Spanje en het vreemde weerfenomeen ‘Fujiwhara-effect’ door botsing twee stormen

Spanje en het vreemde weerfenomeen ‘Fujiwhara-effect’ door botsing twee stormen
Beeld: video screenshot

Spanje en het vreemde weerfenomeen ‘Fujiwhara-effect’ door botsing twee stormen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De DANA, een depressie met onweersbuien, heeft afgelopen weekend een verwoestende tocht door delen van Spanje gemaakt. De storm heeft veel schade aangericht, waaronder overstromingen, aardverschuivingen en stormschade. In sommige gebieden zijn zelfs doden gevallen. Hoewel de effecten van de DANA nu zijn afgenomen, is het nog niet zeker of de zachte temperaturen die typisch zijn voor september terugkeren. Er wordt namelijk opnieuw slecht weer voorspeld door het vreemde ‘Fujiwhara-effect’, maar wat is dat?

Het ‘Fujiwhara-effect’ is een samenwerking tussen twee stormen die elkaar omcirkelen, in dit geval de DANA en de voormalige orkaan Franklin. De stormen draaien in tegengestelde richting, waardoor een sterke wind ontstaat. Deze wind kan leiden tot meer overstromingen en stormschade. Het is nog niet 100% duidelijk wanneer de nieuwe storm zal toeslaan, maar het is zeker dat delen van Spanje zich moeten voorbereiden op meer slecht weer dit weekend.

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET zal het ‘Fujiwhara-effect’ in Spanje vooral in het noorden en noordoosten van het land merkbaar zijn. In deze gebieden is er kans op windvlagen boven de 100 kilometer per uur, overstromingen en stormschade. Het goede nieuws is dat niet wordt verwacht dat deze periode van slecht weer overal te merken zal zijn in Spanje.

Zaterdagochtend zal het regenen in delen van Galicië en het westen van Asturië en Castilië en León. Er is ook een gele waarschuwing voor onweersbuien in La Rioja en de bergketens van Burgos, Zaragoza en Soria en in het centrum van Navarra. Er kunnen ook lichte buien voorkomen in het oosten van Castilla-La Mancha en Andalusië.

Op zondag wordt verwacht dat het Spaanse vasteland nog steeds onder invloed zal zijn van de resten van de inmiddels uitgestorven orkaan Franklin. Er kan wateroverlast optreden, hoewel deze minder waarschijnlijk zijn in gebieden in het mediterrane gebied en in het westen van Andalusië.

Het weer op de Canarische Eilanden zal het hele weekend wisselend zijn, met perioden met bewolking en soms een zwakke bui. Deze buien zullen vooral voorkomen in de bergachtigste westelijke eilanden zoals Tenerife, La Palma en la Gomera.

Ga naar de inhoud