Waarom leven Spanjaarden langer terwijl ze meer roken en drinken?

Waarom leven Spanjaarden langer terwijl ze meer roken en drinken?
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dat is de vraag die gesteld werd in de Britse krant The Times. Terwijl de Spanjaarden erom bekend staan dat ze veel roken en drinken zegt het The Lancet Medical Journal dat de Spanjaarden in 2040 de langstlevende mensen op deze aarde zullen zijn met een gemiddelde leeftijd van 85,5 jaar.

Volgens veel buitenlanders en al helemaal de Britten staat Spanje gelijk aan zon, strand, fiesta en sangria en dus vandaar de titel van het krantenartikel “They drink, they smoke, so why are the Spanish living so long?”. Men vraagt zich in dat artikel af hoe het kan dat naar de voorspelling men in 2014 in Spanje gemiddeld 85,5 jaar oud zal worden terwijl dat in Groot Brittannië 2,5 jaar minder oud is met 83,3 jaar.

Alcohol

Het klopt volgens de krant El País dat Spanjaarden drinken (net zoals overal in Europa) maar volgens onderzoeken is het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking gedaald van 17,5 liter per jaar in 1980 naar 8,6 liter alcohol in 2016. Datzelfde geldt echter ook voor de Britten (vreemd genoeg) waarbij het alcoholgebruik daalde van 10,8 liter in 1980 naar 9,5 liter in 2016.

Roken

Als gekeken wordt naar het roken dan geven de cijfers aan dat er inderdaad meer dan dubbel zoveel gerookt wordt in Spanje, te weten gemiddeld 1.533 gram tabak per persoon terwijl dat in Groot Brittannië 643,9 gram is per persoon.

En toch…

En toch geven onderzoeken aan dat men in Spanje het oudste wordt van Europa en in het jaar 2040 zelfs het oudste ter wereld (daarbij Japan achter zich gelaten). Maar hoe komt dat dan? Hieronder enkele van de mogelijke redenen zoals die op de website van El País staan:

El Paseo

El Paseo kan omschreven worden als “de wandeling” wat door veel Spanjaarden wordt gedaan na de middagmaaltijd en na de siesta. 76% van de Spanjaarden wandelt tenminste gedurende 10 minuten vier dagen per week. 37% van de Spanjaarden fietst of loopt naar het werk.

Het mediterraan dieet

Een klassieker bij de landen langs de Middellandse Zee. Volgens experts de gezondste manier van leven met verse producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, vlees en uiteraard olijfolie. Rode wijn wordt ook als gezond gezien als dat met mate gedronken wordt zoals een glas rode wijn per dag voor mannen boven de 45 jaar en vrouwen boven de 55 jaar (verlaging kans op hartziektes).

Siesta

Ondanks dat de Siesta puur Spaans is en men het land snel linkt met het middagdutje is tegenwoordig nog maar 18% van de bevolking in staat om daadwerkelijk een siesta te houden. De siesta wordt echter wel nog steeds als iets gezonds gezien want gedurende 26 minuten de ogen sluiten om tot rust te komen komt ten goede van de gezondheid.

Lange onderbroken werkdag

De werkdagen in Spanje zijn lang met veel uren maar wel onderbroken door pauzes. Gemiddeld werkt men in Spanje 1.699 uren wat meer is dan in andere landen zoals Duitsland (1.347 uren), Nederland (1.442 uren) of België (1.548 uren). De werkdagen zijn in Spanje ook veel langer want in andere landen stopt deze om 18 uur terwijl dat in Spanje over het algemeen 20 uur of later is.

De werkdagen worden in Spanje echter wel vaker en langer onderbroken zoals ‘s-morgens voor de koffiepauze waarbij het heel normaal is om naar een bar te gaan en ‘s-middags tijdens de twee uur durende lunch. Deze meer relaxte werksfeer zorgt echter ook voor minder stress wat de gezondheid dus weer ten goede komt.

Positieve taal

Of dit daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van de Spanjaarden en het langer leven is nog maar de vraag maar uit een studie blijkt dat Spanjaarden meer positieve woorden gebruiken dan andere nationaliteiten. Bij dat onderzoek werden 100.000 woorden onderzocht in de 10 meest gesproken talen waaruit bleek dat de Spanjaarden meer positieve woorden hebben en de gesprekken dus ook vaak (maar lang niet altijd) positiever zijn.

Tapas

Teveel eten is uiteraard niet gezond maar een aperitief voor het avondeten met collega’s van het werk of vrienden in een bar of op een terras om de werkdag af te sluiten is positief. Uiteraard heeft niet iedereen het geld en de tijd om tapas te gaan eten maar het is iets wat steevast (vaak) in de planning staat in steden waar men voordat men naar huis gaat nog even na kletst onder het genot van een drankje en een hapje.

Meer en beter seks

Uit een onderzoek is gebleken dat de Spaanse mannen de beste “lovers” zijn en dat de Spaanse vrouwen gemiddeld 2,1 keer per week seks hebben. Het later thuiskomen na het werk heeft blijkbaar geen invloed op het romantische leven van de Spanjaarden en zoals velen zeggen is seks gezond voor een mens want het verlaagt het risico op hart en hersen gerelateerde ziektes en verlaagt de kans op diabetes 2.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

15
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Bob

Mijn persoonlijke ervaring met diverse spaanse dames: velen zijn ook goede minnaressen! Dat inspireert!

Loek

Bizar, The Lancet Medical is niet bepaald een gossipblad. Daar staan serieuze publicaties in maar wellicht dat The Times er een Brits sausje over hebben gegoten. Het is allemaal een kwestie van geluk hebben (tis vooral genetisch) en beetje balans houden in je levensstijl. Het is zeker waar dat ik in Spanje veel minder stress ervaar dan in NL (en nee, ik ben geen pensionado, ik moet gewoon werken voor de kost), dat zal best wel helpen, daar ben ik van overtuigd. Tot slot…..2.1x in de week? Ik wordt al moe als ik eraan denk!

Rudy R.

Uit de reacties blijkt maar weer waar men het hoofd vol van heeft…. Komen allemaal te kort zeker? Verder ben ik het helemaal niet eens met de redenen voor het zogenaamde langere leven. Volgens diverse onderzoeken zijn Spanjolen hard op weg het dikste volk van Europa te worden en tezamen met het vele roken is dat niet erg bevorderlijk voor een hoge levensverwachting. Verder zijn er zeer grote groepen die maar net boven het bestaansminimum leven. Het is bekend dat dit soort groepen vaak de slechtste leef en eetgewoonten hebben. Er zijn ook al onderzoeken gepubliceerd dat het zogenaamde ‘Mediterranee… Lees verder »

theo

In Santiago de la Ribera zijn er Spanjaarden wel op de fiets naar hun werk gaan. En ook naar de supermarkt.

PeterH

Ben het helemaal eens met Rudy R, van het zogenaamde spaanse mediterraan dieet schiet bijna niks meer over. De Mcdonalds rijzen als paddestoelen uit de grond en zitten vooral vol met Spanjaarden. Verder paffen ze als Turken en hangen ze al aan de toog van om 7u ´s ochtends met een cognac voor hun neus. De gezonde levensstijl en hoge leeftijdsverwachting van Spanjaarden is duidelijk een mythe en dateert nog uit de tijd toen de dieren nog spraken.

Juan74

Ach ja Rudy…mooi man al die onderzoeken en verhalen van je. Iemand zoals jij die zegt 18 jaar in Spanje te wonen en dan nog altijd ¨Spanjolen¨ zegt, dat is niet het juiste woord en ook bepaald niet netjes. Dus of ik veel waarde aan jouw woorden moet geven?? Er is ook een studie die zegt over mensen die zeggen dat anderen te kort komen, dat dit meestal inhoudt dat ze zelf te kort komen, niet alleen qua aantal keren maar ook qua centimeters…..maar ja, wat zegt een onderzoek nou heh? Volgens jou alles….. Hoe het ook is, als je… Lees verder »

Marjolijn

Ze leven hier langer omdat ze niet stressen! Niet op hun werken thuis ook niet,.De mannen hebben gewoon een minnares en de vrouwthuis vindt dat al lang prima.Hoeft hij niets van haar,zij lekker uit met vriendinnen!Als de familie maar bij elkaar blijft,dat is belangrijker!Dit geldt voor de oudere generatie toen scheiden nog een schandaal was.

ad

¿ 2.1per week ? Dat is weinig.

Jopke

Ik vraag me af wat die 1 tiende na de 2 betekend. LoL

Juan74

Hoezo Jopke, wil je ons iets bekennen?? Hahaha, let op je taalgebruik nu heh, je vrouw kan maar zo meekijken jongen!

rick

gemiddeld AD , maar jij haalt het gemiddelde wel op blijkbaar haha!

Juan74

Ad, die haalt dat per dag joh Rick….

Juan74

Meer en beter seks Uit een onderzoek is gebleken dat de Spaanse mannen de beste “lovers” zijn en dat de Spaanse vrouwen gemiddeld 2,1 keer per week seks hebben. Het later thuiskomen na het werk heeft blijkbaar geen invloed op het romantische leven van de Spanjaarden en zoals velen zeggen is seks gezond voor een mens want het verlaagt het risico op hart en hersen gerelateerde ziektes en verlaagt de kans op diabetes 2. Hmmm, wat ik daar nu weer van moet denken? De mannen zijn de beste lovers en de vrouwen hebben gemiddeld 2,1 keer per week seks. Nou… Lees verder »

Marcel

De siësta is een ideaal moment om even in bed te kruipen met je vriendin, buurvrouw of secretaresse 🙂

Evert

Wat dan het gemiddelde voor vrouwen weer omhoog brengt..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.