Streamingdiensten moeten 5% omzet aan Spaanse cinema geven

Streamingdiensten moeten 5% omzet aan Spaanse cinema geven
Beeld: 123rf

Streamingdiensten moeten 5% omzet aan Spaanse cinema geven

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Spaanse regering ligt moeten streamingplatformen zoals Netflix, Amazon Prime Video, HBO en Disney+ een ‘klein’ deel van hun inkomsten afstaan om de filmindustrie in Spanje en Europa te financieren. Het gaat dan om bedrijven met meer dan 50 miljoen euro omzet die 5% moeten inleveren. 

De streamingdiensten in Spanje worden steeds populairder en mensen gaan daardoor veel minder naar de bioscoop. Om dat gemis aan inkomsten in de Spaanse filmindustrie deels goed te maken werkt de Spaanse regering aan een wet waarin staat dat de platformen een deel van hun omzet moeten inleveren ofwel dat ze bij moeten dragen aan het ‘Fondo de Protección de la Cinematografía’.

Als deze streamingplatformen in Spanje meer dan 50 miljoen euro verdienen dient men de 5% te investeren in de Spaanse filmindustrie waarvan tenminste 70% gebruikt wordt voor de productie van onafhankelijke producenten onafhankelijk van het genre maar de taal moet een van de officiële Spaanse talen zijn.

Als de streamingplatformen minder dan 50 miljoen euro omzetten in Spanje dan moet de 5% gebruikt worden voor de financiering van Europese films, de aankoop van filmrechten van Europese films of aan een bijdrage aan het Spaanse beschermingsfonds voor cinematografie.

Als de streamingplatformen minder dan 10 miljoen euro omzetten in Spanje dan zijn ze gevrijwaard van deze extra bijdrage.

De streamingplatformen moeten in hun catalogus minstens 30% Europese films en series hebben opgenomen waarvan 50% films en series in een van de officiële Spaanse talen.

Ga naar de inhoud