Spaanse trams voor Nederland en België

Spaanse trams voor Nederland en België
Beeld: Tram Utrecht / Twitter

Spaanse trams voor Nederland en België

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Het Baskische bedrijf Construcción y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) gevestigd in Zaragoza gaat diverse nieuwe trams bouwen voor De Lijn in België en Regiotram Utrecht in Nederland. In totaal is er een bedrag gemoeid van 45 miljoen euro waardoor zo’n 900 werknemers meer werk zullen hebben in de fabriek in Aragón. 

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn heeft 17 nieuwe trams besteld bij de fabriek in Zaragoza. Maar dat is niet de eerste keer want er is reeds sinds 2017 een contract actief en CAF heeft reeds meerdere trams gebouwd voor De Lijn. Zo rijden er langs de Belgische kust 48 Spaanse trams en vanaf 2022 meerdere trams in Antwerpen.

De Regiotram Utrecht heeft bij CAF 5 nieuwe trams besteld maar had al een bestelling lopen van 49 trams. Een deel van deze in Spanje gemaakte trams rijdt al op de Uithoflijn die eind 2019 in gebruik werd genomen. De rest van de bestelde trams zullen in Nieuwegein gaan rijden.

Afgelopen 23 oktober meldde de Regiotram Utrecht nog dat er steeds meer nieuwe trams binnen komen. De nieuwe in Spanje gemaakte trams zijn zo lang dat ze in twee stukken op transport gaan en meestal over de weg naar Utrecht gebracht worden. Eenmaal gekoppeld kan een tram per rit bijna 500 reizigers vervoeren. De trams zijn ook 15 meter langer geworden en staan laag op de wielen. Daarom zijn alle haltes aangepast. Pluspunten voor de reizigers zijn een modern airco systeem, inclusief vloerverwarming en een comfortabele vering. Dezelfde trams rijden sinds december 2019 op lijn 22 tussen Utrecht C.S. en Utrecht Science Park.

Van deze nieuwe serie trams zijn er reeds 14 binnengekomen op een totaal van 22. Onlangs heeft de provincie Utrecht besloten om nog vijf extra trams te laten bouwen in Spanje, zodat er voldoende voertuigen in reserve zijn. Deze extra trams kunnen worden ingezet als een tram defect raakt en terug moet naar de remise voor reparatie.

De afgelopen jaren heeft Construcción y Auxiliar de Ferrocarriles meerdere belangrijke contracten kunnen afsluiten in Brussel, Luik, Amsterdam en Luxemburg. Daarnaast levert CAF ook 206 treinen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) wat tot nu toe voor CAF het grootste contract was.

Ga naar de inhoud