Airbnb moet in Barcelona bijna 1.000 illegale appartementen verwijderen

Airbnb moet in Barcelona bijna 1.000 illegale appartementen verwijderen
Beeld: Pixabay

Airbnb moet in Barcelona bijna 1.000 illegale appartementen verwijderen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft Airbnb opdracht gegeven bijna 1.000 illegale of appartementen met administratieve problemen van het online verhuurplatform te verwijderen. Volgens de gemeente van burgemeester Ada Colau die al eerder de oorlog heeft verklaard aan Airbnb, lijkt het erop dat deze appartementen legaal zijn en de juiste vergunningen hebben maar dat blijkt niet te kloppen.

In totaal gaat het om 969 appartementen die ogenschijnlijk legaal maar met onregelmatigheden aangeboden worden via het online verhuurplatform van Airbnb. De gemeente heeft het platform gevraagd deze advertenties onmiddellijk te verwijderen en in de toekomst beter te controleren.

Het gaat in dit geval om 524 appartementen die zonder of met een valse vergunning worden aangeboden op Airbnb. Daarnaast wordt gesproken van de verhuur van 445 losse kamers in appartementen/woningen die daarna dienst doen als illegaal pension of mini-hotel (hostel).

Sinds 2017 heeft de gemeente Barcelona opdracht gegeven 11.714 illegaal aangeboden appartementen en andere woonobjecten van verschillende verhuurplatformen te verwijderen waarvan 9.770 op Airbnb wat dus 8 van de 10 illegale appartementen zijn. 

Datzelfde jaar kreeg Airbnb van de gemeente Barcelona een boete van 600.000 euro vanwege vermeende onregelmatigheden bij de verhuur van appartementen etc. in Barcelona.

Ga naar de inhoud