Search
menu
Search

Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca

Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Groep schapen gered na negen dagen vastzitten op 2.400 meter in de Spaanse Pyreneeën in Huesca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de buurt van het dorpje San Juan de Plan in de provincie Huesca (Aragón) werd een klein groepje schapen gered op grote hoogte. Negen dagen geleden kwamen de onfortuinlijke dieren er vast te zitten in de sneeuw. De 15 schapen raakten van de kudde afgescheiden, en kwamen vast te zitten op een kleine bergkam, waar ze zich nauwelijks konden bewegen. 

De dieren bevonden zich in de buurt van de Pico del Turmo, op een duizelingwekkende hoogte van 2400 meter. Een aantal leden van reddingsgroep van de Guardia Civil van Boltaña, maakte gebruik van een trainingsdag om de dieren uit hun benarde situatie te bevrijden.

Vooraleer het team aan de reddingsactie begon, ondervroegen ze de eigenaar van de schapen. Om 9 uur begonnen de heldhaftige agenten aan de beklimming. Op grote hoogte hing er een dichte mist en stond er bovendien een stevige wind, geen ideale omstandigheden voor een complexe actie als deze.

Ook al wist het team niet waar de schapen zich exact bevonden, slaagden ze er omstreeks 13 uur in de dieren te lokaliseren. De schapen konden zich nauwelijks bewegen door de sneeuw die hen omgaf. De agenten begonnen meteen aan de afdaling. Opnieuw geen sinecure, gezien de moeilijke weersomstandigheden, het terrein, en bovenal het feit dat de schapen erg gestresseerd waren na hun lange isolatie van de buitenwereld. Om 18 uur kwam het team toch aan in een open veld waar de herder op zijn dieren wachtte. Hij herenigde de uitgeputte schapen met de rest van de kudde.

Verder verliep het weekend zonder noemenswaardige reddingsacties. De politie toonde zich opgelucht, gezien dit weekend van feestdagen (dia de la Constitución) in combinatie met het strenge weer gewoonlijk traditioneel tot problemen leidt in de bergen.

Hond

De Guardia Civil moest ook de pas komen om een hond uit een bevroren meer te halen bij de stad Jaca in de provincie Huesca. De agenten twijfelden geen moment en sprongen zonder kleding in het ijskoude water om de labrador te redden.

Ga naar de inhoud