Spanje exporteert meer wijn dan ooit maar goedkoop en niet in de fles

Pixabay
Beeld: Pixabay

Spanje exporteert meer wijn dan ooit maar goedkoop en niet in de fles

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de tijd van de “vendimia” ofwel druivenoogst in Spanje en dat is goed nieuws aangezien het land de grootste exporteur ter wereld is. Dit jaar zal er meer dan 3 miljard euro aan wijn geëxporteerd worden maar het gaat daarbij niet om de kwaliteit maar meer om de kwantiteit. De prijzen voor de wijn in Spanje zijn maar liefst zes keer lager dan die van buurland Frankrijk.

De wijnindustrie is in Spanje goed voor een jaarlijkse omzet van 6,5 miljard euro wat 0,5% is van het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje. Er zijn tienduizenden mensen werkzaam in de wijnsector met meer dan 100.000 wijnboeren (viticultores) en 4.100 wijnhuizen (bodegas) die zo’n 17.000 wijn referenties produceren.

Spanje is op Italië en Frankrijk na de grootste wijnproducent van Europa maar de grootste exporteur van wijn ter wereld. Spanje heeft in 2017 in totaal 22,8 miljoen hectoliter geëxporteerd terwijl dat in Italië 21 miljoen en in Frankrijk 15 miljoen hectoliter was.

Weliswaar exporteerde Spanje de meeste wijn, het is echter ook het land wat het minste verdiende daarmee. Dat wil zeggen, Spanje had een omzet van 2,8 miljard euro terwijl dat in Frankrijk 9 miljard was en in Italië 6 miljard euro. Voor dit jaar verwacht men een omzet van 3 miljard euro wat betreft export van wijn.

Spanje exporteert steeds meer wijn in massale vorm zodat andere wijnboeren of bedrijven hun eigen flessen kunnen vullen. Dat is ook de reden dat men weliswaar meer heeft verkocht maar minder heeft verdiend. Een liter Spaanse wijn kost gemiddeld 1,25 euro terwijl een liter massaal verkochte wijn slechts 0,47 euro kost. Het merendeel van alle geproduceerde wijn in Spanje wordt massaal geëxporteerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.