooiste kerstversiering te hebben. Hij heeft wel sympathie voor zijn Galicische collega en zal hem daarom formeel uitnodigen voor het ontsteken van de kerstboom in Badalona.

Overigens werd in de kerstperiode van 2022 een kerstboom van 38 meter, dat wil zeggen 35 meter plus 3 meter kerstster, geplaatst in de stad Ourense in Galicië. Dus Badalona gaat technisch niet de strijd aan met Vigo maar met Ourense, mocht deze stad dit jaar weer een hoge kerstboom plaatsen.