Nederlander in El Campello opgepakt voor afpersingen tot 850.000 euro

Nederlander in El Campello opgepakt voor afpersingen tot 850.000 euro
Beeld: Policía Nacional / Twitter

Nederlander in El Campello opgepakt voor afpersingen tot 850.000 euro

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De Spaanse politie hield in El Campello een man van 53 aan die gezocht werd in Nederland voor onder meer bedreigingen en afpersingen. Hij stuurde mails naar bedrijven en organisaties waarin hij dreigde met lastercampagnes indien ze hem niet zouden betalen.

Tegen de Nederlander liep al langer een Europees aanhoudingsbevel voor eerdere feiten van bedreiging en afpersing. Tot nog toe was de man voortvluchtig, maar nu kon hij worden aangehouden in de gemeente El Campello, deel van de provincie Alicante.

De agenten van Groep 1 van de afdeling georganiseerde misdaad van het commissariaat van Alicante ontvingen vorige week een uitnodiging om deel te nemen aan de arrestatie. Na nauwkeurig onderzoek, werd het huis van de man in El Campello gevonden. De politie organiseerde een discrete omsingeling van de woning. Toen de man naar buiten kwam werd hij meteen onderschept en aangehouden. Volgens de ordediensten verliep dat zonder veel ophef.

De criminele feiten vonden plaats in 2016, 2020 en 2021. De man stuurde verschillende e-mails naar bedrijven en organisaties en eiste een som van 850.000 euro indien ze niet wilden dat hij een lastercampagne tegen hen op poten zette. Het hoeft niet gezegd dat de gevraagde som zo exuberant hoog was, dat hij niet veel succes oogstte met zijn afpersingen.

En toch slaagde de man er in in de gemeente Villajoyosa, een kleine stad aan de costa Blanca, zelfs in een tankstation effectief zo ver te krijgen hem een deel van dat geld te geven. De man zit nu in voorlopige voorhechtenis en riskeert een gevangenisstraf van maar liefst 9 jaar. De rechter beslist nu over zijn lot. Spanje en Nederland kijken nog op welke manier ze zullen samenwerken in dit onderzoek.

Ga naar de inhoud