Meer dan 90.000 buitenlanders hebben Spaanse nationaliteit gekregen in 2018

Meer dan 90.000 buitenlanders hebben Spaanse nationaliteit gekregen in 2018
Beeld: 123rf

MADRID – In het jaar 2018 is het aantal buitenlandse inwoners dat de Spaanse nationaliteit heeft aangevraagd met 36,5% gestegen. In totaal gaat het om 90.774 buitenlanders die een Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd en gekregen. De meeste nieuwe Spanjaarden zijn Marokkanen, Bolivianen en Ecuadorianen.

Van de 90.774 personen die de Spaanse nationaliteit hebben gekregen zijn er 42.788 mannen en 47.988 vrouwen. In 17.256 gevallen gaat het om personen die in Spanje geboren zijn en in 73.518 van de gevallen gaat het om personen die in het buitenland zijn geboren.

Zoals in de onderstaande statistiek te zien is steeg het aantal buitenlanders met een Spaanse nationaliteit in 2018 van de 66.498 in 2017 naar 90.774 personen in 2018. In 2016 was dat aantal nog 150.944 personen, in 2015 was dat 114.351 personen, in 2014 was dat 204.880 personen en het hoogste was dat aantal in 2013 met 225.793 personen die een Spaanse nationaliteit kregen.

Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft een lijst gepubliceerd met daarop de 25 landen waar de meeste personen uit afkomstig zijn. Daaronder bevinden zich ook Nederlanders en Belgen maar zeer weinig, om precies te zijn 19 personen met een Belgische nationaliteit en 8 personen met een Nederlandse nationaliteit.

Van de 90.774 personen die een Spaanse nationaliteit hebben gekregen gaat het om 25.315 Marokkanen, 8.157 Bolivianen, 7.988 Ecuadorianen, 6.826 Colombianen, 4.940 Dominicanen, 3.273 Peruanen en 2.688 Cubanen. Het merendeel van deze personen is dus afkomstig uit een Zuid Amerikaans land.

Nederland en België

De Nederlanders en Belgen die een Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd en gekregen zijn slechts een kleine groep. Het gaat om 19 personen met een Belgische nationaliteit waaronder 11 mannen en 8 vrouwen die nu een Spaanse nationaliteit hebben. 

Bij de Nederlanders gaat het om 8 personen die een Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd waarvan 5 mannen en 3 vrouwen, aldus de gegevens van het INE.

Als we verder op onderzoek uit gaan op deze lijst dan zien we dat er 4 Belgen zijn die nu een Spaanse nationaliteit hebben en in Andalusië wonen. Geen enkele Nederlander die in Andalusië woont heeft een Spaanse nationaliteit aangevraagd.

In Catalonië gaat het om 6 Belgen en 3 Nederlanders, in de Valencia regio gaat het om 1 Belg en 2 Nederlanders, op de Balearen eilanden gaat het om 3 Belgen en geen Nederlanders, op de Canarische Eilanden gaat het om 1 Belg en 1 Nederlander en in de Madrid regio om 2 Nederlanders en geen Belgen.

Andere regio’s waar Nederlanders en/of Belgen een Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd zijn Asturië met 2 Belgen en geen Nederlanders en in Melilla gaat het om 2 Belgen en geen Nederlanders. In de overige autonome regio’s zoals Murcia, Cantabrië, Baskenland, Extremadura of Galicië hebben geen Nederlanders en/of Belgen een Spaanse nationaliteit aangevraagd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Vandam

het merendeel van de nieuwe Spajaarden komen NIET uit Latijns Ame3rica zoals gemeld maar uit ..Marokko. Waar Spanje in Moslim Africa nog altijd Al Andalus genoemd wordt is dat dan ook een gewaagde gok, om er zoveel van dat land ”nationaliseren.. Ik ken veel Marokkaanse gast-arbeiders die hier al meer dan 2 jaar werken, (soms niet) en erna al vrij vlug in Marokko trouwen, kindje(s) kopen en dan eerste prioriteit hun gezin overbrengen. In Moslim mentaliteit zijn alle gebieden waar ooit een moslimleger doortrok Moslim territorium, zelfs al wonen er sindsdien honderden jaren ..ongelovigen. Loa Tzu schreef de tijjdloze wijsheid… Lees verder »

D

Normaal dat het de meeste niet europeanen zijn die de Spaanse nationaliteit aangevraagd hebben. Doordat mensen van buiten europa maar 2 jaar resident moeten zijn in Spanje voordat ze de spaanse nationaliteit kunnen aanvragen En mensen van binnen europa moeten 10 jaar resident zijn om de Spaanse nationaliteit aan te vragen Het is een heel proces waaronder enkele examens afleggen. Een over kennis over de regering en over spanje. Daar kun je voor studeren En het andere examen duurt een dag ongeveer, waaronder luistertoesten, meerkeuze vragen, schriftelijk examen en mondeling examen. Daar moet je de taal goed machtig voor zijn… Lees verder »

Verde

Het is toch eigenlijk discriminatie voor Europeanen.
En leren de andere dan zo snel in twee jaar?
Niet te geloven dit.

Anoniem

Hoeveel personen uit Spanje hebben een Belgische of Nederlands paspoort aangevraagd ?

Raptor

Als je die zin nou eens invoert in de zoekmachine Google krijg je vanzelf het antwoord op je vraag. Het is niet zo moeilijk.

Raptor

Deze hoort bij martin anoniem uiteraard.

Marian

Ik zou graag willen weten waarom die Belgen en Nederlanders een Spaans paspoort hebben aangevraagd.

Martin

Nou, dat lijkt mij niet zo moeilijk als je ziet wat een zooitje de ‘thuislanden’ er van maken. Mensen zijn vaak niet voor niets geëmigreerd.
Ik zelf overweeg dit ook.

Rob

Er is een verschil tussen emigreren en van nationaliteit veranderen.

martin-anoniem

Wat zijn eigenlijk de eisen om een Spaans paspoort te krijgen?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.