Twee dorpen in Extremadura mogen referendum houden over fusie

Twee dorpen in Extremadura mogen referendum houden over fusie
Beeld: Freepik

Twee dorpen in Extremadura mogen referendum houden over fusie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BADAJOZ – De Ministerraad heeft deze maandag een referendum goedgekeurd in twee dorpen in de autonome regio Extremadura. Het zijn de gemeenten Don Benito en Villanueva de la Serena in de provincie Badajoz die willen fuseren tot een gemeente. Maar de inwoners van beide dorpen moeten dat zelf via een referendum beslissen en omdat een referendum niet zomaar is toegestaan in Spanje, moest de Ministerraad in Madrid toestemming geven.

Om de plannen van beide gemeenten door te laten gaan om twee dorpen tot een te fuseren, moet 66% van het aantal stemmers voor stemmen. In beide dorpen wordt een vraag gesteld aan de inwoners. In het geval van Don Benito “¿Está de acuerdo con que el Ayuntamiento de Don Benito ejercite la iniciativa para la tramitación de fusión con el municipio de Villanueva de la Serena?” en uiteraard in Villanueva de la Serena dezelfde vraag maar dan andersom.

Het dorp Don Benito heeft 36.975 inwoners en Villanueva de la Serena heeft 25.992 inwoners. Als de fusie van beide gemeenten doorgaat wordt de nieuwe gemeente meteen de op twee na grootste van de provincie Badajoz. Na de uitslag van het referendum wordt deze bekeken door de Junta de Extremadura, de regionale overheid in de autonome regio Extremadura, waarna een beslissing wordt genomen over de fusie.

Slechts twee keer eerder sinds 1985 heeft de Spaanse regering toestemming gegeven voor de buitengewone procedure van een referendum over het fuseren van gemeenten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.