Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca

Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

HUESCA – In de buurt van het dorpje San Juan de Plan in de provincie Huesca (Aragón) werd een klein groepje schapen gered op grote hoogte. Negen dagen geleden kwamen de onfortuinlijke dieren er vast te zitten in de sneeuw. De 15 schapen raakten van de kudde afgescheiden, en kwamen vast te zitten op een kleine bergkam, waar ze zich nauwelijks konden bewegen. 

De dieren bevonden zich in de buurt van de Pico del Turmo, op een duizelingwekkende hoogte van 2400 meter. Een aantal leden van reddingsgroep van de Guardia Civil van Boltaña, maakte gebruik van een trainingsdag om de dieren uit hun benarde situatie te bevrijden.

Vooraleer het team aan de reddingsactie begon, ondervroegen ze de eigenaar van de schapen. Om 9 uur begonnen de heldhaftige agenten aan de beklimming. Op grote hoogte hing er een dichte mist en stond er bovendien een stevige wind, geen ideale omstandigheden voor een complexe actie als deze.

Ook al wist het team niet waar de schapen zich exact bevonden, slaagden ze er omstreeks 13 uur in de dieren te lokaliseren. De schapen konden zich nauwelijks bewegen door de sneeuw die hen omgaf. De agenten begonnen meteen aan de afdaling. Opnieuw geen sinecure, gezien de moeilijke weersomstandigheden, het terrein, en bovenal het feit dat de schapen erg gestresseerd waren na hun lange isolatie van de buitenwereld. Om 18 uur kwam het team toch aan in een open veld waar de herder op zijn dieren wachtte. Hij herenigde de uitgeputte schapen met de rest van de kudde.

Verder verliep het weekend zonder noemenswaardige reddingsacties. De politie toonde zich opgelucht, gezien dit weekend van feestdagen (dia de la Constitución) in combinatie met het strenge weer gewoonlijk traditioneel tot problemen leidt in de bergen.

Hond

De Guardia Civil moest ook de pas komen om een hond uit een bevroren meer te halen bij de stad Jaca in de provincie Huesca. De agenten twijfelden geen moment en sprongen zonder kleding in het ijskoude water om de labrador te redden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.