Search
menu
Search

Het gevaarlijkste en vervelendste herfst ongedierte van Spanje

Het gevaarlijkste en vervelendste herfst ongedierte van Spanje
Beeld: via canva.com

Het gevaarlijkste en vervelendste herfst ongedierte van Spanje

De herfst brengt lagere temperaturen met zich mee waardoor de vervelende muggen verdwijnen, en dat is natuurlijk goed nieuws. Helaas komt daarvoor ander ongedierte voor terug zoals vliegen, processierupsen, slakken, bladluizen, herfst wormen en de bruine wandluizen. Hieronder een kort overzicht van wat je allemaal in en rondom de woning kunt vinden in Spanje.

Vliegen

Vliegen zijn er het hele jaar door, maar het is in de herfst dat op veel plaatsen in Spanje de vliegen extra lastig lijken te zijn. Vliegen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren maar een ding hebben ze gemeen, ze zijn allemaal irritant en vervelend. De voorkomendste vliegen, waar je in huis mee te maken krijgt, zijn de huisvliegen of ‘mosca domestica’.

Processierupsen

Processierupsen zijn erg vervelend en kunnen zelfs dodelijk zijn, in het bijzonder voor huisdieren. Deze beestjes zijn waarschijnlijk een van de onaangenaamste insecten die je in Spanje kunt vinden, vooral in die gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. In het Spaans heten deze rupsen de ‘procesionaria del pino’. Raak deze beesten niet aan met de blote hand want het effect is zeer onaangenaam en veroorzaakt grote irritatie. Het zijn dan vooral de kleine haartjes van de rupsen die jeuk, pijn en zelfs een shock kunnen veroorzaken.

Slakken

Als er veel regen valt en het weer vochtiger is komen ze overal vandaan. Slakken of ‘caracoles’ komen in grote hoeveelheden voor en zijn passieve diertjes, voor de mens en dier. Voor de planten zijn het echte killers want ze bijten bijna overal in om te eten en soms kunnen hele bladeren verdwijnen door de kleine hapjes. Ook het slijmspoor van de slakken kan soms irritant zijn, vooral als de slakken zich bewegen op tafels, stoelen en kleding. Ook in Nederland komen Spaanse slakken voor, dat betekent, men heeft deze diertjes de naam Spaanse wegslak gegeven. Als het in Spanje even geregend heeft, zie je overal mensen rondlopen om de slakken te “vangen” en mee te nemen om op te eten. In restaurants worden ook menu’s met slakken aangeboden.

Bruine wandluizen

In het Spaans heten ze ‘chinche marrón’ en in de herfst gaan deze insecten op zoek naar een plaats om te overwinteren. De wandluis is geen luis, ook al staat dat in de naam en ook geen vlo waar het beestje op lijkt. In Spanje komen de bruine wandluizen overal voor, maar in de herfst lijkt het wel of ze de woningen opzoeken en daar in of rondom leven, op zoek naar een plaatsje om te overwinteren. De wandluis wordt tegenwoordig meer bedluis genoemd.

Bladluis

De bladluizen of ‘áfidos’ en ‘pulgones’ houden vooral van planten met harde blaadjes zoals rucola, spinazie of kool. Ook planten in de tuin kunnen last hebben van bladluis. Vaak vallen ze op omdat de bladeren gaan hangen en in sommige gevallen er meer mieren in de omgeving te zien zijn. Daar waar bladluizen zijn plakken de planten veel dus pas op als je deze aanraakt.

Herfst wormen

De herfst wormen of ‘gusanos’ zijn te herkennen aan de witte cocon die in de bomen te zien zijn. Meestal blijven ze op het puntje van de takken van de bomen en voeden zich vanuit de cocon die steeds groter wordt. De herfst wormen kunnen in alle boomsoorten voorkomen, maar komen het meeste voor in de moerbei, iep of eik.

Ga naar de inhoud