Gemeente Madrid wil groene monniksparkieten gaan vangen en doden

Gemeente Madrid wil groene monniksparkieten gaan vangen en doden
Beeld: Wikimedia

MADRID – Ze worden door de toeristen op de foto vastgelegd terwijl men plezierig naar het kabaal van de monniksparkieten luistert. Maar de toerist hoeft niet te leven met deze ‘cotorras argentinas’ zoals ze in Spanje heten, een vogel die al jaren als invasieve exotische vogel staat gecatalogiseerd, veel herrie maakt en zelfs agressief gedrag vertoont. In de jaren 80 werden ze in Spanje geïmplanteerd als gezelschapsdier maar ze worden nu gezien als een van de meest bedreigende soorten van het ecosysteem. 

De gemeente Madrid wil nu actie gaan ondernemen om de overlast te verlagen en het gevaar voor de autochtone vogelsoorten in Madrid (en overigens ook de rest van Spanje). Daarom heeft men nu het plan om zo’n 12.000 monniksparkieten te gaan vangen, op te offeren en eieren te steriliseren. Daar heeft men 100.000 euro voor uitgetrokken wat zo’n 8 euro per vogel is).

Het streven van de gemeente Madrid is dat de grote groep ‘cotorras argentinas’ gereduceerd wordt tot 500 vogels in de stad. Daar is echter ook veel commentaar over want of je elimineert alle vogels of niets want over drie jaar reproduceren ze zich toch weer. De afgelopen drie jaar is het aantal monniksparkieten in Madrid met 33% gegroeid van 9.000 in 2016 naar 12.000 in 2019.

Het verhaal

De ‘miopsitta monachus’ is naar het Iberische schiereiland gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen en werden ze door hun eigenaren vrijgelaten. 

Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.

De ‘cotorra argentina’ zijn echter niet de rustigste vogels aangezien ze veel herrie maken en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse of monniksparkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jules Vismale

De parkieren blijken dus in Spanje net zo hinderlijk te wezen als bepaalde “toeristen” in Barcelona en groepen “asielzoekers en vluchtelingen”! Alleen zullen ze in Spanje deze groepen niet gaan doden omdat dit tenslotte als moord wordt bestempeld!

karin

in tenerife zijn ze ook en de plaatselijke bevolking is er ook niet blij mee,maar ik vind ze schitterend…paar jaar geleden 1 gevonden op straat van een paar dagen oud en heb hem met de hand opgevoed…is tam en kan zelfs spreken…maar kunnen inderdaad wel veel lawaai maken…goed dat de buren ermee omkunnen…
zou spijtig zijn als ze verdwijnen…

Miel

Een paar dagen geleden heb ik me geërgerd aan een aantal hypocrieten en hun overdreven reacties ivm het doden van 4 lynxen. Vandaag erger ik mij opnieuw maar nu omwille van het totale stilzwijgen van diezelfde hypocrieten ivm de geplande vernietiging van niet minder dan 12000 parkieten. Blijkbaar mogen hinderlijke dieren dan toch worden gedood en was de valse verontwaardiging ivm de lynxen enkel voor de tribune bedoeld.

leo

Geen enkele moord op mens of dier is goed te praten. Maar het draait zoals altijd om geld en afmaken is goedkoper. De enige schuldige is dan toch weer de mens.

Maikel

Niks hypocriet hoor Miel. Deze vogels horen hier niet en ontnemen lokale diersoorten hun voedsel en leefplekken. De lynx komt/kwam wel voor in Spanje en is onderdeel van een uitgebreid herintroductieprogramma; het tegenovergestelde van deze parkieten. Doodmaken is natuurlijk nog steeds niet ideaal, maar deze situatie is echt onvergelijkbaar met het Lynxen-bericht.

Judith

Het is juist de gezelligste vogel die rondvliegt. Ik geniet enorm van die prachtige zwermen vogels. Alles moet maar dood. Hier ook, we hadden een prachtige oude gevel waarin velen mussen een nest hadden. Je werd wakker van hun gezang. Nu is de gevel dicht gepleisterd en is er geen vogel meer te bekennen

Renee linaer

Da’s een levend wezen waarom doden laat het zoals het is mij stoort dat niet

Linda vd horst

Waarom hw omdat er teveel zijn
Nu er zijn ook teveel mensen die ga je toch ook niet doden al zie ik liever die vogel als mensen het is yrouwens de fout van de mens en nu willen ze deze fout dus herstellen door te doden
Daar moet he mens voor heten om deze oplossing aan te dragen

Anoniem

Het is de wraak van de Incas, de Spanjaarden hebben hun cultuur afgeslacht, nu komen ze terug als vogels

Anoniem

ik zie ze overal aan de kust, dus als Madrid er een paar gaat vangen, zal het niet echt uitmaken, de populatie is inmiddels zo groot dat ze inheems te noemen is. De natuur vindt vanzelf wel weer ergens evenwicht.

leo

In San Juan had je ze ook maar na 1 ingreep van de gemeente ziet ik ze nu niet meer en zijn de oude vertrouwde vogels terug. De cotorra argentina nam het hele park over.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.