Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking

Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking
Beeld: 123rf

Bijna 4.000 Spaanse gemeenten lopen een groot risico op ontvolking

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Drieëntwintig Spaanse provincies hebben inwoners verloren en 3.961 gemeenten lopen een ernstig risico op ontvolking, bijna de helft van alle gemeenten in Spanje dus de situatie is ‘ernstig’ te noemen, aldus Francisco Boya, secretaris-generaal voor de demografische uitdaging.

Spanje heeft in totaal 8.125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome regio’s of deelstaten (Comunidades Autónomas). Er zijn duizenden dorpen waar slechts honderden, tientallen of nog maar één inwoner leven.

Van alle dorpen zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben waarvan er weer 4.000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners. Maar daarnaast zijn er ook dorpen met slechts één inwoner, om precies te zijn 1.800.

Maar tijdens een bijeenkomst in Extremadura vertelde de ‘secretario general para el Reto Demográfico’ dat er een hervorming van het territoriale model moet komen om de demografische uitdaging aan te gaan. Voor Boya is de achteruitgang van het binnenland van Spanje niet alleen ‘een onhoudbaar model’ maar vooral ook ‘oneerlijk’. 

Het overgrote deel van deze dorpen is te vinden in Noordwest en Noord Spanje in de autonome regio’s Galicië en Asturië. Maar er zijn ook dorpen te vinden in Cantabrië, Navarra, La Rioja, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Andalusië, Murcia regio, Valencia regio, Catalonië, Aragón, de Balearen eilanden en Tenerife, La Gomera en La Palma bij de Canarische Eilanden.

Over het algemeen is Spanje een land waar 41 miljoen mensen wonen op 30% van Spaans grondgebied en slechts 6 miljoen mensen op 70% van Spanje. Het is dus een ongelijk verdeeld land met gemiddeld 97 inwoners per km2.

Ga naar de inhoud