skip to Main Content
Attentie: Catalaanse manifestanten blokkeren AP-7 snelweg in Tarragona (UPDATE)
CDR Cambrils / Twitter

Attentie: Catalaanse manifestanten blokkeren AP-7 snelweg in Tarragona (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – In het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië op de AP-7 snelweg ter hoogte van de gemeente l’Ampolla hebben manifestanten van de zogenaamde CDR beweging de weg geblokkeerd. In de regionale krant wordt gesproken over zo’n 200 manifestanten die gekleed met gele hesjes en sommige van hen met hun gezicht bedekt banden en ander materiaal op de snelweg hebben gelegd.
UPDATE: De aanwezige leden van de CDR hebben zaterdagavond na 15 uur van protest besloten de blokade op te heffen. In eerst instantie was er geen einddatum vastgesteld en wilde men zelfs gaan overnachten op de snelweg maar later werd toch besloten weg te gaan.

Onder de noemer “’El poble mana, el govern obeeix! República ara” ofwel “het dorp regeert, de regering moet luisteren! Republiek” hebben zo’n 200 leden van de Comités en Defensa de la República (CDR) sinds zaterdagmorgen 7 uur de AP-7 snelweg in het zuiden van de provincie Tarragona bij l’Ampolla geblokkeerd.

Vanwege deze actie en blokkade in beide rijrichtingen zijn er al lange files ontstaan en neemt de spanning toe tussen km 307 en 311. Personen die van deze snelweg gebruik moeten maken wordt aangeraden om gebruik te maken van de N-340 weg.

Op dit moment is de Catalaanse politie en zijn de agenten van de Brigada Mòbil (Brimo) aanwezig maar heeft men nog niets gedaan. Dit zal waarschijnlijk zijn omdat er afgelopen donderdag veel problemen waren tussen de CDR en de Mossos d’Esquadra politie wat tot een politieke discussie heeft geleid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Als de prijs-verhogingen ondoordacht blijven doorgaan. Het maakt niet uit in welk land. Logisch dat er dan meer protesten , acties en nog meer van die negatieve uitwerkingen zullen komen. Want meerwaarde aan vooruitgang zal er niet komen het blijft maar rondzweven in een primitieve cirkel.! Wanneer komt er een einde aan al dat graaien en vullen van andermans zakken. Ziekelijk is het.! Er wordt geen rekening gehouden met anderen die het al zo moeilijk hebben. Waardeloos en geen visie !. Het slipt dicht en verstikt zichzelf. Wat een regeringen die zogenaamd verstand van zaken hebben . Geen verstand en dat duurt al zolang elke keer weer hetzelfde ! Hoe vullen we het tekort op van andere miskleunen.!

 2. Is het niet zo, dat staken, betogen, actie voeren, … algemeen als aanvaarde vormen van meningsuiting worden beschouwd, voor zover ze niet gepaard gaan met geweld of vernielingen en ondanks het feit dat ze zeer dikwijls hinderlijk zijn voor andere mensen ? De meeste reacties die ik hier lees tonen een uitgesproken afkeuring van deze acties, niet omdat de acties zelf onaanvaardbaar zijn, maar wel als uiting van een extreme onverdraagzaamheid tov de verzuchtingen die aanleiding geven tot deze acties. Sommigen gaan in hun schaamteloosheid zover dat ze gewelddadig optreden van politie en/of leger of zelfs doodslag verantwoord, zelfs wenselijk vinden. Deze individuen horen misschien thuis in Noord Korea of China, maar niet in een (bijna) democratisch land als Spanje.

  1. Miel, je gaat veel te ver met je vergelijking. Pure onzin, er was enig geweld en er waren en zijn heel veel vernielingen op de AP-7. Je bent er vast niet geweest of wel?

   Ben je wellicht een aanhanger van mensen zoals ROB die zegt dat “we” er maar aan moeten wennen omdat de “grote” leiders het beslissen. Wellicht is China of Noord Korea dan wel een land voor jouw!

   Je reactie is compleet ongegrond en totaal niet onderbouwd. Afkeuring van deze acties is volledig gerechtvaardigd. De acties zijn niet rechtsgeldig en peor de autoriteiten treden niet op, iets wat ze volgens de wet wel zouden moeten doen. Kan me er verder wel iets bij voorstellen, ga daar eens weet ik veel hoeveel uur staan voor een blokkade. Je zou het eens moeten proberen, te meer als je iets belangrijks hebt.

   Verder wellicht een goed idee voor jouw om het Spaanse recht met betrekking tot stakingen, betogingen en actie voeren eens door te nemen. Als je hier je NIE hebt dan hoor je dat overigens al te weten.

   Op deze manier een snelweg blokkeren en de verkeersveiligheid in gevaar brengen mag niet en is strafbaar. Helemaal niets te maken met door jouw bestempelde onaanvaardbare acties uitingen van een extreme onverdraagzaamheid.

   Strafbare feiten en Mossos die deze onzin willen oplossen maar worden teruggefloten door de Catalaanse politiek. Als de Mossos niets mogen doen dan moet de landelijke politie maar optreden wordt er gesuggereerd. Lijkt me logisch, jouw niet?

   Als je hier een commentaar plaatst informeer je dan eerst eens over de feiten voordat je iets schrijft wat nergens over gaat.

   1. Beste Niemand, zoals nogal wat andere mensen op dit forum was je blijkbaar ook niet de eerste van de klas op het vak ‘begrijpend lezen’.
    Ter verduidelijking herhaal ik wat ik hierboven heb geschreven:
    – acties als deze komen voor in alle democratische landen en worden door de publieke opinie aanvaard tenzij ze gepaard gaan met geweld en vernielingen. Denk maar aan de gele hesjes.;
    – de meeste reacties hieronder zijn in feite niet gericht tegen de acties zelf, maar tegen het separatisme;
    – de inhoud van die reacties is een brug te ver als daarin politiegeweld en zelfs het aanrijden van de betogers worden verdedigd.
    Dat is wat er staat en meer wil ik daar ook niet over kwijt. Tot de volgende !!

    1. U schrijft: velen op dit forum kunnen niet begrijpend lezen
     U geeft het zelf reeds aan: zou het dan kunnen dat uzelf zwak bent in begrijpend schrijven?

    2. Hola MIEL,

     Lezen is blijkbaar ook niet jouw sterke punt. Begrijpen blijkbaar ook niet.

     Acties zoals het afzetten van een snelweg worden in andere democratische landen over het algemeen niet aanvaard. Zeker niet als ze worden uitgevoerd door mensen die hun gezicht bedekken en de hele boel vernielen. Waarom zouden ze overigens hun gezicht bedekken, misschien omdat ze zeer goed begrijpen dat ze veel te ver gaan en de kans lopen om te worden aangehouden? Deze mensen doen dit overigens vanuit een separatistisch oogpunt dus is het begrijpbaar dat mensen die daar anders over denken daar een reactie opgeven.

     In een democratisch land als bijvoorbeeld Nederland doet men dit over het algemeen niet, een snelweg afzetten is daar ongehoord. Heeft niets met politieke opinie te maken, voor protesten vraag je eerst toestemming en voor het afzetten van een snelweg krijg je dat niet. Veel te gevaarlijk en economische impact te groot. Vraag je geen toestemming en zet je die snelweg wel af dan treedt de politie op en lost het probleem op. Actievoerders worden aangehouden en moeten voorkomen.

     Vorig jaar bijvoorbeeld toen de snelweg werd geblokkeerd om een anti zwarte piet demonstratie te voorkomen. Een groot deel van de publieke opinie was voor, een ander groot deel niet. De politie deed gewoon haar werk, trad op en loste het probleem op.

     Dat gebeurt hier helaas niet altijd, de Mossos willen hun werk wel doen maar worden door de politiek teruggefloten. Misschien niet erg democratisch van dat deel van de politiek om dit hier gewoon toe te laten.

     Ik heb nergens gelezen dat men expliciet vraagt om politiegeweld. Wel om “politieoptreden”. Misschien is mijn ‘begrijpend lezen’ toch beter dan het jouwe.

     Mensen omver rijden gaat inderdaad wel te ver. Als de politie en de politiek gewoon hun werk doen dan zal zoiets gelukkig nooit gebeuren.

 3. Hola Rob,

  Je hebt helemaal gelijk man! Dit artikel gaat inderdaad over Spanje. Slim bedacht.

  Echter een vergelijking met Italië past hier erg goed. Daar waren er ook een aantal bezig in Lombardije met hun “proces”. Uitkomst van de separatisten daar was net zoals hier niet wat ze hadden gehoopt.

  Wat er wel is gebeurd dat er daarna een (extreem) rechtse regering is. De separatisten hier doen flink hun best om dat hier ook te laten gebeuren. Kijk maar Andalusië.

  Weet niet of dat de oplossing is, maar het maakt wel een einde aan al die ellende die hier in Catalonië wordt veroorzaakt! Sommige hebben een hekel aan de PP, Ciudanos?

  Wacht maar wanneer het echte rechts hier stemmen gaan winnen. Dan draaien alle partijen naar rechts om geen stemmen te verliezen. Daarna over en uit met wegblokkades en andere onzin.

 4. Geef aan de vrachtrijders de toestemming om ze omver te rijden.Van autostrades blijf je af.Er zijn genoeg manieren om dwars te liggen.Ik zelf ben tegen de belziek regering en tank en koop ALLES in Nederland.Wat ik moeilijker kan gaan halen bestel ik via internet en wordt dan geleverd door postnl

 5. Wat een bullshit, mensen lastig vallen die een weekendje wegwillen, vrachtwagenchauffeurs die niet kunnen laden/lossen. Kost allemaal heel veel geld dat deze demonstranten niet betalen. Ga lekker ergens anders de wereld verpesten. Wat een onzin, meer Mossos nodig die kunnen ingrijpen, ze willen graag hun werk doen maar worden door de Catalaanse politiek teruggeroepen. Laat anders de Guardia Civil maar terug komen. En een aantal zogenaamde Nederlands sprekende mensen die een reactie plaatsen hier, waar komen jullie vandaan? Loosers geboren in Google Translate? Ga lekker door zo, normaals wat een bullshit, mensen pesten en de economie verzieken.

 6. Natuurlijk moet er krachtdadig opgetreden worden tegen demonstranten die snelwegen blokkeren! Ik erken het recht op demonstreren maar ik weiger te accepteren dat demonstranten andere mensen in gevaar brengen. Eerst onderhandelen met als eis dat de demonstratie elders wordt voortgezet, mocht dat niet helpen dan het leger inzetten!

  1. Je lijkt er bijna trots op Jacob.
   Maar ach, de rest van Europa komt binnenkort ook in actie heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen. En dan is het zeer snel gedaan met dit soort CDR onzin!
   Kan je de rest van je bende ff waarschuwen AUB!

  2. JACOB goed idee man, lekker de mensen pesten die niets met deze onzin te maken willen hebben. Lekker de economie om zeep helpen, gaat hier al zo goed, toch? Vooral mee doorgaan, super slim.

 7. “…Op dit moment is de Catalaanse politie en zijn de agenten van de Brigada Mòbil (Brimo) aanwezig maar heeft men nog niets gedaan. …”
  Er is blijkbaar ook geen sprake van geweld. Zou het een met het ander te maken hebben ?

  1. Vernielingen misschien (ze hebben de vangrailen losgemaakt en op de snelweg gelegd), ordeverstoring en kinderachtig gedrag. Wat dacht je van alle financiële verliezen door dit soort acties zoals het vrachtverkeer dat uren stil staat door dit soort stomme acties. En dat allemaal met goedkeuring van een regiopremier die opnieuw slechts de kant kiest van de minderheid.

   1. Ai ai ik vrees dat in de komende weken de “redactie” nog meer gaat moeten vaststellen dat die Catalanen alsnog niet van plan zijn “de gekleurde mening” van die redactie in acht te nemen en nog veel veel meer en spectaculairder acties gaan uit voeren.

    1. Het zijn gewoon klootzakjes die niets beters te doen hebben dan anderen te pesten, wellicht van dat soort hooligans, werklozen die aan de onderste tree vd ladder staan.
     Als het je toch te doen is om je mening te verkondigen: doe dit dan voor de deur vd betreffende instanties of ministeries maar niet op een wijze dat onschuldige mensen de dupe is

    2. Kan Jacob AUB even niet spreken over ¨De Catalanen¨ want het gaat hier over een beperkt deel van de Catalanen en zeker niet over een meerderheid en zoals hierboven gezegd, binnenkort komt er een zeer krachtig signaal van de EU over dit soort lokaal gedoe.
     Dan kan je er zeker van zijn dat het snel gedaan is, want geen geld meer uit Spanje, geen geld meer uit Europa en dan, waar eten De Catalanen dan van?
     De rest van Spanje en Europa is het zat dit onnozele gedoe, en ja ja, zie dat maar eens te vertalen in je Google vertaler dude!

    3. JACOB, wat een onzin vertel je weer man! De redactie geeft een feitelijk overzicht van wat er daar gebeurd op de AP-7.

     Jouw opmerking over de naar jouw inziens “gekleurde mening van de redactie” gaat hier totaal niet op.

     Wellicht kon Google het niet goed vertalen en heb je het weer eens niet begrepen? Ga lekker ergens anders lastig vallen, er is vast genoeg commentaar te leveren op Spaanse kranten. Wat doe je hier man?

     Op een enkeling na zit niemand te wachten op jouw commentaar. En ik kan je verzekeren dat Belgen, Nederlanders en andere Europeanen inclusief meer dan de helft van de Catalanen die voor een wegblokkade staan op de AP-7 zich de haren uit hun hoofd trekken, super boos en heftig geïrriteerd.

     Lekker doorgaan zo JACOB maar niet hier, waarom probeer je ABC niet? Dan hoef je in ieder geval geen Google Translate te gebruiken.

    1. OLIVIER de redactie geeft een feitelijk overzicht van feiten. Geen idee of het hun intentie is om een prijs te winnen, wel belangrijk dat ze vertellen hoe het daar aan toe ging. Jij was er blijkbaar niet bij of je had je bril niet op.

     Wellicht gezien op TV3 of gelezen op elpuntavui.cat? Ik denk dat Spanjevandaag eerder een kans maakt op een neutrale journalistiek prijs dan deze Catalaanse media.

  2. Zolang onze grote leider Quim Torra het goed vind, moeten we dit accepteren , of we het nu leuk vinden of niet. Wen er maar aan.

   1. Hahahaha Rob, dat is het enige dat jij en ik er aan doen, lachen erover, want als we het serieus zouden nemen, dan zouden we, OH nog harder lachen.
    Torra is binnenkort exit, dat is natuurlijk spijtig, want man man wat een geweldige leider is dat, maar hij en zijn CDR kneuzen en de rest van de bende, hebben nu juist zeer recent de verkeerde mensen in de zeik genomen…..

   2. ROB jij kan beter in Noord Korea gaan wonen. Grote leider, Torra? Aangestuurd vanuit Brussel, grapje zeker. Het moet maar geaccepteerd worden om dat deze zogenaamde “grote leider” het goed vindt, of het leuk wordt gevonden of niet? Heeft niets meer te maken met enige vorm van democratie, deze grote leider(s), hun dictatuur en mensen die daar blijkbaar in geloven. Gaat helemaal nergens over!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken