Spanje exporteert meer wijn dan ooit maar goedkoop en niet in de fles

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de tijd van de “vendimia” ofwel druivenoogst in Spanje en dat is goed nieuws aangezien het land de grootste exporteur ter wereld is. Dit jaar zal er meer dan 3 miljard euro aan wijn geëxporteerd worden maar het gaat daarbij niet om de kwaliteit maar meer om de kwantiteit. De prijzen voor de wijn in Spanje zijn maar liefst zes keer lager dan die van buurland Frankrijk.

De wijnindustrie is in Spanje goed voor een jaarlijkse omzet van 6,5 miljard euro wat 0,5% is van het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje. Er zijn tienduizenden mensen werkzaam in de wijnsector met meer dan 100.000 wijnboeren (viticultores) en 4.100 wijnhuizen (bodegas) die zo’n 17.000 wijn referenties produceren.

Spanje is op Italië en Frankrijk na de grootste wijnproducent van Europa maar de grootste exporteur van wijn ter wereld. Spanje heeft in 2017 in totaal 22,8 miljoen hectoliter geëxporteerd terwijl dat in Italië 21 miljoen en in Frankrijk 15 miljoen hectoliter was.

Weliswaar exporteerde Spanje de meeste wijn, het is echter ook het land wat het minste verdiende daarmee. Dat wil zeggen, Spanje had een omzet van 2,8 miljard euro terwijl dat in Frankrijk 9 miljard was en in Italië 6 miljard euro. Voor dit jaar verwacht men een omzet van 3 miljard euro wat betreft export van wijn.

Spanje exporteert steeds meer wijn in massale vorm zodat andere wijnboeren of bedrijven hun eigen flessen kunnen vullen. Dat is ook de reden dat men weliswaar meer heeft verkocht maar minder heeft verdiend. Een liter Spaanse wijn kost gemiddeld 1,25 euro terwijl een liter massaal verkochte wijn slechts 0,47 euro kost. Het merendeel van alle geproduceerde wijn in Spanje wordt massaal geëxporteerd.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ben 3 keer te voet naar Compostela gewandeld. En dan kom je door enkele gekende wijnstreken. Mijn favoriete (en ook die van andere compostela vrienden) is de Bierzowijn. Een klein wijngebied in de regio Ponferada . Ze hebben daar ook een druivensoort die je bijna negens anders vindt. In België is die Bierzowijn zeldzaam maar ik heb vorige week toch 18 flessen kunnen kopen in de Carrefour aan -30%. Wordt weer genieten deze winter.

Beste, ik heb al heel lang als hobby wijn kopen en drinken maar de laatste jaren koop ik niks anders dan spaanse Chileense wijnen omdat ik veel meer kwaliteit krijg da voor de Franse. Ik heb bv. Pomerol liggen en de goedkoopste daarvan is 25€ per fles en daarvoor heb je in spanje al kwaliteit. Ik koop regelmatig wijn van de streek ribeira del duero, rioja, en navara allemaal topwijnen . Niet verlangen dat je voor 5 a 10€ topkwaliteit hebt. Gr Marinus

Idd zo zijn er wel meer wijnlanden buiten Frankrijk waar de prijs-kwaliteit verhouding meer dan goed is, naast Spaanse en Chileense wijnen drink ik ook met genoegen wijnen uit Zuid-Afrika en de Argentijnse wijn is toch ook zeker niet verkeerd….de wijn ¨El fin del Mundo¨ is echt geweldig….Patgonie komt deze vandaan…
En je betaald inderdaad een stuk minder voor wijnen uit deze landen tegen een kwaliteit die minstens zo goed is als vergelijkbare wijnen uit Frankrijk.

Persoonlijk vindt ik dat de Spaanse wijnen evenwaardig zijn dan de Franse en Italiaanse en deze verkocht wordt aan de echte prijs en niet aan woekerprijzen.
Dus laat ons meer Spaanse wijn kopen en de andere wat minder!En tot slot een Spaanse wijn van hoge kwaliteit kost zeker niet goedkoper dan een Franse of een Italiaanse wijn .case close.

Bijna overal geldt als het maar Frans is, franse wijn (vaak van spaanse herkomst), franse parfum, Frans stokbrood, franse cognac (geef mij maar spaanse brandy), franse champagne (geef mij maar cava), Frankrijk als vakantieland etc, etc. Veel Nederlanders bijvoorbeeld krijgen een erectie als men het woord Frans laat vallen. O ja, italiaanse olijfolie (ook vaak van spaanse herkomst). Helaas Spanje promoot veel te weinig.

Die erectie bij het woordje ¨Frans¨ heeft denk ik geen achtergrond in het eten en drinken Opa….denk er maar eens goed over na waarom dat zou zijn…. LOL!

Misschien een domme vraag, maar waarom verkopen ze de wijn massaal als deze per fles veel meer opbrengt?

Hoe ze er nog aan kunnen verdienen die Spaanse wijnboeren heh? De wet van de grote getallen gaat toch bij dit soort liter prijzen ook niet meer op.
Ik snap er geen reet van….ja subsidies waarschijnlijk?
Normaal zijn wijnstreken mooi om door heen te rijden, maar als je een behoorlijke tijd over de snelweg langs de Valdepeñas streek rijd in Spanje, dan ben je daarna behoorlijk depri kan ik je melden…..wat een troosteloze bedoening daar zeg.
Je krijgt daar niet de indruk dat het een zeer winstgevende handel is, althans zo lijkt het niet.

Wijngebieden hebben meestal een schrale grondsoort. Een wijndruif moet ¨lijden¨ is het gezegde. Het zijn dus niet atijd de mooiste gebieden. Overigens vind ik de goedkopere Spaanse wijn, ongeveer van 3 tot 12 euro per fles, beter dan Franse wijn in dezelfde prijsklasse. Duurdere Franse wijn is gemiddeld wel beter. Alhoewel Spanje een paar wijnmerken heeft die tot de beste ter wereld behoren. Redactie, misschien is dit een artikeltje waard?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.