MADRID – Dat is de vraag die gesteld werd in de Britse krant The Times. Terwijl de Spanjaarden erom bekend staan dat ze veel roken en drinken zegt het The Lancet Medical Journal dat de Spanjaarden in 2040 de langstlevende mensen op deze aarde zullen zijn met een gemiddelde leeftijd van 85,5 jaar.
Volgens veel buitenlanders en al helemaal de Britten staat Spanje gelijk aan zon, strand, fiesta en sangria en dus vandaar de titel van het krantenartikel “They drink, they smoke, so why are the Spanish living so long?”. Men vraagt zich in dat artikel af hoe het kan dat naar de voorspelling men in 2014 in Spanje gemiddeld 85,5 jaar oud zal worden terwijl dat in Groot Brittannië 2,5 jaar minder oud is met 83,3 jaar.
Alcohol
Het klopt volgens de krant El País dat Spanjaarden drinken (net zoals overal in Europa) maar volgens onderzoeken is het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking gedaald van 17,5 liter per jaar in 1980 naar 8,6 liter alcohol in 2016. Datzelfde geldt echter ook voor de Britten (vreemd genoeg) waarbij het alcoholgebruik daalde van 10,8 liter in 1980 naar 9,5 liter in 2016.
Roken
Als gekeken wordt naar het roken dan geven de cijfers aan dat er inderdaad meer dan dubbel zoveel gerookt wordt in Spanje, te weten gemiddeld 1.533 gram tabak per persoon terwijl dat in Groot Brittannië 643,9 gram is per persoon.
En toch…
En toch geven onderzoeken aan dat men in Spanje het oudste wordt van Europa en in het jaar 2040 zelfs het oudste ter wereld (daarbij Japan achter zich gelaten). Maar hoe komt dat dan? Hieronder enkele van de mogelijke redenen zoals die op de website van El País staan:
El Paseo
El Paseo kan omschreven worden als “de wandeling” wat door veel Spanjaarden wordt gedaan na de middagmaaltijd en na de siesta. 76% van de Spanjaarden wandelt tenminste gedurende 10 minuten vier dagen per week. 37% van de Spanjaarden fietst of loopt naar het werk.
Het mediterraan dieet
Een klassieker bij de landen langs de Middellandse Zee. Volgens experts de gezondste manier van leven met verse producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, vlees en uiteraard olijfolie. Rode wijn wordt ook als gezond gezien als dat met mate gedronken wordt zoals een glas rode wijn per dag voor mannen boven de 45 jaar en vrouwen boven de 55 jaar (verlaging kans op hartziektes).
Siesta
Ondanks dat de Siesta puur Spaans is en men het land snel linkt met het middagdutje is tegenwoordig nog maar 18% van de bevolking in staat om daadwerkelijk een siesta te houden. De siesta wordt echter wel nog steeds als iets gezonds gezien want gedurende 26 minuten de ogen sluiten om tot rust te komen komt ten goede van de gezondheid.
Lange onderbroken werkdag
De werkdagen in Spanje zijn lang met veel uren maar wel onderbroken door pauzes. Gemiddeld werkt men in Spanje 1.699 uren wat meer is dan in andere landen zoals Duitsland (1.347 uren), Nederland (1.442 uren) of België (1.548 uren). De werkdagen zijn in Spanje ook veel langer want in andere landen stopt deze om 18 uur terwijl dat in Spanje over het algemeen 20 uur of later is.
De werkdagen worden in Spanje echter wel vaker en langer onderbroken zoals ‘s-morgens voor de koffiepauze waarbij het heel normaal is om naar een bar te gaan en ‘s-middags tijdens de twee uur durende lunch. Deze meer relaxte werksfeer zorgt echter ook voor minder stress wat de gezondheid dus weer ten goede komt.
Positieve taal
Of dit daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van de Spanjaarden en het langer leven is nog maar de vraag maar uit een studie blijkt dat Spanjaarden meer positieve woorden gebruiken dan andere nationaliteiten. Bij dat onderzoek werden 100.000 woorden onderzocht in de 10 meest gesproken talen waaruit bleek dat de Spanjaarden meer positieve woorden hebben en de gesprekken dus ook vaak (maar lang niet altijd) positiever zijn.
Tapas
Teveel eten is uiteraard niet gezond maar een aperitief voor het avondeten met collega’s van het werk of vrienden in een bar of op een terras om de werkdag af te sluiten is positief. Uiteraard heeft niet iedereen het geld en de tijd om tapas te gaan eten maar het is iets wat steevast (vaak) in de planning staat in steden waar men voordat men naar huis gaat nog even na kletst onder het genot van een drankje en een hapje.
Meer en beter seks
Uit een onderzoek is gebleken dat de Spaanse mannen de beste “lovers” zijn en dat de Spaanse vrouwen gemiddeld 2,1 keer per week seks hebben. Het later thuiskomen na het werk heeft blijkbaar geen invloed op het romantische leven van de Spanjaarden en zoals velen zeggen is seks gezond voor een mens want het verlaagt het risico op hart en hersen gerelateerde ziektes en verlaagt de kans op diabetes 2.