menu

Duizenden mensen ondertekenen petitie om het hert ‘Carlitos’ te redden in Castilië en León

Duizenden mensen ondertekenen petitie om het hert ‘Carlitos’ te redden in Castilië en León
Beeld: Carlitos / Change.org

Duizenden mensen ondertekenen petitie om het hert ‘Carlitos’ te redden in Castilië en León

In het pittoreske Linarejos in de autonome regio Castilië en León worden zelfs de herten door de dorpelingen herkend. Een van de sterren is Carlitos, een indrukwekkend mannetje met een groot gewei. Jagers willen de jacht op het dier openen, maar dat is buiten de buurtbewoners en tienduizenden mensen gerekend die hun handtekeningen hebben geplaatst op Change.org.

Linarejos is een klein gehucht in de Sierra de la Culebra (Castillia y Léon). Er zijn slechts tien inwoners, en allemaal zagen ze het hert ‘Carlitos’ opgroeien. Carlitos is een mannetjeshert die in de buurt van Linarejos woont. De dorpelingen zagen hoe zijn gewei in grootte toenam en steeds meer vertakte. Hoe ouder Carlitos wordt, hoe dichter hij zich bij het dorp waagt om er achtergelaten fruit en groente op te eten.

Jammer genoeg staat de toekomst van Carlitos op het spel door de jacht. De bevoegde diensten zien Carlitos als een dier dat mogelijk gevaarlijk is voor de bevolking. Men wil dan ook een vergunning uitvaardigen om het hert te doden. De voltallige bevolking van Linarejos spreekt die aanname echter tegen. 

“Ze moeten hem met rust laten want hij is niet gevaarlijk, dat is hij nooit geweest, niemand komt dicht bij hem en hij komt ook nooit dicht bij ons”, vertelt een buurvrouw in het dorp. Zij heeft Carlitos zowel in het holst van de nacht als overdag gezien, zonder dat dat ooit problemen opleverde.

Er zijn trouwens nog herten in het dorp die een naam krijgen. Ook ‘Tacones’ en ‘Alfredo’ worden er van op een afstandje herkend. De dorpelingen begonnen dan ook een petitie om hun herten te redden van de jacht. Ecologistas en Acción steunt de actie en bevestigt dat Carlitos geen gevaar vormt voor de mens.

Op Change.org is een pagina geopend waar iedereen een handtekening kan plaatsen om Carlitos te redden. Inmiddels zijn daar meer dan 32.000 handtekeningen verzameld tegen de jacht op het vriendelijke mannetjeshert. Ook jij kunt HIER een handtekening plaatsen want het doel is om de 35.000 (of meer) handtekeningen te verzamelen.

UPDATE: De regionale overheid van Castilië en León heeft bevestigd dat Carlitos gevaarlijk is en dat op hem gejaagd mag worden. Daarbij gaat het vooral om een hert van 150 kilo met een aanzienlijke gewei vooral in de bronsttijd een reëel gevaar vormt voor de bevolking.