Drie van de tien werknemers in Spanje verdienen minder dan 1.230 euro per maand

Drie van de tien werknemers in Spanje verdient minder dan 1.230 euro per maand
Beeld: 123rf

Drie van de tien werknemers in Spanje verdienen minder dan 1.230 euro per maand

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de meest recente gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) is het gemiddelde maandsalaris in 2017 in Spanje 1.890 euro bruto, een 0,6% of 10,60 euro meer dan in 2016. Dat wil echter niet zeggen dat dit ook het meest voorkomende salaris was in Spanje. Daarnaast zijn er nog steeds grote verschillen tussen de salarissen van mannen en vrouwen in Spanje.

Van het aantal werkende Spanjaarden verdiende 40% ofwel bijna 6,3 miljoen personen tussen de 1.230,90 en 2.136,30 euro bruto per maand. Een 30% ofwel 4,7 miljoen werkers verdiende 2.136,30 euro of meer per maand en de overige 30% ofwel 4,7 miljoen personen verdiende minder dan 1.230,90 euro bruto per maand. Er zijn volgens de gegevens van het INE echter ook bijna 1,6 miljoen Spanjaarden die minder dan 717,20 euro bruto per maand verdienden.

Gekeken naar mannen en vrouwen valt op dat 15,1% van de werkende vrouwen minder verdienden dan 717,20 euro bruto per maand terwijl een 13% tussen de 717,20 en 1001,80 euro bruto per maand verdienden. Bij de mannen zijn de percentages heel anders, te weten respectievelijk 5,3% en 7,3%.

Het gemiddelde bruto maandsalaris voor de vrouwen was vorig jaar 1.668,70 euro terwijl dat in 2017 voor de mannen 2.090,60 euro bruto per maand was. Een van de redenen voor het verschil tussen de salarissen voor mannen en vrouwen is volgens het INE dat veel vrouwen niet hele dagen werken en vaak tijdelijke contracten hebben.

Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft bij de beoordeling van deze salarissen gekeken naar wat vorig jaar 15.682.300 werkende Spanjaarden verdienden. Lees het hele rapport in het Spaans hier (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.