Search
menu
Search

Badplaatsen in Catalonië moeten het aantal toeristische appartementen terugdringen

Badplaatsen in Catalonië moeten het aantal toeristische appartementen terugdringen
Beeld: via canva.com

Badplaatsen in Catalonië moeten het aantal toeristische appartementen terugdringen

De nieuwe regels voor toeristische appartementen in Catalonië zullen een flinke impact hebben op de toeristische sector in de regio. In gemeenten met veel toeristische appartementen, zoals Salou, Cadaqués, Roses, L’Escala en Castelló d’Empúries, zullen duizenden vergunningen moeten worden ingetrokken. Dit komt doordat het maximum aantal toeristische appartementen per 100 inwoners wordt beperkt tot 10. Onderaan dit artikel staat een tabel (4 pagina’s) met alle gemeenten die het aantal toeristische appartementen moeten terugdringen.

De nieuwe regels, die nog niet officieel zijn aangenomen, zijn bedoeld om de overlast van toerisme te verminderen en de leefbaarheid in toeristische bestemmingen te verbeteren. Ze zullen echter ook leiden tot een verlies van banen en inkomsten voor de lokale economie.

De meest getroffen gemeenten, waartoe Barcelona en de andere provinciehoofdsteden Girona, Tarragona en Lleida niet behoren, bevinden zich vooral aan de Costa Brava, aan de Costa Dorada en in de Pyreneeën. In totaal zijn het 47 gemeenten die hun aantal toeristische appartementen moeten verminderen met in totaal 28.000 appartementen die hun activiteiten moeten staken. Dat is 26% van de iets meer dan 100.000 die er momenteel in Catalonië zijn. De termijn om dit te doen is vijf jaar, wat de nieuwe looptijd van de vergunningen is.

Volgens de gegevens van het register van ‘Viviendas de Uso Turístico’ van het Departement van Economie van de Generalitat, zullen tot 24 van deze dorpen hun aanbod aan toeristische appartementen met meer dan de helft moeten verminderen.

De gemeente die de meeste vergunningen moet intrekken, is Salou (Costa Dorada, Tarragona), die afscheid moet nemen van 4.167 vergunningen, wat overeenkomt met 59% van het totaal. Op dit moment zijn er in deze kustplaats meer dan 24 toeristische appartementen per 100 inwoners, meer dan het dubbele van het wettelijke maximum dat 10 per 100 zal zijn. Dit dorp met 29.000 inwoners telt momenteel 7.069 toeristische appartementen. Deze massale toeristische stroom komt ook voor langs de hele Costa Dorada, zoals in plaatsen als Cambrils, Mont-Roig del Camp of l’Ametlla de Mar.

De Costa Brava, een van de meest toeristische gebieden van Spanje, zal het zwaarst getroffen worden door de nieuwe regels voor toeristische appartementen in Catalonië. Gemeenten zoals Roses, l’Escala, Castelló d’Empúries en Llançà zullen respectievelijk 3.266, 2.293, 2.415 en 1.190 appartementen moeten intrekken. Dit komt neer op meer dan de helft van het aantal toeristische appartementen in deze gemeenten. Pals en Port de la Selva zullen zelfs meer dan 80% van hun toeristische appartementen moeten missen. In totaal zullen in de Costa Brava meer dan 15.000 toeristische appartementen moeten worden ingetrokken.

Ook buiten de kustgebieden zullen gemeenten getroffen worden door de nieuwe regels voor toeristische appartementen in Catalonië. Naut Aran, een gemeente in de Pyreneeën, moet 1.036 van zijn 1.228 toeristische appartementen intrekken. Dit komt neer op 84% van het totale woningbestand. Vall de Boí, een andere gemeente in de Pyreneeën, moet 311 van de 420 toeristische accommodaties intrekken. De burgemeesters van beide gemeenten in de Pyreneeën hebben zich vóór de maatregel uitgesproken. Ze vinden dat de maatregel nodig is om de overlast van toerisme te verminderen en de leefbaarheid in hun gemeenten te verbeteren.

De decreet-wet van de regionale regering van Catalonië regelt ook voor het eerst de verlening van vergunningen voor toeristische appartementen, die de afgelopen tien jaar zonder veel controle zijn afgegeven. Tot nu toe volstond het dat de eigenaar aan het gemeentebestuur meldde dat het appartement een woonvergunning had om in het register te worden opgenomen.

Vanaf nu zal de Generalitat tools geven aan 262 gemeenten om niet alleen vergunningen te weigeren, maar ook in te trekken. Naast de drempel van 10 toeristische accommodaties per 100 inwoners, stelt het decreet ook vast dat de vergunningen, de bestaande en de toekomstige, voor vijf jaar zijn en niet voor altijd, zoals tot nu toe.

Op deze manier zal het gemeentebestuur telkens wanneer deze periode afloopt, in een openbare aanbestedingsprocedure degenen toekennen die het passend acht in zijn ruimtelijke ordening, en die minder kunnen zijn als wordt gerechtvaardigd dat er moeilijkheden zijn bij de toegang tot huisvesting in de gemeente.

Ga naar de inhoud