Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking

Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking
Beeld: 123rf

Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Drieëntwintig Spaanse provincies hebben inwoners verloren en 3.961 gemeenten lopen een ernstig risico op ontvolking, bijna de helft van alle gemeenten in Spanje dus de situatie is ‘ernstig’ te noemen, aldus Francisco Boya, secretaris-generaal voor de demografische uitdaging.

Spanje heeft in totaal 8.125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome regio’s of deelstaten (Comunidades Autónomas). Er zijn duizenden dorpen waar slechts honderden, tientallen of nog maar één inwoner leven.

Van alle dorpen zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben waarvan er weer 4.000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners. Maar daarnaast zijn er ook dorpen met slechts één inwoner, om precies te zijn 1.800.

Maar tijdens een bijeenkomst in Extremadura vertelde de ‘secretario general para el Reto Demográfico’ dat er een hervorming van het territoriale model moet komen om de demografische uitdaging aan te gaan. Voor Boya is de achteruitgang van het binnenland van Spanje niet alleen ‘een onhoudbaar model’ maar vooral ook ‘oneerlijk’. 

Het overgrote deel van deze dorpen is te vinden in Noordwest en Noord Spanje in de autonome regio’s Galicië en Asturië. Maar er zijn ook dorpen te vinden in Cantabrië, Navarra, La Rioja, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Andalusië, Murcia regio, Valencia regio, Catalonië, Aragón, de Balearen eilanden en Tenerife, La Gomera en La Palma bij de Canarische Eilanden.

Over het algemeen is Spanje een land waar 41 miljoen mensen wonen op 30% van Spaans grondgebied en slechts 6 miljoen mensen op 70% van Spanje. Het is dus een ongelijk verdeeld land met gemiddeld 97 inwoners per km2.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.