Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (29)

Casa Rodriquillo
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (29)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Op de vloeren hebben we naast de oude Spaanse tegels gekozen voor terracotta tegels. Deze handgemaakte tegels zijn speciaal voor ons gemaakt en zijn door de tegelzetter keurig gelegd. Danielle is bezig met het voegen van alle tegels. De wandtegels en de oude tegels op de eerste verdieping zijn allemaal al gevoegd en hier is gewoon voegmiddel voor gebruikt. Voor de terracotta tegels kan dat niet gebruikt worden Terracotta tegels zijn poreus en met gewoon voegmiddel geeft dat problemen met het verwijderen van het gemorste voegmiddel. We zijn al een poosje aan het uitzoeken hoe men terracotta tegels voegt. Tom heeft verschillende YouTube filmpjes bekeken, proefstukje tegels buiten laten neerleggen en verschillende mengsels en manieren uitgeprobeerd.

Met het mengsel was het vooral even zoeken naar het juiste zand, dit moet namelijk de juiste structuur en kleur hebben. Toen dit voor goed was, zochten we naar een manier om het mengsel van cement en zand netjes in de voegen te krijgen. Buiten op het kleine proefstukje ging dit het beste met een soort spuit, gevuld met het mengsel. Eerst even de tegels goed nat maken en het mengsel in de voegen met de spuit. Vervolgens met een voegspijker glad maken en zodra het droger begon te worden de randjes netjes maken. Zag er goed uit! Maar helaas ging dit in de praktijk niet zo… De oppervlakte was veel groter en het mengsel in de spuit bleef niet constant. Dit betekende dus dat het ene moment het te vloeibaar was en dan weer te droog. Resultaat; 2 vierkante meter gevoegd in 5 uur en een gefrustreerde Danielle. Dat ging hem niet worden.

Toen dachten we, misschien eens aan Pedro vragen of hij weet hoe je terracotta tegels voegt. Pedro is een zeer ervaren werkman in dienst van onze aannemer. Hij heeft al heel wat klussen in ons huis uitgevoerd. Op dit moment is hij aan het werk in het huis van de buren. Nou op het mengsel na deden we het helemaal verkeerd! Dus krijgen we een spoedcursus terracotta tegels voegen. Na deze cursus gaat het nu veel mooier, makkelijker en vooral sneller. In een paar woorden hoe Danielle het nu doen. Droge tegels, behoorlijk nat mengsel erin smeren, uurtje wachten, met droge (wat stevigere) spons het teveel eraf halen (schuren), dag wachten , dan heel nat dweilen en klaar is het vloertje. Nou nog niet helemaal! Zodra alles gevoegd is, gaat er nog een speciale laag over de tegels. Deze laag is een soort vernis en zorgt ervoor dat de tegels minder poreus zijn en dus minder vuil opnemen.

Het is nu oktober en het is nog steeds heerlijk weer. Niet meer zo warm en af en toe een buitje. Veel betere temperaturen om te klussen. Het werk aan het elektra begint al aardig op te schieten, het is alleen nog afwachten totdat we daadwerkelijk alles kunnen gebruiken. Hopelijk is dat snel, want in het donker met een zaklamp door huis lopen begint een beetje te vervelen… Hasta Luego Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud