skip to Main Content
Waarom leven Spanjaarden langer terwijl ze meer roken en drinken?
123rf

Waarom leven Spanjaarden langer terwijl ze meer roken en drinken?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dat is de vraag die gesteld werd in de Britse krant The Times. Terwijl de Spanjaarden erom bekend staan dat ze veel roken en drinken zegt het The Lancet Medical Journal dat de Spanjaarden in 2040 de langstlevende mensen op deze aarde zullen zijn met een gemiddelde leeftijd van 85,5 jaar.

Volgens veel buitenlanders en al helemaal de Britten staat Spanje gelijk aan zon, strand, fiesta en sangria en dus vandaar de titel van het krantenartikel “They drink, they smoke, so why are the Spanish living so long?”. Men vraagt zich in dat artikel af hoe het kan dat naar de voorspelling men in 2014 in Spanje gemiddeld 85,5 jaar oud zal worden terwijl dat in Groot Brittannië 2,5 jaar minder oud is met 83,3 jaar.

Alcohol

Het klopt volgens de krant El País dat Spanjaarden drinken (net zoals overal in Europa) maar volgens onderzoeken is het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking gedaald van 17,5 liter per jaar in 1980 naar 8,6 liter alcohol in 2016. Datzelfde geldt echter ook voor de Britten (vreemd genoeg) waarbij het alcoholgebruik daalde van 10,8 liter in 1980 naar 9,5 liter in 2016.

Roken

Als gekeken wordt naar het roken dan geven de cijfers aan dat er inderdaad meer dan dubbel zoveel gerookt wordt in Spanje, te weten gemiddeld 1.533 gram tabak per persoon terwijl dat in Groot Brittannië 643,9 gram is per persoon.

En toch…

En toch geven onderzoeken aan dat men in Spanje het oudste wordt van Europa en in het jaar 2040 zelfs het oudste ter wereld (daarbij Japan achter zich gelaten). Maar hoe komt dat dan? Hieronder enkele van de mogelijke redenen zoals die op de website van El País staan:

El Paseo

El Paseo kan omschreven worden als “de wandeling” wat door veel Spanjaarden wordt gedaan na de middagmaaltijd en na de siesta. 76% van de Spanjaarden wandelt tenminste gedurende 10 minuten vier dagen per week. 37% van de Spanjaarden fietst of loopt naar het werk.

Het mediterraan dieet

Een klassieker bij de landen langs de Middellandse Zee. Volgens experts de gezondste manier van leven met verse producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, vlees en uiteraard olijfolie. Rode wijn wordt ook als gezond gezien als dat met mate gedronken wordt zoals een glas rode wijn per dag voor mannen boven de 45 jaar en vrouwen boven de 55 jaar (verlaging kans op hartziektes).

Siesta

Ondanks dat de Siesta puur Spaans is en men het land snel linkt met het middagdutje is tegenwoordig nog maar 18% van de bevolking in staat om daadwerkelijk een siesta te houden. De siesta wordt echter wel nog steeds als iets gezonds gezien want gedurende 26 minuten de ogen sluiten om tot rust te komen komt ten goede van de gezondheid.

Lange onderbroken werkdag

De werkdagen in Spanje zijn lang met veel uren maar wel onderbroken door pauzes. Gemiddeld werkt men in Spanje 1.699 uren wat meer is dan in andere landen zoals Duitsland (1.347 uren), Nederland (1.442 uren) of België (1.548 uren). De werkdagen zijn in Spanje ook veel langer want in andere landen stopt deze om 18 uur terwijl dat in Spanje over het algemeen 20 uur of later is.

De werkdagen worden in Spanje echter wel vaker en langer onderbroken zoals ‘s-morgens voor de koffiepauze waarbij het heel normaal is om naar een bar te gaan en ‘s-middags tijdens de twee uur durende lunch. Deze meer relaxte werksfeer zorgt echter ook voor minder stress wat de gezondheid dus weer ten goede komt.

Positieve taal

Of dit daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van de Spanjaarden en het langer leven is nog maar de vraag maar uit een studie blijkt dat Spanjaarden meer positieve woorden gebruiken dan andere nationaliteiten. Bij dat onderzoek werden 100.000 woorden onderzocht in de 10 meest gesproken talen waaruit bleek dat de Spanjaarden meer positieve woorden hebben en de gesprekken dus ook vaak (maar lang niet altijd) positiever zijn.

Tapas

Teveel eten is uiteraard niet gezond maar een aperitief voor het avondeten met collega’s van het werk of vrienden in een bar of op een terras om de werkdag af te sluiten is positief. Uiteraard heeft niet iedereen het geld en de tijd om tapas te gaan eten maar het is iets wat steevast (vaak) in de planning staat in steden waar men voordat men naar huis gaat nog even na kletst onder het genot van een drankje en een hapje.

Meer en beter seks

Uit een onderzoek is gebleken dat de Spaanse mannen de beste “lovers” zijn en dat de Spaanse vrouwen gemiddeld 2,1 keer per week seks hebben. Het later thuiskomen na het werk heeft blijkbaar geen invloed op het romantische leven van de Spanjaarden en zoals velen zeggen is seks gezond voor een mens want het verlaagt het risico op hart en hersen gerelateerde ziektes en verlaagt de kans op diabetes 2.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Bizar, The Lancet Medical is niet bepaald een gossipblad. Daar staan serieuze publicaties in maar wellicht dat The Times er een Brits sausje over hebben gegoten. Het is allemaal een kwestie van geluk hebben (tis vooral genetisch) en beetje balans houden in je levensstijl. Het is zeker waar dat ik in Spanje veel minder stress ervaar dan in NL (en nee, ik ben geen pensionado, ik moet gewoon werken voor de kost), dat zal best wel helpen, daar ben ik van overtuigd. Tot slot…..2.1x in de week? Ik wordt al moe als ik eraan denk!

 2. Uit de reacties blijkt maar weer waar men het hoofd vol van heeft…. Komen allemaal te kort zeker?

  Verder ben ik het helemaal niet eens met de redenen voor het zogenaamde langere leven. Volgens diverse onderzoeken zijn Spanjolen hard op weg het dikste volk van Europa te worden en tezamen met het vele roken is dat niet erg bevorderlijk voor een hoge levensverwachting.
  Verder zijn er zeer grote groepen die maar net boven het bestaansminimum leven. Het is bekend dat dit soort groepen vaak de slechtste leef en eetgewoonten hebben. Er zijn ook al onderzoeken gepubliceerd dat het zogenaamde ‘Mediterranee dieet’ bezig is helemaal te verdwijnen door de opkomst van de ‘fastfood’ cultuur, vooral onder jonge gezinnen en jongeren.
  En dan die seks. Ik heb altijd gelezen dat die landen waar globale onderzoeken aangeven dat in zogenaamde ‘macho’ cultuur landen er wel wordt beweerd dat men veel seks heeft maar dat het in werkelijkheid juist andersom is. Het woord moet hier het gebrek aan de daad compenseren zeg maar… men geeft een gewenst antwoord op de vraag hoe vaak….

  Het ‘wandelen’ of lopen wat veel Spanjaarden, vooral op het platteland, doen is wel gezond natuurlijk maar dat men dat weer met velen op de fiets naar het werk gaat….? De eerste die hier mensen kent die op de fiets naar het werk gaat moet dat maar eens laten weten. Dat zie je in Spanje, buiten de steden om, helemaal nergens. Ik woon al 18 jaar in Spanje en fietsers zijn of sport fietsers in het weekend of Hollandse fanatiekelingen die je tegenkomt. De meeste Spanjaarden hebben helemaal geen fiets. De meeste kinderen kunnen niet eens fietsen, laat staan hun ouders.

  Nee, het hele onderzoek en de conclusie rammelt aan alle kanten….

  1. Ben het helemaal eens met Rudy R, van het zogenaamde spaanse mediterraan dieet schiet bijna niks meer over. De Mcdonalds rijzen als paddestoelen uit de grond en zitten vooral vol met Spanjaarden. Verder paffen ze als Turken en hangen ze al aan de toog van om 7u ´s ochtends met een cognac voor hun neus. De gezonde levensstijl en hoge leeftijdsverwachting van Spanjaarden is duidelijk een mythe en dateert nog uit de tijd toen de dieren nog spraken.

  2. Ach ja Rudy…mooi man al die onderzoeken en verhalen van je.
   Iemand zoals jij die zegt 18 jaar in Spanje te wonen en dan nog altijd ¨Spanjolen¨ zegt, dat is niet het juiste woord en ook bepaald niet netjes. Dus of ik veel waarde aan jouw woorden moet geven??
   Er is ook een studie die zegt over mensen die zeggen dat anderen te kort komen, dat dit meestal inhoudt dat ze zelf te kort komen, niet alleen qua aantal keren maar ook qua centimeters…..maar ja, wat zegt een onderzoek nou heh? Volgens jou alles…..
   Hoe het ook is, als je niet eens in kan zien dat de meeste reacties vooral heel luchtig waren en zo opgevat moesten worden, dan zal je zelf vrees ik de 95 niet halen.
   Zuurpruimen leven nu eenmaal niet zo lang.
   Tegen de rest van de mensen zeg ik, geweldige reacties, laten we vooral veel met elkaar lachen want humor en vrolijk zijn is zeker weten goed voor de gezondheid.

   Oh ja en dan nog even 1 ding, de fiets in Nederland?? De fiets van de zaak bijvoorbeeld, is vaak een fiets met een hulp motor….ach ja, dus ze fietsen er veel, maar dan wel met een hulpje…..

   Mijn advies voor jou Rudy, neem wat vaker de fiets, neem wat vaker je vrouw of vriedin, of beiden en geniet wat meer, dan hoef je ook minder te zeveren hier!

 3. Ze leven hier langer omdat ze niet stressen! Niet op hun werken thuis ook niet,.De mannen hebben gewoon een minnares en de vrouwthuis vindt dat al lang prima.Hoeft hij niets van haar,zij lekker uit met vriendinnen!Als de familie maar bij elkaar blijft,dat is belangrijker!Dit geldt voor de oudere generatie toen scheiden nog een schandaal was.

   1. Hoezo Jopke, wil je ons iets bekennen?? Hahaha, let op je taalgebruik nu heh, je vrouw kan maar zo meekijken jongen!

 4. Meer en beter seks

  Uit een onderzoek is gebleken dat de Spaanse mannen de beste “lovers” zijn en dat de Spaanse vrouwen gemiddeld 2,1 keer per week seks hebben. Het later thuiskomen na het werk heeft blijkbaar geen invloed op het romantische leven van de Spanjaarden en zoals velen zeggen is seks gezond voor een mens want het verlaagt het risico op hart en hersen gerelateerde ziektes en verlaagt de kans op diabetes 2.

  Hmmm, wat ik daar nu weer van moet denken?
  De mannen zijn de beste lovers en de vrouwen hebben gemiddeld 2,1 keer per week seks.
  Nou staan Spaanse mannen ook bekend om het vreemdgaan heb ik me laten vertellen dan, dus op zich is die 2,1 keer per week voor de dames dan weer niet zo vreemd, want ze doen het dan niet alleen met hun eigen man, maar ook met die van een ander.
  Zo kom je wel aan een bepaalde frequentie natuurlijk.

  En ja mensen, met een lichte serieuze ondertoon is dit uiteraard vooral sarcastisch bedoeld. (Je moet het er kennelijk tegenwoordig bij zetten)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken