Grootste laboratorium voor valse biljetten van Europa opgerold in Spanje

Grootste laboratorium voor valse biljetten van Europa opgerold in Spanje
Beeld: Canva

Grootste laboratorium voor valse biljetten van Europa opgerold in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De nationale politie van Spanje heeft het grootste Europese laboratorium voor valse bankbiljetten van het laatste decennium opgerold. Het was een operatie in samenwerking met de ‘Mossos d’Esquadra’ (politie van Catalonië) en EUROPOL. Hierbij zijn twaalf personen aangehouden, onder wie de vermoedelijke drukker en de belangrijkste distributeurs. 

Er zijn zes invallen en huiszoekingen geweest in woonhuizen, in twee industriële loodsen en in een caravan. Dit alles vond plaats in de provincies Alicante, Barcelona, Málaga, Teruel en Valencia. Het onderzoek vindt plaats onder toezicht van de rekenkamer nummer 4 van Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) en er wordt berekend dat deze criminele organisatie in Spanje tot wel acht miljoen euro heeft geproduceerd in valse biljetten van vijfhonderd euro. 

Het politieonderzoek begon ongeveer halverwege het jaar 2021 toen meerdere valse biljetten van 500 euro werden gesignaleerd. De onderzoeksbrigade van de Banco de España (bank van Spanje) en het ‘Oficina Central Nacional para la falsificación de moneda’ (centraal nationaal kantoor voor het vervalsen van geld), had informatie over en kennis van de grote hoeveelheid delicten op nationaal grondgebied met vervalste biljetten. 

De agenten hadden de hoofdverdachte geïdentificeerd, omdat hij in 2009 aangehouden was voor een vergelijkbare zaak. Daarnaast had het nieuwe vervalste biljet overeenkomsten met de versie die de verdachte gebruikt had in 2009. De hoofdverdachte woonde met zijn vrouw en haar jonge dochter. Sinds hij uit de gevangenis kwam, was hij al valse biljetten aan het drukken, die in kleine hoeveelheden in verschillende steden verspreid werden. 

De Catalaanse politie vond in een dorp vlak bij Barcelona een tas die iets meer dan vier miljoen aan vervalste biljetten van vijfhonderd euro bevatte. Na een analyse werd bekend dat het om dezelfde vervalsing ging. De gevonden biljetten werden verzonden naar de specialisten van de wetenschappelijke politie zodat die de personen konden identificeren die toegang tot de biljetten zouden kunnen hebben. Dit leidde tot de identificatie van de drukker en nog vijf andere personen. 

Sommige leden van de organisatie kwamen uit de nabije omgeving van de drukker en anderen kenden elkaar uit de gevangenis van Picassent. De drukker bracht de groep bijeen in een loods in Valencia, waar hij een grafisch laboratorium opzette. 

Gedurende de productie, die drie maanden duurde, had iedereen verschillende taken: schoonmaak van machines, aankoop van materialen, etc. Op deze manier kon de organisatie acht miljoen vals geld drukken. Dit geld had als doel om andere criminele activiteiten te financieren, zoals de aankoop van drugs. 

Door de komst van de pandemie in 2020 kon de organisatie geen materialen meer uit China laten komen en kwam de productie stil te liggen. Vanaf dat moment besloot de organisatie om het laboratorium te verplaatsen naar een nieuwe loods vlakbij het huis van de drukker, dicht bij Alfaz del Pi in Alicante. Het was een discrete plek die in eerste instantie alleen werd gebruikt om het laboratorium op te slaan. Daar voelde de drukker zich veilig en hij verscheen er uiteindelijk met een zekere regelmaat, voornamelijk om voertuigen te repareren die hij dan daarna verkocht via het internet. 

De criminele organisatie zocht een nieuwe manier om aan geld te komen en dan het laboratorium te verplaatsen en het proces van het drukken van valse biljetten van vijfhonderd euro te herstarten. In eerste instantie werd aan Brazilië gedacht, maar uiteindelijk werd het Frankrijk. 

Toen alle informatie verzameld was en de loods met het materiaal voor het drukken klaar was, werd besloten om de operationele exploitatie van het onderzoek uit te voeren en op hetzelfde moment de aanhoudingen uit te voeren.

Ga naar de inhoud