Het grootste ei van Spanje komt uit Badajoz: 182 gram en 19 cm breed

Het grootste ei van Spanje komt uit Badajoz: 182 gram en 19 cm breed
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Het grootste ei van Spanje komt uit Badajoz: 182 gram en 19 cm breed

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – Het oude record van het grootste ei (huevo) van Spanje is verbroken door een 182 gram wegend ei in Cabeza del Buey in de provincie Badajoz in de regio Extremadura. Het 19 centimeter brede ei heeft het 176 gram wegende ei uit Moixent (Valencia) dat sinds 2015 het record in handen had van de eierhouder-troon gestoten.

Het nieuwe record houdende ei werd gevonden bij pluimveebedrijf Explotaciones La Rinconada waar op een grondstuk van 2 hectare circa 750 scharrelkippen leven. De eigenaar Emilio Pérez zoekt zoals elke dag de eieren maar op zondag vond hij een ei dat maar liefst 182 gram woog wat drie keer meer is dan een normaal ei maatje M en meer dan het dubbele van het gewicht van een maatje L ei wat doorgaans tussen de 63 en 73 gram is.

Tot nu toe was het record voor wat betreft ‘el huevo más grande de España’ in handen van een kippenboerderij in het Valenciaanse Moixent waar in 2015 een ei van 176 gram werd gevonden. Het ei van Cabeza del Buey weegt 182 gram en is daarmee dus 6 gram zwaarder dan het Valenciaanse ei.

Volgens de kippenfarm eigenaar is het heel normaal om grote eieren te vinden met twee dooiers en sinds 2014 heeft hij er al eieren gevonden van 100 gram, 110 gram en 126 gram verzameld maar nog nooit werd een ei zwaarder dan het oude record houdende ei van 176 gram gevonden … tot nu toe. 

Het 182 gram wegende ei heeft een afmeting van 11 cm hoog en 19 cm breed. Het ei behoort tot een van de 750 Isa Brown-ras kippen die een uitgebalanceerd dieet hebben op basis van granen en voedingsstoffen die de kippen vinden in de natuur.

De eigenaar van het pluimveebedrijf heeft het record houdende ei voorlopig in huis bewaard maar weet nog niet wat hij met het 182 wegende ei over enkele dagen gaat doen.

Ga naar de inhoud